Οι 12 Ένορκοι

Οι 12 Ένορκοι
Κυκλοφόρησε 2018
Format CD
Είδος
Ενημερώθηκε στις Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018
Είδος Ελληνικά
Εταιρία InRealTime Records

Review

1. Είσοδος Των Ενόρκων (Jury Room)
2. Μυστική Ψηφοφορία (Secret Voting)
3. Η Απειλή (Threat)
4. Πόσο Τυφλοί (The Blindness Οf Men)
5. Η Ετυμηγορία (The Verdict)
6. Του Πατέρα (Father's Song)
7. Οι 12 Ένορκοι (12 Angry Men)
8. H Ευθύνη (Responsibility) Bonus Track
9. Η Απόφαση (Τηε Δεψισιον) Bonus Track
 
 
   Πρόκειται για μία από τις πιο πετυχημένες παραστάσεις τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Συνεχίζεται φέτος για τέταρτη χρονιά, είναι μόνιμα sold out και καθηλώνει κάθε εβδομάδα πολύ κόσμο στη θέση του, στο θέατρο Αλκμήνη. Η κλειστοφοβική ιστορία, όπως τη μετέφερε η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, έχει πλέον το δικό της soundtrack. O Γιώργος Περού, ο άνθρωπος που έγραψε τη μουσική για την παράσταση, οργάνωσε, ενορχήστρωσε, κατεύθυνε και τώρα έχουμε στα χέρια μας ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ. Εννέα συνθέσεις απαρτίζουν το μπουκέτο, κατά κύριο λόγο ορχηστρικές, ενώ στο δίσκο συναντάμε και δύο τραγούδια.

   Η μουσική είναι υποβλητική. Τα έγχορδα κάνουν εξαιρετική δουλειά, το μοτίβο είναι «αυτοκόλλητο» με το κείμενο του έργου. Όσοι έχετε δει θα καταλάβετε αμέσως, όσοι δεν έχετε πάει ακόμα στην παράσταση, μπορείτε να υποθέσετε πλέον. Σε ρυθμούς ¾, με επιλεκτικά κρουστά, με την αίσθηση του θρίλερ και της απρόσμενης εξέλιξης. Συνοδεία με το μοναδικό άνθρωπο που δεν σήκωσε το χέρι του στην ερώτηση που αφορούσε «Όλους κατά»…
 

   Ακούγοντας το τραγούδι «Πόσο τυφλοί», μπορείτε να αφεθείτε στη μαγεία της μουσικής. Πολύχρωμα φωνητικά, γυναικεία και ανδρικά μαζί, ένα ολάνθιστο λουλούδι από τη δεκαετία του ’70, σημεία από την παράδοση της χώρας μας και η επαγγελματική προσέγγιση του Γιώργου, που έκανε μουσική τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών, την αγωνία ενός παιδιού, την κάθαρση που από τα πρώτα λεπτά περιμένουν οι θεατές, άσχετα με την ώρα άφιξής της. Τα όργανα μπλέκονται με θαυμαστό τρόπο, ο λυρισμός είναι στο κόκκινο και το αποτέλεσμα δικαιώνει θριαμβευτικά το δημιουργό.

   Για το τραγούδι «Του Πατέρα» έχει γυριστεί ένα υπέροχο βίντεο, στο οποίο μάλιστα βρίσκουμε δύο από τους πρωταγωνιστές της παράστασης, τον Τρύφωνα Καρατζά και το Θανάση Κουρλαμπά. Ένα τραγούδι γλυκύτατο, το οποίο μοιάζει τόσο εύθραυστο. Ίσως όσο και η δικαιοσύνη και ο θεσμός των «ενόρκων». Βάζεις σε ένα δωμάτιο δώδεκα ανθρώπους άσχετους με την έννοια του νόμου και τους καλείς να βγάλουν απόφαση που μπορεί να καταστρέψει ζωές. «Εσύ με μαθαίνεις, καθώς μεγαλώνω, να κάνω τα πρώτα μου βήματα»… Ο γιος μιλά για τον πατέρα, απομετρά αυτά που μόνο ο πατέρας μπορεί να γνωρίζει για το παιδί του… Είναι ένα τραγούδι, του οποίου οι δομές μας πάνε βόλτα στο θέατρο αλλά και το σινεμά. Τα γυναικεία φωνητικά από πίσω που σοπρανίζουν τόσο όμορφα, δίνουν έναν τόνο μπαρόκ, που το κομμάτι τον κάνει χαλί του.

   Έχω δει την παράσταση δυο φορές και ομολογώ πως μου λείπει παρά πολύ. Και δέκα να την είχα δει όμως, πάλι θα μου έλειπε. Νομίζω πως χρειάζεται να ροβολήσω ξανά κατά το θέατρο Αλκμήνη και η δουλειά αυτή του Γιώργου, τον οποίο γνωρίζω και προσωπικά και θαυμάζω ξανά και ξανά το επίτευγμά του αυτό, ήταν ένα καλό πάτημα για να το ξανασκεφτώ και να το αποφασίσω. Καλοτάξιδο, Γιώργο! Μπράβο και πάλι μπράβο!

Κώστας Κούλης
 

Οι 12 Ένορκοι

No more entries to show...

Items in this compilation

Chronology