= Cipher - SL Theory
Δισκοπαρουσιάσεις

loogoo

Cipher

Cipher
Κυκλοφόρησε 2019
Format CD
Είδος
Ενημερώθηκε στις Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019
Είδος Progressive Rock
Εταιρία ROAR Rock Of Angels Records

Review

1. The Life & Death Of Mr. Ess
Part I : New Light
Part II : Colors
Part III : A World Of Grey
Part IV : He
Part V : She
Part VI : Restless
Part VII : Blackness
Part VIII : Reborn
Part IX : The Truth
Part X : Departure
2. You Never Happened (04:24)
3. Devil’s Suites (03:59)
4. Table’s Turned (03:39)
5. Grave Danger (03:24)
6. If It Wasn’t For You (02:37)
7. Anyone, Anymore (06:22)
8. If You Saw Me Dead (05:12)
9. Silence And Loneliness (03:28)
10. A Song About Nothing (04:08)
11. Happy (03:04)
12. If You Saw Me Dead (alternative version) (04:54)
 
 
   Τούτο εδώ το άλμπουμ είναι το πρώτο των SL Theory. Επίσης, τούτο εδώ το άλμπουμ ΔΕΝ είναι το πρώτο των SL Theory. Καθίστε αναπαυτικά, έχουμε λαμβάνειν κατεβατό. Όταν ο Σωτήρης Λαγωνίκας έκανε πραγματικότητα το προσωπικό του όχημα, δημιούργησε με αυτό τρεις δίσκους. Όταν το προσωπικό όχημα έγινε πούλμαν με επιβάτες και κοτζάμ μπάντα, έβγαλε αυτό εδώ. Το “Cipher”. Ο Λαγωνίκας φρόντισε να μπλέξει με μισή ντουζίνα πανέμπειρους και άψογους μουσικούς και αυτό το μπλέξιμο οδήγησε σε ένα συγκρότημα που δεν καταλαβαίνει από όρια στη μουσική. Θα παίξει τα πάντα και μάλιστα με τρόπο που θα εντυπωσιάσει όλους όσους ακούνε, ανεξαρτήτως γούστων και προσανατολισμών.

   Πρώτο κομμάτι το “The Life And Death Of Mr. Ess”. Δεκατρία λεπτά και τριάντα δευτερόλεπτα, εκτελεσμένο σε δέκα ενότητες. Είπατε τίποτα; Πού να ακούσετε κιόλας… Οι Queen φιλτράρονται μέσα από προσωπικά ακούσματα, οι φωνές αναμιγνύονται μαγικά και το τραγούδι, το οποίο περνάει από σαράντα κύματα, με διάφορα ορχηστρικά μέρη, με σημεία που δεν υπάρχουν γκάζια, με θεματολογία που φτάνει από τις μεγάλες AOR μπάντες στον Chris De Burgh και τους Pink Floyd, αυτό εδώ το έπος στέκεται υπερήφανα από μόνο του. Να σας πω την αμαρτία μου; Το είχα σκεφτεί μάλιστα και την προ-ακρόαση. Αν ο δίσκος περιείχε μόνο αυτό το τραγούδι, δεν θα είχα κανένα μα κανένα παράπονο να εκφράσω.
 
   Το “You Never Happened” που ακολουθεί, είναι ένα τετράλεπτο υπέρ-μελωδικό κομμάτι, με απίστευτη ρεφρενάρα και φωνές που ίπτανται. Είναι που είναι η φωνή του Μιχάλη Καρασούλη υποδειγματική για τέτοια μοτίβα, έρχονται και οι backing φωνές και ισοπεδώνουν τα πάντα. Κομματάρα από τις λίγες και προάγγελος αυτών που έρχονται. Σαν το “Devil’s Suites” ας πούμε. Πόζα και πάλι πόζα και τα sequencer έχουν κατακυριεύσει το ακουστικό μας είναι. Ο Μάνος Γαβαλάς δεν χρειάζεται καμία συμμαχία με το διάβολο για να παράξει αυτά τα υπεροχάκια που ακούμε. Από κει και πέρα έρχεται ο Αλέξης Φλούρος, βιρτουόζος της κιθάρας και κάτι παραπάνω, για να βάψει με το δικό του τρόπο τους καμβάδες του Λαγωνίκα. Στο εν λόγω κομμάτι το σόλο που φιλοξενείται είναι του Μανώλη Τσίγκου (Innerwish, Badd Kharma, Rock’n’Roll Children). H υπόλοιπη αρμάδα, που έχει παίξει τα άπαιχτα στο άλμπουμ, είναι οι Γιάννης Νιγδέλης (κιθάρα) και Χρήστος Κόλλιας (μπάσο), ενώ στις φωνές που συνοδεύουν και γητεύουν θα βρούμε τους/τις παρακάτω θαυμάσιους/θαυμάσιες μουσικούς. Χριστίνα Αλεξίου, Κάντια Μπουζιώτη, Αλέξανδρος Λουζιώτης, Μαργαρίτα Παπαδημητρίου, Άννα Τ. Τάρμπα.
 

   Το “Grave Danger” (λογοπαιγνιάρα) είναι και αυτό γκρουβάτο και AORάτο. Μπορείς να μυρίσεις τον κίνδυνο… ναι, αντιγράφω κι απ’ τους στίχους. Το ρεφρέν είναι παρμένο από τα καλύτερα soundtrack της United Artists, η Prog διάσταση παραμένει διακριτική αλλά όπως ακριβώς πρέπει.

   Στο “If It Wasn’t For You” τραγουδά ο ίδιος ο Λαγωνίκας. Είναι εντελώς προσωπικό το θέμα και η απόδοσή του είναι συγκινητική. Οι «πίσω φωνές» κεντούν κανονικότατα, τα εφέ πίσω από τις πληκτράρες είναι εξαιρετικά και το κλίμα τελεί υπό μυστικιστικής σκέπης. Ναι, τραγουδά και σε άλλα σημεία του δίσκου, αλλά ας το κάνουμε trivia αυτό κάποια στιγμή, έτσι; Προς το παρόν έχουμε βουτήξει στη γκρούβα του “A Song About Nothing”, το οποίο έχει επίσης να προσφέρει ένα καταπληκτικό ρεφρέν. Καθώς φαίνεται, στην αυλή των SL Theory το χώμα είναι γονιμότατο και τα ρεφρενόδεντρα αναπτύσσονται σε ειδυλλιακό περιβάλλον.
 
   Και μετά… Big band εν όψει! Το “Happy” είναι χαρακτηριστικότατο δείγμα τραγουδιού ματζόρε, στο οποίο οργιάζει η ορχήστρα και στο οποίο οι φωνές δεν φείδονται εναγκαλισμών με την τελειότητα. Αυτό να το ακούσεις LiVE, να παρατήσεις ό,τι όργανο θεωρείς ότι κατέχεις στο λεπτό… Τα πνευστά που συμμετέχουν στολίζουν κατά βούληση και εκείνο το feedback προς το τέλος είναι εντελώς ερωτεύσιμο. Το άλμπουμ κλείνει με μία εναλλακτική έκδοση του “If You Saw Me Dead” και κάπου εκεί χαμογελάμε με ευαρέσκεια. Ακόμα μια θαυμάσια δουλειά ελληνικής μπάντας έφτασε στ’ αυτιά μας. Να είναι καλοτάξιδο και τα υπόλοιπα… κλασσικά στη συνέντευξη. Μμμ… τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα… Τα υπόλοιπα στις συνεντεύξεις…

Κώστας Κούλης
 
   Η προακρόαση του “Cipher” ήταν εντυπωσιακή. Όταν έφτασε στα χέρια μου το άλμπουμ ένοιωσα μεγάλη χαρά που θα το ξανάκουγα. Το νέο άλμπουμ των SL Theory είναι κράμα rock όπερας, δεμένο με παλιό καλό αλησμόνητο hard rock. Είχα πει στα παιδιά, μετά την προακρόαση, ότι θα ήθελα να το δω να ανεβαίνει σαν show σε μεγάλη θεατρική σκηνή και αναφερόμουν στο πρώτο και μεγαλύτερο σε διάρκεια τραγούδι του άλμπουμ, το “The Life And Death Of Mr. Ess”. Δεκατρία και κάτι λεπτά που περνούν τόσο μοναδικά! Στο μυαλό μου μην σας πω ότι έχω όλο το concept έτοιμο και κάπου στη μέση του τραγουδιού τείνω να τελειώσω και με τις χορογραφίες. Μην ρωτάτε για τα κοστούμια, θα αφήσω τη μπάντα να τα επιλέξει. Τόσο γενναιόδωρη!

   Ο νταλκάς μου από το άλμπουμ ακούει στο όνομα “Devil's Suites”. Χορευτικό, hard rock to the bone. Σε μαγνητίζει από τις πρώτες νότες και είναι ξεκάθαρα ο λόγος που έχουμε αργήσει με το review. Δεν το χορταίνω και στις ερωτήσεις του Κώστα πότε θα έχω έτοιμο το κείμενο, η απάντηση ήταν συνεχώς «Θέλω λίγο χρόνο ακόμα». Για να ακούσω πολλές φορές το νταλκά. Αυτό στο Fuzz να το πείτε δύο φορές, κύριοι SL. Παραγγελιά!

   “Grave Danger”. Το λέει και ο τίτλος. Εθιστικά rock, με πιο aggressive ρυθμούς αλλά και μικρές ελαφρές ψυχεδελικές δροσοσταλιές. Εξαιρετική μπαλάντα με ρομαντική ευαισθησία το “If It Wasn't For You”. Μνεία για τους ανθρώπους που μας στηρίζουν χωρίς να ζητούν το παραμικρό αντάλλαγμα.

   Επόμενος νταλκάς που ξεπηδά από το άλμπουμ είναι το “A Song About Nothing”. Αν ο τίτλος σας φαίνεται ασήμαντος, η ουσία του είναι τεράστια. Classic Rock που κολλά εύκολα στο σκληρό του μυαλού και οι στίχοι του είναι συγκλονιστικοί. Η ευτυχία κρύβεται πίσω από το “Happy”. 70’s rock η διάθεση με γκρούβες ολούθε.

   Το εξώφυλλο του άλμπουμ έχει ένα κρυπτόλεξο. Εγώ ακόμα δεν έχω βρει τη λύση. Ελπίζω εσείς να είστε πιο τυχεροί. Εν κατακλείδι, το “Cipher” είναι τόσο ζωντανό, τόσο φρέσκο αλλά και τόσο εκνευριστικά κλασσικό. Πραγματικό έπος! Αδημονώ να το ακούσω ζωντανά στις 28 Δεκέμβρη στο Fuzz.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 

Cipher

No more entries to show...

Items in this compilation

Chronology

Joomla Social by OrdaSoft!

Τελευταίες Καταχωρήσεις Καλλιτεχνών

Τελευταίες δισκοπαρουσιάσεις