Δισκοπαρουσιάσεις

Κώλαση

Κώλαση
Κυκλοφόρησε 2019
Format CD
Είδος
Ενημερώθηκε στις Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019
Είδος Heavy Metal
Εταιρία Self Release

Review

1. 12.000 Πόδια
2. Γκομενιά
3. Λάννιστερ Μήτσος, Του Ηλία Και Της Ειρήνης
4. Κθούλου
5. Το Πέος Της Παρηγοριάς
6. Είμαι Το Πουτανάκι Μου
7. Μαραμένο Κάστανο
8. Κωλοκαύτωμα
9. Ανθοδέσμη Από Κρέας
10. Χοντρό Λάθος
 
 
   Μπήκα στο αρχείο μου. Έριξα μια ματιά στις δισκοπαρουσιάσεις. «Καλά Να Πάθεις» και ξεκινώ με τη φράση «Αυτό που κάνουν οι ΑΝΩΡΙΜΟΙ, το κάνουν μόνον αυτοί». Τα χρόνια πέρασαν, τα παιδιά κυκλοφορούν φέτος το ολοκαίνουργιο «ΚΩΛΑΣΗ» και μετά την προ-ακρόαση έχουμε πλέον το άλμπουμ στα χέρια μας.

   Πριν ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στα μουσικά παρτέρια της νέας πρότασης της μπάντας, να ξεκαθαρίσουμε ένα-δυο πραγματάκια. Το χιούμορ των Ανώριμων είναι καθαρά δικό τους θέμα, όπως και καθαρά δικό μας ζήτημα είναι αν μας αρέσει ή όχι. Προσέξτε, όχι αν είναι καλό ή κακό. Αυτό είναι άλλη κουβέντα. Εστιάζω καθαρά στο αν μας αρέσει. Εμένα προσωπικά μου αρέσει, κατά συνέπεια δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους στίχους ή με έννοιες και φρασεολογία. Όσον αφορά τη μουσική όμως… Επειδή το άκουσα κι αυτό… Όταν κάνεις μουσική με στίχους και μοτίβα σαρκασμού και ιδίως αυτοσαρκασμού, καθώς και χιουμοριστικές ιστορίες, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτή η αίσθηση «χαβαλέ» συνοδεύει τη μουσική. Οι Ανώριμοι έχουν κάνει ένα δίσκο που είναι μουσικά άψογος, που συνεχίζει από εκεί που έκανε στάση ο προηγούμενος, που χαρακτηρίζει την τεχνική των μελών του σχήματος.
 

   Καθαρή παραγωγή, πολύ καλός ήχος σε όλα τα όργανα, εντυπωσιακές ενορχηστρώσεις και δομές κομματιών που παραπέμπουν σε μεγάλες μπάντες της δεκαετίας του ’80. Οι Ανώριμοι τιμούν τα ακούσματά τους, τις επιρροές τους και τους ίδιους τους εαυτούς τους. Είναι όλοι τους πολύ δυνατοί στα όργανά τους και παίζουν με άνεση και πλήρη επαγγελματική συγκέντρωση. Τους τα είπα κατ’ ιδίαν, τώρα μου δίνεται και η ευκαιρία να τα πω δημόσια.

   Η εισαγωγή του «12.000 Πόδια» είναι ψαρωτική. Όλα ισχυρά στο ταμπούρο, κάργα Μέταλ οι κιθάρες και το μεταλλικό θηρίο που πετάει για τη Βουδαπέστη. Οι ιστορίες για άτυχους επιβάτες με τάσεις… εξόδου, περιγράφονται με χιουμοριστικό οίστρο, τα λογοπαίγνια δίνουν και παίρνουν και η φωνή οδηγεί με ασφάλεια. Δεν έχω ιδέα που θα μας πάει, είναι βέβαιο όμως ότι η διαδρομή θα είναι γεμάτη γέλιο και ίσως και να χρειαστούμε και καμιά πάνα, μια που η ηλικία είναι λίγο στριφνούλικη για να κρατηθώ… Η «Γκομενιά» βρίσκεται ήδη στο διαδίκτυο και αφηγείται την ιστορία ενός άλλου άτυχου τύπου. Ο ίδιος θέλησε να κάνει καλό στον εαυτό του και καταλήγει να κάνει καλό στην ευγενή τάξη των τορναδόρων. Το Maidenικό στοιχείο (πιο πολύ Dickinsonικό θα το χαρακτήριζα) με έχει ενθουσιάσει από το τελείωμα των δώδεκα χιλιάδων ποδών, ενώ είναι φανερό πως το συγκρότημα έχει ματώσει για να βγει όλο αυτό το μπουκέτο και καλό θα είναι να το πάρουμε χαμπάρι κι εμείς, οι απέξω.
 

   «Μαραμένο Κάστανο» (όπως μου είπαν και τα ίδια τα παιδιά, το “Natin Fatin” είναι ένα άλμπουμ που θα το αγαπούν για πάντα – κι εγώ το ίδιο, κύριοι) και το συγκρότημα δείχνει πόσο άνετο είναι στην «κατασκευή» κομματιών. Θαυμάσια μελωδία στο ρεφρέν και αλλαγή στο ρυθμό, παύσεις και θεματολογία που θα αγαπήσετε, καθώς και εντελώς θεματικά κιθαριστικά σόλο. Εξαιρετική η λυρική εισαγωγή στο «Ανθοδέσμη Από Κρέας», με τη μπάντα να προσφέρει ένα κατ’ ουσίαν «χιτάκι», αν και όλα τα κομμάτια στο άλμπουμ είναι τρίλεπτα και τετράλεπτα και ακούγονται φιλικότατα. Θα εστιάσω στους στίχους, οι οποίοι δείχνουν ευφυία που εκθέτει εκείνους που θεωρούν εαυτούς ευφυείς. Το χιούμορ θέλει τέχνη, φίλες και φίλοι. Αλλιώς θα είναι κάτι που «απλά» θα πάει να θυμίσει κάτι που ΙΣΩΣ να έβγαζε γέλιο.

   Καλοτάξιδο, μάγκες! Σπουδαία δουλειά, η οποία σίγουρα δικαιώνει τους κόπους και το χρόνο που δαπανήσατε. Θα τα πούμε σύντομα από κοντά. Όσο για τους Ιάσωνες… Τι είχες, Πέτρο, τι είχα πάντα…

Κώστας Κούλης
 

Κώλαση

No more entries to show...

Items in this compilation

Chronology

Joomla Social by OrdaSoft!

Τελευταίες Καταχωρήσεις Καλλιτεχνών

Τελευταίες δισκοπαρουσιάσεις