= On Fire - Badd Kharma
Δισκοπαρουσιάσεις

loogoo

On Fire

On Fire
Κυκλοφόρησε 2020
Format LP
Είδος
Ενημερώθηκε στις Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2020
Είδος Hard Rock
Εταιρία ROAR! Rock Of Angels Records

Review

1. Never Surrender
2. Land Of The Free
3. Devil In You
4. Still Our Man
5. Rise Or Fall
6. On The Edge
7. Light In The Dark
8. Break Free
9. Fool’s Parade
10. Burning Heart
11. Lost In Her Eyes
12. Still Unbroken
13. L.E.A.
 

   Η ελληνική Σκηνή εξαπολύει ακόμα ένα κύμα επίθεσης. Μελωδικό Hard Rock, το οποίο κατά (μπόλικα – μπόλικα όμως) διαστήματα πάει βόλτα κι απ’ το Μέταλ, θύμισες από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, από τη δεκαετία του ’80 και ό,τι δόξασε τη «σκληρή μουσική», όπως αρέσκονται να την αποκαλούν εκείνοι που ακόμα νομίζουν ότι η μουσική είναι ταψί με μπακλαβά. Οι Badd Kharma αποτελούνται από επίλεκτα στελέχη ή πρώην στελέχη σημαντικών ελληνικών συγκροτημάτων (InnerWish, Phase Reverse, Airged L’amh κ.α.) και θέλησαν αυτό που θα ακούσετε να το κάνουν ΚΑΙ βασική ενασχόλησή τους. Βρεθήκαμε στην προ-ακρόαση, ακούσαμε και τώρα πλέον γράφουμε για ό,τι μας άρεσε.
 

   Μπάσιμο με το γνώριμο από το διαδίκτυο “Never Surrender”, το πρώτο βίντεο των παιδιών. Έναρξη που θα μπορούσε να είναι και Μέταλ, που θα τη ζήλευαν άνετα οι Rainbow της όψιμης εποχής τους, οι παλιοί Alcatrazz, ο Malmsteen και οι Whitesnake της περιόδου «1987» και πέρα… Η φωνή είναι ζεστή, απόλυτα φιλική στο αυτί και τα δεύτερα φωνητικά ερωτεύσιμα. Κιθάρες, πλήκτρα, μπασοτύμπανο, όλα στην υπηρεσία μίας αβίαστης και γλυκιάς ακρόασης. Συνέχεια με το “Land Of The Free”. Ακόμα ένα θανατηφόρο riff και από δίπλα εξαιρετικοί τονισμοί από τα πλήκτρα. Heavy Rock ομορφάκι, μπαρόκ στυλ και μεγάλη ευελιξία στις φωνητικές εξερευνήσεις. Το “Devil In You” έχει κάτι από Dio σχολή και δικαίως, αφού οι συμμετέχοντες είναι ορκισμένοι οπαδοί του ήχου του Αθάνατου και υπερήφανοι ακόλουθοι του μοτίβου. Πώς είπατε; Αν θα ακούσετε ψήγματα από τις μπάντες των μελών που παίζουν; Μα είναι δυνατό να μην ακούσετε; Τι θαρρείτε δηλαδή, ότι τα παιδιά αυτά έχουν διακόπτες και απομονώνουν τη σκέψη ανάλογα με τη μπάντα στην οποία βρίσκονται κατά τη διάρκεια των συνθέσεων; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, μην τρελαθούμε κιόλας…

   Το “Still Our Man’ είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Το κομμάτι αυτό (έχει επίσης κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο) είναι γραμμένο για το Mark Reale, τον κιθαρίστα και βασικό συνθέτη των Riot, τον άνθρωπο που “φταίει” για το “Thundersteel” και πολλούς ακόμα υμνικούς δίσκους. O Reale έφυγε από τη ζωή το 2012, μην μπορώντας πλέον να νικήσει άλλο τη νόσο του Crohn (ελκώδη κολίτιδα), από την οποία έπασχε για πολλά χρόνια. Τα μέλη των Badd Kharma, αγνοί θαυμαστές του μεγάλου μουσικάνθρωπου, χτυπούν με ένα κομμάτι καλπάζον ελέω μέτρου (6/8) και ταιριάζουν τους στίχους με θεματικές τραγουδιών των Riot. “A warrior in need” λοιπόν και η συγκίνηση χτυπά την πόρτα. Θα της ανοίξουμε με προθυμία. Θα της προσφέρουμε και κάτι. Οι μουσαφίρηδες είναι ΟΛΟΙ καλοδεχόμενοι…

   To “Rise Or Fall” είναι τρεχάτο, είναι δαιμονισμένα κιθαρώδες και σίγουρα θα αποτελούσε μια γεμάτη συναυλιακή κουταλιά κλωτσομπουνιδιών, με αφορμή το χαλύβδινο περίβλημά του. Η μελωδία στη φωνή είναι θαυμαστή και το ρεφρέν ακολουθεί τη σειρά των προκατόχων του. Δομημένο, με πολύ προσεγμένα δεύτερα, με σεβασμό στον κόπο των μουσικών που δημιούργησαν.
 

   Χαζέψατε με τη φωνητική εισαγωγή στο “On The Edge”; Κι εγώ το ίδιο. Mid tempo το μπάσιμο, σπάσιμο σε ακουστικές γαίες και η φωνή ξεδιπλώνεται αυτοκρατορικά. Όταν πια μπουκάρουν και τα υπόλοιπα όργανα, τότε πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το κομμάτι θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει το επόμενο βίντεο για το δίσκο. Μου ήλθαν στο μυαλό οι υπέρ-αγαπημένοι Eden’s Curse και εκεί πλέον συνειδητοποιείς ότι οι Badd Kharma θα έκαναν άνετα μεγάλη καριέρα έξω, αν η μουσική βιομηχανία δεν ήταν τόσο σκατά τα τελευταία δέκα χρόνια.

   Το “Light In The Dark” είναι μια βαρβάτη ροκιά που διαθέτει μόλις τα παρακάτω. Riff που το θυμάσαι και στον ύπνο σου, φωνή που σε ξυπνά επιτόπου από τον εν λόγω ύπνο και δομή που σερβίρεται άνετα για πρωινό. Κατά συνέπεια, ο ύπνος είναι αχρείαστος. Το “Break Free”, που ακολουθεί, σέβεται τα θηρία των δεκαετιών που αναφέραμε στην αρχή. Πολύ όμορφη μελωδία, πολύ γλυκύ ρεφρέν. Το “Fool’s Parade” ξεκινά κρυστάλλινα. Σόλο κιθάρα και έναρξη φωνητικής καψούρας. Ακόμα ένα καψουρέ θεματικό στο “Burning Heart”, το οποίο αποτελεί ένα Hard Rock δυναμικό αυτόματο, με ρεφρέν που ξεχωρίζει.

   Στην αυτή κατεύθυνση το “Lost In Her Eyes”, με κιθαριστικά που ερωτοτροπούν και με τις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Μουσική για αρένες και εδώ πλέον θα μπορούσε να σταματήσει η αφήγηση και να αρχίσει το ονειροπόλημα. Η μπάντα όμως δεν μας αφήνει. Μας πετάει στα μούτρα το “Still Unbroken”, ένα κομμάτι που μας κάνει να χτυπάμε το πόδι μας στο ρυθμό, που μας ωθεί να κάνουμε air-drumming, που μας παίρνει μαζί του γενικά. Επίλογος με το “L.E.A.”, έναν επίλογο που απορροφά κάθε κραδασμό πρότερης ηλεκτρικής επίθεσης. Ακούς, δεν σημειώνεις, δεν θέλεις να σκεφτείς. Το έκανες προηγουμένως. Τώρα μόνο ακούς…

   Είναι ευτυχές να μπορούμε να ακούμε τέτοιους δίσκους και να γράφουμε τη γνώμη μας γι’ αυτούς. Είναι μουσική πάνω απ’ όλα, είναι τροφή για το μυαλό και την ψυχή. “Will you give a chance to stand by your side”; Εννοείται, παιδιά μου... It’s all goodd!

Κώστας Κούλης
 

On Fire

No more entries to show...

Items in this compilation

Chronology

Joomla Social by OrdaSoft!

Τελευταίες Καταχωρήσεις Καλλιτεχνών

Τελευταίες δισκοπαρουσιάσεις