= AfroGreco - Jerome Kaluta
Δισκοπαρουσιάσεις

loogoo

AfroGreco

AfroGreco
Κυκλοφόρησε 2020
Format CD
Είδος
Ενημερώθηκε στις Κυριακή, 10 Μαϊος 2020
Είδος Soul
Εταιρία Afrogreco Music

Review

1. Home
2. Milima
3. Dinero
4. Σκουλαρίκι
5. Rail On
6. My Love
7. Le courageux
8. Η Ζωή Μου
9. Ό,τι Θες
10. Joy (Sunday Morning)
11. Hercules
 
 
   Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που έχω δει και θαυμάσει αρκετές φορές στο θέατρο. Τον έχουμε φιλοξενήσει σε συνέντευξη δύο φορές και κατά τη διάρκεια της δεύτερης μιλήσαμε για λίγο για τις μουσικές ανησυχίες του. Επειδή ο κόσμος ΚΑΙ στη μουσική είναι πολύ μικρός, ακολουθώντας εκείνο της «γενικής πραγματικότητας», ανακάλυψα ότι είχαμε κοινούς γνωστούς, οι οποίοι έπαιζαν στο σχήμα του. Ο Jerome έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, με καταγωγή από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Μιλάει Swahili και Lingala, μεταξύ άλλων και είναι πραγματικά πολυπράγμων. Και – list but not last (όπως το γράφω ακριβώς) – είναι ο ηθοποιός που υποδύθηκε ένα Φιλανδό και ένα Γάλλο, από την από δω μεριά των Πυρηναίων, με τρομακτική επιτυχία και απίστευτο γέλιο, είναι ο γλυκύτερος ταξιθέτης-κατά-συνθήκη-κειμένου του Σύμπαντος και ο άνθρωπος που έχει πει την ατάκα «Είναι μαέστροι οι ντράμερ γιατί είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους»… Ακούς, Νίκο;

   Εισαγωγή με το “Home”. Διάφορες φωνές στην αρχή και μετά ένα ξέγνοιαστο θέμα. Διπλογραμμένα φωνητικά, έντονο το Afro στοιχείο και κάτι από “Graceland” στις θύμησες τις δικές μας. Οι φωνές που συμμετέχουν είναι όλες τους μοναδικές και το αυτό ισχύει για όλα τα παιδιά που έχουν παίξει στο δίσκο, έχοντας αποδώσει εξαιρετικά σε ένα μπουκέτο ένδεκα κομματιών, με στίχους σε πέντε γλώσσες και μοτίβα από Reggae μέχρι Hip Hop. Τώρα που ακούω το “Milima”, μου έρχονται στο μυαλό διάφορα Αφροαμερίκανα ταξίμια. Κιθάρες καθαρές, κιθάρες μελωδικότατα γκαζάτες, έτσι όπως θα τις απέδιδε ο Mark Knopfler, πνευστά που πάντα κάνουν το τελικό αποτέλεσμα να φαίνεται γκράντε και κρουστά που μπλέκουν μεταξύ τους για να ακούγονται τα τραγούδια απίστευτα γεμάτα.
 

   Στο “Dinero” συμμετέχει ο Yoel Soto. Είναι ένα κομμάτι με Latin διαδρομές και στίχους στα ελληνικά, οι οποίοι εκφέρονται (και) εν είδη Hip Hop και στίχους στα ισπανικά. Μελωδία της σιέστας και στη συνέχεια ανέβασμα ρυθμού και κρουστά σε πλήρη έξαρση. Νομίζετε κι εσείς ότι είμαστε στην Κούβα, ναι; Είδατε τι κάνει η καλή μουσική; Και το απόφθεγμα… «Σε ό,τι γλώσσα κι αν μιλάς, τα λεφτά είναι μπελάς»… Το «Σκουλαρίκι» πάλι… Σπουδαία γκρούβα, όλο το κομμάτι αναπνέει, με τις κιθάρες να ασκούν το funk γουάκα-γουάκα, όπως προστάζει το μοτίβο και τα πνευστά να τονίζουν σε διάφορες κλίμακες.

  Το “Rail On” (διασκευή από Papa Wemba) είναι ένα πολύ εύθραυστο κομμάτι. Πιάνο και φωνή, μπαγκέτες στο hi-hat… Διακριτικοί τονισμοί και η συμμετοχή μίας τεράστιας μουσικού, που είχαμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε και εδώ. Η Κατερίνα Πολέμη, η Ελληνίδα που είναι Βραζιλιάνα και η Βραζιλιάνα που είναι Ελληνίδα, μία θαυμάσια φωνή και σολίστα, μετέφρασε μέρος των στίχων στα βραζιλιάνικα και μοιράζεται τα φωνητικά με το Jerome, σε ένα κομμάτι που θα μπορούσε άνετα να είναι χιτάρα. Το “My Love” ακολουθεί, με τη μπαγκέτα να χτυπά στη στεφάνη με τόση γλύκα… Ντελικάτο το ποτάμι, με Soul όχθες και “Tell me how wrong love can be”… Όχι, δεν θα το πεις. Δεν θα το διανοηθείς καν…

   Ποιος είναι μέσα για Reggae; Ποιος είναι μέσα για αυτό το θεσπέσιο κύμα μουσικής, που σε ταξιδεύει άμεσα σε εξωτικά μέρη, που σε κάνει να χορεύεις ακόμα κι αν έχεις δύο αριστερά πόδια, που σε κάνει να νιώθεις πως μπορείς να μείνεις ξύπνιος και να παρτάρεις μέχρι τη μεθεπόμενη μέρα το πρωί… Το “Le Courageux” ήτοι θάρρος, είναι εδώ και σε προκαλεί να ακούσεις, να αισθανθείς, να βιώσεις. Φοβερά τα κρουστά, ανεβάζουν το κομμάτι έτσι όπως πρέπει.
 

   Στην πρώτη συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει ο Jerome, ήταν μαζί με τη μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού Ελένη Ροδά. Σε αυτό το δίσκο ακούμε το «Η Ζωή Μου», ακούμε τη φωνή της Ελένης, σε μία εξέλιξη του κομματιού, που μετατρέπεται – ελέω των στίχων που πρόσθεσε ο Kaluta – σε αυτοβιογραφικό. Το “Joy (Sunday Morning)” είναι ένα χαρούμενο τρίλεπτο καλωσόρισμα της χαράς που έγκειται και πηγάζει από απλά πράγματα. Είμαστε καλά, πατάμε και με τα δυο πόδια στη γη και κάπου εκεί ακούμε τους αγγέλους μας να τραγουδούν. Επίλογος με το “Hercules”, με το δισκάδικο και το diner της δεκαετίας του ’50 να περιμένουν να τα επισκεφτούμε. Ρυθμικό, τρυφερό, με το πιάνο να οδηγεί, μαζί με τα πνευστά και τις φωνές. «Αν μ’ αγαπάς, τίποτα δεν είναι αδύνατο. Θα κάνω το νερό κρασί αν γίνεις δικιά μου». Και ξανά μανά να ακούσουμε το δίσκο από την αρχή. Καλοτάξιδος, Jerome! Με το καλό να περάσει αυτό το χάλι, να σας απολαύσουμε και LiVE.

Κώστας Κούλης
 

AfroGreco

No more entries to show...

Items in this compilation

Chronology

Joomla Social by OrdaSoft!

Τελευταίες Καταχωρήσεις Καλλιτεχνών

Τελευταίες δισκοπαρουσιάσεις