Δισκοπαρουσιάσεις

loogoo

Firepower

Firepower
Κυκλοφόρησε 2018
Format CD
Είδος
Ενημερώθηκε στις Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018
Είδος Heavy Metal
Εταιρία Epic

Review

1. Firepower
2. Lightning Strike
3. Evil Never Dies
4. Never The Heroes
5. Necromancer
6. Children Of The Sun
7. Guardians (Instrumental)
8. Rising From Ruins
9. Flame Thrower
10. Spectre
11. Traitors Gate
12. No Surrender
13. Lone Wolf
14. Sea Of Red
 
 
   Είναι η πρώτη Παρασκευή του Μαρτίου του έτους 2018… και ακούω για πρώτη φορά ολοκληρωμένο το ‘Firepower’ των Judas Priest. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι συμπαραγωγός είναι ο Andy Sneap (βλ. Saxon – Thunderbolt), περίμενα να ακούσω μια ακόμα εξαιρετική παραγωγικά (τουλάχιστον) δουλειά. Ισχύει και δεν ισχύει. Μου ακούγεται λίγο πιο χαμηλή σε ένταση η παραγωγή του ‘Firepower’, όχι ότι αυτό είναι κακό. Το άλμπουμ είναι εξαιρετικό! Οι γερόλυκοι μας έδειξαν για ακόμα μια φορά (δεύτερη φέτος) ότι έτσι παίζεται το Heavy Metal!

   Τα δύο πρώτα τραγούδια του δίσκου τα είχαμε ακούσει ήδη, αφού το ‘Firepower’ είχε βγει σαν official audio clip, ενώ το ‘Lightning Strike’ αποτελεί το πρώτο βίντεο κλιπ του δίσκου. Ξεκινάμε με πολύ ωραία πράγματα, όμορφα riffs και καταπληκτικές δισολίες (μου θύμισαν λίγο από ‘Screaming For Vengeance’ και ‘Defenders Of The Faith). Εύγε!
 

   Έρχεται το τρίτο τραγούδι λοιπόν, με τίτλο ‘Evil Never Dies’ και ναι, δεν κάνετε λάθος, είναι σίγουρα Priest… riffs από τις καλές εποχές και ένα εξαιρετικό σόλο από το Faulkner. Μου θύμισε αρκετά Megadeth στη γέφυρα (όχι, δεν είναι καθόλου κακό αυτό)… Θρασίζει λίγο… Ακολουθεί το ‘Never The Heroes’, το lyric video του δίσκου. Πολύ όμορφο mid-tempo τραγούδι, με ρεφρέν που δεν το ξεχνάς… και χωρίς σόλο… κάποια licks μόνο… μου θύμισε αρκετά το στυλ του ‘Worth Fighting For’ από το ‘Angel Of Retribution’.

   ‘Necromancer’… Ωχ αμάν! Τι riffάρα είναι αυτή; 3 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα ανατριχίλας και κλασσικού Heavy Metal! Νομίζω έχει πολλά χρόνια να ερμηνεύσει έτσι ο Metal God! Και έρχονται τα παιδιά του Ήλιου. ‘Children Of The Sun’… Όχι, δεν διασκεύασαν Nightstalker οι Priest (αν και – μεταξύ μας – θα είχε πολύ ενδιαφέρον)… κι όμως το τραγούδι stoner-ίζει λιγάκι. Ωραία γέφυρα, με το Halford να δίνει πραγματικά «πόνο»…

   Και... ‘Guardians’… intro ενός λεπτού (SPOILER: με αυτό ανοίγουν οι συναυλίες), το οποίο είναι ένα θέμα στο πιάνο και ακολουθούν με fade in οι κιθάρες. ΜΕΛΩΔΙΑΡΑ, η οποία ακούγεται και στο ‘Rising From Ruins’ πίσω από το σόλο! Το ‘Rising from Ruins’ λοιπόν είναι ένα (θα τολμήσω να πω) classic Judas Priest τραγούδι. Η καθαρή κιθάρα στο κουπλέ μου θύμισε λίγο ‘Victim Of Changes’ (ξέρω, ξέρω… ιεροσυλία), αλλά δεν με χάλασε καθόλου. Το τραγούδι αυτό έχει ΤΟ ρεφρέν!
 

   ‘Flame Thrower’… το πρώτο όχι και τόσο δυνατό σημείο του δίσκου. Όχι ότι είναι κακό, ακούγεται πολύ ευχάριστα. Πάντως δεν είναι filler. Σε κάποιον άλλο δίσκο χωρίς τόσο καλά τραγούδια ίσως και να ξεχώριζε. Το δεύτερο βίντεο του Firepower είναι το ‘Spectre’, το οποίο, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι άλλη μια ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ! Στυλάκι αλά ‘Nightcrawler’, με σκοτεινά σημεία που σε κάνουν να ανατριχιάσεις! ‘Traitors Gate’… Όπα… Φάουλ! Η εισαγωγή είναι κατά 80 με 90% ίδια με το ‘Battle Hymn’ των Manowar! Ναι, αλλά… Τι RIFF είναι αυτό, γαμώ το κέρατό μου! Με το που μπαίνουν τα γκάζια και η φωνή, η εισαγωγή ξεχάστηκε! Ρε Halford… έχεις σκιστεί να γράφεις γαμάτες μελωδικές γραμμές για ρεφρέν σε αυτό το άλμπουμ! Καμιά μέτρια μέχρι στιγμής!

   Τρία λεπτά συναυλιακό κομμάτι, με ρεφρέν για να το τραγουδάει όλο το Terra Vibe στις 19 Ιουλίου! ‘No Surrender’ λέγεται και είναι απλό! Heavy FUCKING Metal! Και κάπου εδώ έρχεται το πιο αδύναμο τραγούδι του δίσκου… το ‘Lone Wolf’… επίσης ακούγεται ευχάριστα, όπως και το ‘Flame Thrower’, αλλά να πω τη μαύρη αλήθεια, σε κάποιες από τις ακροάσεις που έκανα το πέρασα…
 
   Και ο δίσκος τελειώνει με τη μπαλάντα ‘Sea Of Red’. Οι Judas Priest μας έχουν συνηθίσει στο να γράφουν όμορφα τραγούδια σε αργό τέμπο και το επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά. Επίσης εξαιρετική μελωδική γραμμή στο ρεφρέν και πολύ ωραίο σημείο για σόλο με πλήκτρα πίσω, που σου δίνουν την αίσθηση της χορωδίας!

   Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα, πλην των μελωδιών του Rob Halford, ήταν ότι έχουν δώσει πολύ «χώρο» στο Faulkner και να γράψει μουσική και να σολάρει. Φοβάμαι ότι αυτό οφείλεται κατά ένα μέρος και στην ασθένεια που ταλαιπωρεί το Glenn Tipton. Αναμένουμε λοιπόν την 19η ημέρα του Ιουλίου όπου…
THE RISE OF CHAOS will be THUNDERBOLTed by FIREPOWER!

Γιώργος ‘Dr. P’ Παπαντώνης
 

Αντί επιλόγου: Και trackBYtrack σας έχω, τι άλλο θέλετε; Ο Γιώργος έκατσε κι έγραψε ΟΛΑ όσα άκουσε και ένα σωρό ακόμα και μας έδωσε μια ολοκληρωμένη εικόνα/γεύση για το καινούργιο άλμπουμ των Priest. Το άκουσα, το ξανάκουσα και μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα. Μπετόν η παραγωγή, σπαθάτα τα τραγούδια και μερικά riff που θα τα ζηλέψουν ΠΟΛΛΟΙ. Η φωνή του Metal God είναι πραγματικά ατσάλινη και οι παιχταράδες της μπάντας κάνουν πολύ κόσμο να χαζέψει. Μου αρέσουν και τα γρήγορα και τα mid tempo τους και όλα. Ξεχώρισα με την πρώτη αυτιά το ‘Never The Heroes’, το οποίο θα αποτελέσει σίγουρα αιχμή του δόρατος – για την ακρίβεια, μια από τις αιχμές. Όσο για το ‘Guardians/Rising From Ruins’… ΕΠΟΣ! Τι θεματολογία, τι λυρισμός, τι ό,τι θέλεις… Ο Faulkner δεν θα μπορούσε να αποτελέσει καλύτερη μεταγραφή. Είναι πραγματικά λίρα εκατό. Αυτό που διαπίστωσα ακούγοντας και διαβάζοντας είναι ότι οι Priest έχουν ένα άλμπουμ με τραγούδια που είναι όλα κάτω από έξι λεπτά και κυρίως τρίλεπτα και τετράλεπτα. Άμεσο Μέταλ λοιπόν και σε συνδυασμό με το βιρτουοζιτέ παίξιμο, τα κομμάτια ακούγονται όλα πολύ επιθετικά, ανεξαρτήτως της ταχύτητάς τους. Και όντως, σε κομμάτια όπως το ‘No Surrender’, πολλά λαρύγγια θα βραχνιάσουν και πολλοί σβέρκοι θα δυσλειτουργήσουν… ΑΛΜΠΟΥΜΑΡΑ!

Κώστας Κούλης
 

Firepower

No more entries to show...

Items in this compilation

Chronology

Τελευταίες Καταχωρήσεις Καλλιτεχνών

Τελευταίες δισκοπαρουσιάσεις