Alpha Noir

Alpha Noir
Κυκλοφόρησε 2012
Format CD
Είδος
Ενημερώθηκε στις Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012
Είδος Gothic Metal
Εταιρία Napalm Records

Review

CD 1 Αlpha Noir
01. Axis Mundi
02. Lickanthrope
03. Versus
04. Alpha Noir
05. En Nome Do Medo
06. Opera Carne
07. Love is Blasphemy
08. Grand Stand
09. Sine Missione

CD 2 Omega White
01. White Omega
02. White Skies
03. Fireseason
04. New Tears Eve
05. Herodisiac
06. Incantatrix
07. Sacrificial
08. A Greater Darkness

   "Alpha Noir" λοιπόν είναι ο τίτλος  του νέου δίσκου των Πορτογάλων Moonspell o οποίος θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου. Το ενδιαφέρον σε αυτήν την κυκλοφορία αναμφισβήτητα τραβάει η deluxe special edition η οποία θα περιέχει ένα ακόμα cd το οποίο θα τιτλοφορείται “Omega White” (το μουσικό «δίδυμο» του Alpha Noir όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η μπάντα το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις του Fenrnado Ribeiro βρίσκεται ηχητικά πιο κοντά στο Irreligious) και θα κινείται σε gothic rock μονοπάτια (με επιρροές από μπάντες όπως οι Sisters of Mercy και οι Type 0 Negative). Η μπάντα περιγράφει την νέα της κυκλοφορία ως ένα ταξίδι ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς παράλληλους κόσμους έχοντας από την μία το Alpha Νoir και από την άλλη το Omega White (με δύο εκ δια μέτρου αντίθετους τίτλους Alpha ≠ Omega και White ≠ Noir).

   Έχοντας λοιπόν στα χέρια μου το Alpha Noir θεωρώ πως μπορώ να κρίνω μόνο κατά το ήμισυ αυτή την κυκλοφορία αφού στην ουσία ο δίσκος χωρίζεται σε δύο parts (Αlpha Noir και Omega White) έστω κι αν μιλάμε για μια special edition.

   Ο δίσκος ανοίγει αρκετά εντυπωσιακά με το δυνατό Axis Mundi το οποίο προμηνύει κατά μία έννοια τον χαμό που πρόκειται να ακολουθήσει. Η μπάντα δεν ηρεμεί λεπτό με κομμάτια όπως το Lickanthrope και το Versus και όλο αυτό το κλίμα κορυφώνεται με το ομότιτλο Alpha Noir στο οποίο δίνουν πραγματικά γκάζια. Για τη συνέχεια έχουμε ένα κομμάτι στο οποίο ο Fernando τραγουδάει στην μητρική γλώσσα της μπάντας (Εm Nome Do Medo δηλαδή In the name of fear). Ωστόσο το highlight του δίσκου ακολουθεί λίγο αργότερα και αυτό δεν είναι άλλο από το Love is blasphemy, το δυνατότερο και πιο catchy κομμάτι του δίσκου κατά την ταπεινή μου γνώμη. Ο δίσκος κλείνει με έναν μαγικό και συγχρόνως επικό τρόπο (Sine Missione).

   Το Alpha Noir χαρακτηρίστηκε από τους Moonspell ως το προσωπικό τους masterpiece. Η ακριβής δήλωση του Fernando Ribeiro στο facebook του γκρουπ ήταν ότι ποτέ ξανά οι Moonspell δεν πλησίασαν τόσο κοντά στην δημιουργία του απόλυτου τους masterpiece δίσκου. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι οι Moonspell επένδυσαν πολλά σε αυτόν τον δίσκο βάζοντας ουσιαστικά στοίχημα με τους ίδιους τους τους εαυτούς και περιμένουν μια πολύ δυνατή ανταπόκριση από το κοινό τους. Ας μην ξεχνάμε ότι τελευταία η τύχη τους δεν τους ευνοούσε και τόσο πολύ (ουσιαστικά είχαν μείνει χωρίς εταιρεία μετά το κλείσιμο της SPV, κάποιες εμφανίσεις τους ανά τον κόσμο ακυρώθηκαν λόγω λάθος χειρισμών διαφόρων promoters και γενικότερα η μπάντα ήρθε αντιμέτωπη με διάφορα περιστατικά που μόνο θετικά δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανείς). Οπότε είναι εντελώς λογικό οι προσδοκίες για το Alpha Noir να είναι αρκετά υψηλές.

   Πίσω από την ομολογουμένως πολύ δυνατή παραγωγή και την μίξη βρίσκεται ο Tue Madsen και την προπαραγωγή του δίσκου ανέλαβε ο Benny Richter. Το artwork του δίσκου έχει επιμεληθεί ο «δικός» μας Seth Siro Anton κάτι που γίνεται φανερό από την πρώτη στιγμή που θα αντικρίσει κανείς το εξώφυλλο του δίσκου (η μάλλον καλύτερα να πούμε τα εξώφυλλα αφού η special edition συνοδεύεται από δύο εξώφυλλα).

   Σίγουρα το Alpha Noir διαφέρει κατά πολύ από τον προκάτοχο του (Night Eternal) κυρίως ως προς την ατμόσφαιρα του όλου δίσκου. Στο Alpha Noir οι Moonspell παίζουν πολύ πιο heavy. Οι κιθάρες δίνουν ρέστα για τα καλά, ο Fernando δίνει όπως πάντα τον καλύτερο του εαυτό και το rhythm section δεν αφήνει κανέναν σβέρκο ακίνητο! Οι Moonspell από την πλευρά τους θέλησαν να δώσουν τον  καλύτερο τους εαυτό ίσως και για να αποδείξουν ότι ακόμα και σε περιόδους τόσο μεγάλης οικονομικής κρίσης (ειδικά για την πατρίδα τους, την Πορτογαλία) μπορούν να βγαίνουν ακόμα ποιοτικές και προσεγμένες δουλειές. Θα έλεγα πως το Alpha Noir είναι ένας δίσκος “on your face” που σε αρπάζει και δεν σε αφήνει λεπτό. Σίγουρα μιλάμε για μια δυνατή κυκλοφορία που δεν θα απογοητεύσει κανέναν fan της μπάντας.

Frozen Angel

Alpha Noir

No more entries to show...

Items in this compilation

Chronology

Facebook Comments