Νέα

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Όταν τα χελιδόνια κλαίνε

 
ΧΩΡΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ

   Το έργο ενώνει και πλέκει αριστοτεχνικά, τη μία μέσα στην άλλη, τρεις ιστορίες που εκτυλίσσονται σε τρεις χώρες και σε τρεις ηπείρους. Η η πρώτη σε ένα σκοτεινό δάσος κάπου στην Αφρική, όπου ένας Καναδός δάσκαλος πιάνεται όμηρος για λύτρα από ομάδα Αφρικανών της Μπόκο Χαράμ, η δεύτερη σε ένα γραφείο εισόδου μεταναστών κάπου στον Καναδά, όπου ένας Σομαλός επιχειρηματίας, που μπαίνει νόμιμα στην χώρα, κινεί υποψίες μόνο και μόνο επειδή είναι Σομαλός και η τρίτη σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών κάπου στην Αυστραλία, όπου δύο νέοι από τη Ζιμπάμπουε, πτυχιούχοι πανεπιστημίων στη χώρα τους, έχουν φτάσει θαλασσοδαρμένοι με όραμα μια νέα ζωή. Τρεις ιστορίες βίας, άνομων συμφερόντων, κυνισμού αλλά και βαθιάς ανθρωπιάς, ερμηνεύονται από τους τρεις ίδιους ηθοποιούς, οι οποίοι εναλλάσσονται σε ρόλους θύτη και θύματος. Δείχνοντας πως στα θέματα που πραγματεύεται το έργο, τα όρια ανάμεσα στα δύο είναι εντελώς δυσδιάκριτα. Η εκπληκτική μετάβαση από τον ένα ρόλο (θύτη) στον άλλον (θύματος) μέσα σε δευτερόλεπτα κάνει το έργο ξεχωριστό επιβεβαιώνοντας τα ανάλογα κοινωνικά πειράματα που έχουν γίνει. Στις τρεις αυτές ιστορίες κυριαρχεί ο ρατσισμός, όχι μόνο ο φυλετικός, αλλά και ο οικονομικός, γεγονός που δείχνει ότι μόνο η παιδεία και η μόρφωση μπορούν να λύσουν τα προβλήματα και όχι τα όπλα.
 
helidonia1944

   Ο Mike Van Graan, προσωπικότητα διεθνούς φήμης και κύρους, καθώς και έντονης διεθνούς παρουσίας στον χώρο των γραμμάτων, του πολιτισμού και του ακτιβισμού, του οποίου θεατρικό έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και δη στο ‘’Αγγέλων Βήμα’’ με τα χελιδόνια του, μας έχει παραδώσει ένα δυνατό, σύνθετο, ρεαλιστικό αλλά και γλαφυρό κείμενο που καταπιάνεται με τα παγκόσμια και καυτά ζητήματα της μετανάστευσης και των ομηριών, που είναι και θα είναι επίκαιρα. Το έργο παρουσιάζεται στο πλαίσιο του φετινού πρότζεκτ του ‘’Αγγέλων Βήμα’’ με τίτλο « ΧΩΡΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ» με την οποία τιμώνται τα 25 χρόνια (1/4 του αιώνα) Δημοκρατίας στην χώρα.

   Στο εξαιρετικό αυτό έργο παίρνουν μέρος τρεις εξαιρετικοί ηθοποιοί, που σε εκπλήσσουν με τις γρήγορες εναλλαγές ρόλων, πράγμα που μου έφερε έντονα στο μυαλό τις γρήγορες εναλλαγές του εξαίρετου Edward Norton στην ταινία «Primal Fear». Ο καθένας είναι ξεχωριστός και αυτό είναι και το μαγικό. Ο καθένας κάνει εντελώς διαφορετικά το θύτη και το θύμα. Δεν υπάρχουν αρκετά λόγια γι’ αυτούς τους τρεις. Σκηνοθετικά η παράσταση ήταν άψογη. Σου έβγαζε το συναίσθημα του άγχους και του φόβου. Πολύ έξυπνη η αλλαγή ρούχων επί σκηνής, γιατί εντείνει το πόσο εύκολο είναι να ‘’φορέσεις’’ τα ρούχα του άλλου και να γίνεις εκείνος. Ο φωτισμός και η μουσική είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η παράσταση. Εξαιρετική! Μην τη χάσετε.

Στέλλα Κοκκινέλη
 
helidonia1945

Μετάφραση: Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
Σκηνικά-Κοστούμια: Κασσιανή Λεοντιάδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας Sound design: Βασίλης Τζιώκας Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλεξάνδρα Μηλιώνη
Φωτογραφίες: Ιάσονας Κονταίος
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Μανώλης Κλωνάρης, Τάκης Παρασκευόπουλος, Άγγελος Ανδριόπουλος

Παραστάσεις: Από 29 Μαρτίου 2019 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Ημέρες και ώρες: κάθε Παρασκευή στις 19:30 και κάθε Σάββατο στις 21:30
Τιμή εισιτηρίου: Κανονικό: 12€, Μειωμένο: 10€, Ατέλεια: 5€
Τόπος συνάντησης Ανατολής και Δύσης: ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ ( Σατωβριάνδου 36 Ομόνοια)
Τηλέφωνο: 210 5242211
 

Νέα

Facebook Comments