Ψύλλοι Στ' Άχυρα

Ψύλλοι Στ' Άχυρα
Κυκλοφόρησε 2018
Format CD
Είδος
Ενημερώθηκε στις Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018
Είδος Ελληνικά
Εταιρία Puzzlemusik

Review

1. Ακορντεόν
2. Περιοδεία Στην Αλμύρα
3. Απρόσκλητος
4. Σκάρτος
5. Ψυχές
6. Πνεύμα Ψέμα
7. Αγνό
8. Ζαλίζομαι
9. Φεγγαράκι
10. Ψυχιατρική
11. Το Βαλσάκι Του Κακού Εαυτού
 
 
   Το ντεμπούτο άλμπουμ των παιδιών κρύβει πίσω του μια γλυκιά, ρομαντική και συνάμα μουσικότατη ιστορία. Έχει ηχογραφηθεί Live! Με τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα από λίγους αλλά καλούς, το σχήμα επέλεξε να δουλέψει με αυτό τον τρόπο για να φανεί καλύτερα η ζωντανά ηχογραφημένη δυναμική του. Το αποτέλεσμα είναι όχι απλά ικανοποιητικό… είναι όλα τα λεφτά! Είναι εμφανές ότι όλοι οι μουσικοί κάνουν πολύ κέφι να παίζουν ζωντανά. Φαίνεται από τα μοτίβα τους, τον τρόπο που εκρήγνυνται στα σόλο, την έξαρση των φωνητικών.

   Μου θύμισαν πολλά όμορφα πράγματα περασμένων δεκαετιών. Κάποια στιγμή σκέφτηκα και το υπέρ-αγαπημένο μου άλμπουμ «Η συνομωσία των μετρίων». Κάποια στιγμή σκέφτηκα πως ήμουν στο Λυκαβηττό και απολάμβανα την παρέα του Νίκου και της Αρτέμιδος, Σάκη και του Χάρη, την παρέα του Ηρακλή. Η φωνή του τελευταίου δίνει γκάζι, σπαρταρά πίσω από το μικρόφωνο, καταφεύγει σε διάφορα «είδη» και φτύνει τους στίχους με θαλπωρή, με θυμό, με απελπισία αλλά και περισσή ελπίδα… Το «Περιοδεία Στην Αλμύρα» είναι χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς του. Στίχοι που θα προβληματίσουν και μουσική που δεν φείδεται κοπανημάτων.
 

   Το «Απρόσκλητος» πάλι είναι σε ακουστικό φόντο, με πλάτες πνευστών και μια γλύκα που παραπέμπει στους Κατσιμιχαίους, ίσως και τους Πυξ Λαξ. Στην ουσία, η μπάντα εκπέμπει ΚΑΛΗ μουσική, δεμένη και άρτια δομημένη, ενώ τα λόγια θα μπορούσαν να σταθούν και αυτόνομα. Σαν ποιήματα… Παιχτικά, οι άνθρωποι το έχουν διακόσια τα εκατό και πραγματικά θα σταθώ στο μπασοτύμπανο που είναι μπετόν αρμέ. Στο συγκεκριμένο κομμάτι μάλιστα, που έχουν ένα σημείο «δικό τους», φαίνεται εύκολα πόσο άνετα γκρουβάρουν, ενώ μάλιστα διαθέτουν και ήχο-κουφέτο. Εξαιρετική ηχογράφηση, δεν το συζητώ!

   Ξεκίνημα με εκκωφαντικό tutti για το «Σκάρτος» και άλλη μια γκρουβοriffιά στο προσκήνιο. Το μπάσο ζωγραφίζει και η φωνή σκάει δυνατά και αυθεντικά τσαντισμένη. Μου κάνει και λίγο σε Κίτρινα Ποδήλατα, μου κάνει και σε μπάντες που κάνουν άλλα πράγματα. Τώρα εγώ φταίω που μου ήλθε στο μυαλό το “You Can’t Bring Me Down”; Όχι, δεν έχει να κάνει με το στυλ παιξίματος, αλλά με το πόσο θυμωμένοι δείχνουν στις μουσικές προτάσεις τους. Είναι κάτι σαν «Ε, άντε, να τελειώνουμε πια»! Και είναι – πιστέψτε με – απόλυτα καλοδεχούμενο. «Πνεύμα Ψέμα» και το σχήμα το funkάρει, το κάνει λυρικό, παίζει με δεύτερες φωνές και όμορφη καφρίλα.

   «Ζαλίζομαι» και κάπου είδα τη σκιά του Παύλου κει πίσω, μαζί με τους υπόλοιπους που χαζεύουν το σχήμα στις LiVEιές του. Το χρώμα της φωνής παραπέμπει και στα Δημοτικά, ακόμα και στο λαϊκό τραγούδι! Ναι, ναι, όπως σας το γράφω. Σεβασμός στην παράδοση, με το βλέμμα να είναι στραμμένο μόνιμα μπροστά. Ο ιδανικός συνδυασμός. Πολλή δουλειά στις κιθάρες, οι οποίες φλερτάρουν με το wah, με τις ντελικάτες πενιές, με τα ψυλλιασμένα ακόρντα και τα γκάζια. Τα σόλο είναι όμορφα ενοχλητικά, είναι φωνακλάδικα, δίνουν τη θέση τους σε καψούρικα θέματα με διανθίσεις.
 

   «Φεγγαράκι» και εισαγωγή με μπάσο, hi-hat και την κιθάρα να σκοτεινιάζει… Για μερικά δεύτερα όλα, στη συνέχεια σκάνε όλα τα όργανα. Δυο φορές το σκηνικό και τακατάν-τακατάν. Γκαζάτο κι αυτό εδώ, επτάλεπτο, όπως και το επόμενο, η «Ψυχιατρική»… Με κιθαριστικά αλά Τρύπες και κλειστοφοβικούς στίχους, με Maidenικά να υποβόσκουν, με παύσεις… Τούτο δω με έπιασε από το γιακά. Πάμε για τον επίλογο; «Το Βαλσάκι Του Κακού Εαυτού», εννοείται στο μέτρο του βαλς, με οπαδικά φωνητικά στην αρχή και τη φωνή να αναρωτιέται, να βάζει διλήμματα, να θέτει μια σειρά από «Αν» και «Θα». Τα παιδιά σπέρνουν και εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το ομορφάκι τους. Να σας δούμε και από κοντά, ναι;

Κώστας Κούλης
 

Ψύλλοι Στ' Άχυρα

No more entries to show...

Items in this compilation

Chronology

Facebook Comments