Νέα

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Σκιές πολέμου

 
   Πέμπτη βράδυ… Άλλη μια αποστολή εν όψει. Τι κι αν ο καιρός δεν ήταν καλός; Ήταν η σειρά του θεάτρου (και του θεατρόφιλου εαυτού μου - να χαρεί λιγάκι), οπότε μπούκαρα στη σκούνα και ξεκίνησα. Η απόσταση ως την Κυψέλη δεν ήταν μεγάλη, εκεί άλλωστε βρίσκεται και το θέατρο Studio Κυψέλης, όπου θα παιζόταν η παράσταση «Σκιές πολέμου» της Μαρίνας Σωτηροπούλου, αλλά λόγω φόβου βροχής είπα να είμαι καλυμμένος. Το παράδοξο της υπόθεσης ήταν ότι αντί για την Κυψέλη, βρέθηκα στη … Μύρινα της Λήμνου! Και μάλιστα εν έτει 1940, ακριβώς την ώρα που πατούσαν το νησί οι κατακτητές Γερμανοί. Είδα κακόμοιρους Έλληνες να κλαίνε, να φωνάζουν μπροστά μου, μύρισα τη μυρωδιά του μπαρουτιού από τους πυροβολισμούς των στρατιωτών, άκουσα το θόρυβο των αρβυλών τους στο πλακόστρωτο του λιμανιού. Είδα την αρχόντισσα του νησιού μέσα στο σπίτι της, το ομορφότερο του νησιού (η Νίκη Φραγκούλη γεμάτη φινέτσα, κλάση και στυλ, αλλά και με τα σημάδια της μοναξιάς χαραγμένα στο βλέμμα της), είδα την καλοκάγαθη υπηρέτριά της να προσπαθεί να την προστατέψει από τις ορέξεις των κατακτητών (η Ζωή Μασούρα απόλυτα προσαρμοσμένη στο ρόλο) και τα ‘χασα λιγάκι, καθώς η φιγούρα του Παπά του χωριού, της καλοκάγαθης αυτής μορφής, μπλεκόταν με το βαρύ και άγριο βλέμμα του Γερμανού στρατιώτη (ο Μάνος Τσιβιλής σε διπλό ρόλο, ανταπεξήλθε πλήρως στις ανάγκες και των δύο, δίχως να καταλαβαίνεις καν ότι είναι το ίδιο πρόσωπο. Άλλωστε τα κουστούμια ήταν ένα κι ένα για τον κάθε ρόλο).
 
skies1905                                                                    skies1906

   Η έκπληξή μου όμως έγινε μεγαλύτερη όταν αντίκρυσα τη δεύτερη υπηρέτρια. Αυτή που φρόντιζε την κόρη της αρχόντισσας, τη Μαρία (η Ιωάννα Προσμίτη έπαιξε καταπληκτικά την αγοραφοβική και γεμάτη ανασφάλειες νέα), αυτή που ταυτόχρονα της έκλεβε τα κοσμήματα, που ονειρευόταν ένα καλύτερο μέλλον με τον κατακτητή (η Μαρία Δρακοπούλου ήταν τόσο μα τόσο πειστική στο ρόλο της, που σου έβγαζε συναισθήματα μίσους και οργής, σε έκανε να εκφέρεις λόγια που δεν γράφονται σε παρουσίαση παράστασης (!), σε έπειθε ότι ήταν η …κακιά της υπόθεσης). Μα πιο πολύ απ’ όλους, ο Γερμανός Διοικητής, ο άνθρωπος που ήρθε να επιβάλλει το νόμο του κατακτητή (πραγματικά εντυπωσιακός ο Σωτήρης Αντωνίου. Άψογη χρήση της γερμανικής γλώσσας, άψογο στήσιμο στη σκηνή, ακόμα και οι εναλλαγές των εκφράσεών μας μιλούσαν από μόνες τους) που πάτησε το πόδι του στο νησί, αλλά άφησε την καρδιά του να πατηθεί από…
 
skies1907

   … την ώρα που θα αποφασίσετε να ψάξετε πότε θα ξαναπαιχτεί αυτό το έργο. Ήταν η τελευταία παράσταση δυστυχώς, αλλά φαντάζομαι ότι σύντομα θα ξανανέβει. Πιθανότατα να το βρείτε και σε βιβλίο, καθώς από «πίσω» βρίσκονται οι εκδόσεις Όστρια. Πρόκειται περί ενός έργου με δυνατό και ευθύ αντιπολεμικό μήνυμα, μιας αληθινής ιστορίας που διαδραματίστηκε στη Λήμνο το 1940 και σε καμία περίπτωση δεν το λες παρωχημένο. Φεύγοντας, τα συναισθήματα οργής και η γεύση της πίκρας ήταν ακόμα νωπά στα χείλη μου. Το Studio Κυψέλης, ένα ζεστό θεατράκι με χαμογελαστούς ανθρώπους (ναι, όπου τους βλέπω θα το τονίζω) και χωρητικότητας κοντά στους πενήντα θεατές, με άφησε ικανοποιημένο από τον ήχο και το φωτισμό του. Αν προκύψει και άλλη παράσταση σύντομα, θα ξαναπάω. Κι ελπίζω αυτή τη φορά, να βγω στην Κυψέλη!

Νάσος Κονίτσας
 
Συντελεστές έργου:
Σκηνοθεσία: Νίκος Ξυθάλης.
Χορογραφίες: Σίμωνας Πάτροκλος.
Σκηνικά – Κουστούμια: Μαρία Δρακοπούλου.
Φωτισμοί: Λάκης Κυρλίδης.
Μουσική Επιμέλεια: Βαγγέλης Αυγέρης.
Δημόσιες Σχέσεις: Ζωή Μασούρα- Τριανταφυλλίδη.

Παίζουν αλφαβητικά:
Σωτήρης Αντωνίου, Μαρίας Δρακοπούλου, Ζωή Μασούρα- Τριανταφυλλίδη, Ιωάννα Προσμίτη , Μάνος Τσιβιλής και Νίκη Φραγκούλη.

Παραστάσεις στο Studio Kυψέλης , Σπετσοπούλας 9 και Κυψέλης, κάθε Πέμπτη στις 9μμ.
Κρατήσεις: 2108819571.

Διάρκεια έργου: 90 λεπτά.
Τιμή εισητηρίου: 12 ευρώ.

Νέα

Facebook Comments