Snakes & Ladders

Snakes & Ladders
Κυκλοφόρησε 2017
Format CD
Είδος
Ενημερώθηκε στις Κυριακή, 07 Ιανουαρίου 2018
Είδος Hard Rock
Εταιρία AFM Records

Review

1. Cassandra’s Curse
2. Friday Nightmare
3. Snakes & Ladders
4. Something You Don’t Understand
5. The Seeds
6. Rollin‘
7. Medicine Man
8. I Will Rise Again
9. Open Water
10. The Race Of My Life
11. Fire In My Veins
12. The End Of Days
 
 
   Οι πολυαγαπημένοι Ελβετοί επέστρεψαν! Τους ακούω και τους γουστάρω εδώ και δέκα χρόνια περίπου και όποτε βγάζουν δίσκο είμαι εκεί, για να ξανακούσω και να θαυμάσω ακόμα περισσότερο. Δεν θα ξεχάσω το τρελό, θεότρελο κόλλημα που είχα φάει με το “Save You From Yourself”, από το φοβερό και τρομερό “Powerplay” του 2013. Τι να ξεχάσω δηλαδή, ακόμα το ακούω σαν να βγήκε χθες. Η πόζα στα καλύτερά της, το βαρύ Ροκ στα πιο εντυπωσιακά του. Ο τραγουδιστής Mark Fox είναι πίσω στο σχήμα και η φωνή του μας αρέσει τρελά. Εννοείται πως μας άρεσε και η φωνή του John Prakesh και μακάρι κάποια στιγμή να φιλοξενήσουν ξανά αυτόν τον τραγουδισταρά, παρέα πάντα με το Fox.

   To “Cassandra’s Curse” ανοίγει το δίσκο. Ατμόσφαιρα, RIFFάρα και ετοιμάζεται για τα καλά η μπούκα. Mid tempo, θέμα που είναι πιο κοντά στο Μέταλ απ’ ότι στο Ροκ και το κούνημα του κεφαλιού μόλις ξεκίνησε. Θαυμαστό γκάγκα στις κιθάρες και αρχοντικό ύφος στο ρυθμικό. Η φωνή είναι γρεζάτη, σκοτεινή κατάτι, οδηγεί με μοναδικό τρόπο και μας πάει σε ένα εξίσου μοναδικό ρεφρέν. Είπαμε, τα «κόρους» είναι ειδικότατα των Σβίτσερο. Οι ίδιοι άλλωστε δήλωσαν πως το συγκεκριμένο κομμάτι είναι από τα καλύτερα που έχουν γράψει…
 

   Με το που τελειώνει ο… πρόλογος, σκάει το ποζάτο Ροκ των Shakra. “Friday Nightmare” και λάβετε θέσεις! Γκρούβα θεοπάλαβη και η φωνή είναι εκεί που πρέπει. Επόμενη στάση: δεκαετία ογδόντα! Μην σας πω ότι και όλες οι υπόλοιπες στάσεις εκεί βρίσκονται… Καλά, ας μην σας το πω. Οι κιθάρες οργιάζουν, το σόλο είναι τόσο πορωτικό που λες… Μπα, δεν λες και πολλά. Χιτάρα ατελείωτη, πάμε παρακάτω. Το ομώνυμο ξεκινάει με ρεφρέν – μαγκάτη Αμερικανιά – και πρωτοδεύτερα φωνητικά να μπαλαμουτιάζονται με τον καλύτερο τρόπο. Καλά, το κομματαρόδεντρο που έχουν στην αυλή τους δεν έχει σταματήσει να δίνει καρπούς; Πόσοι και πόσες από σας έχουν παίξει φιδάκι στα παιδικάτα τους; Για ρίξτε λοιπόν-λοιπόν μια αυτιά και κατά δώθε. Και θα σιγομουρμουρίζετε το ρεφρέν για πολύ καιρό. Πριν προλάβω να συνέλθω από το ρεφρέν του εν λόγω, τσουπ! Να σου το “Something You Don’t Understand”… Τι είναι πάλι αυτό, καλέ; Ελαφρά γκαζάτο, με ένα απλό τέμπο που σε περικυκλώνει και τη φωνή να σε βάζει παρέα της σε ένα πλήρως κινηματογραφικό ρεφρέν. Το ζευγάρι που τρέχει, που πρέπει να αντιμαχηθεί με δουλειές, υποχρεώσεις, διάφορα ευτράπελα και την ίδια του την ύπαρξη.

   Τι έχουμε τώρα; Τι; Αλλαγή στο ρυθμό; Καλοδεχούμενη! Σε 6/8 τούτο εδώ το “The Seeds” και η μπάντα έχει αφήσει το έδαφος πίσω της. Παλιοί καλοί DAD και διάφορες ποζεροκρατικές δυνάμεις μαζεύονται στο προαύλιο να δουν από κοντά όλες αυτές τις μελωδιάρες και αρχίζω να σκέφτομαι πως πάλι το πάω για track by track analysis. Μμμ… και γιατί όχι παρακαλώ; Εδώ το κάνουν άλλοι για να θάψουν… Κι εγώ που θέλω να υμνήσω, θα μείνω στην απέξω. Ώπα, τι καιγαμώ Maidenιά ήταν αυτή η γεφυρούλα; ΔΩΣΕ!
 

   Στο “Medicine Man” η κιθάρα σκάβει με Ροκάτο τρόπο μια τροφαντή καρά-riffάρα, η οποία εύκολα φτάνει σε ένα ακόμα πεντανόστιμο ρεφρέν. Ρε φίλε, τι μπαντάρα είναι αυτή εδώ; Καλά, πώς διάλεξαν βίντεο; Θα πρέπει να ήταν ΠΟΛΥ ευχάριστος ο πονοκέφαλος… Ακολουθεί το ταχύ “I Will Rise Again”, με ένα επίσης τροφαντό θέμα στις κιθάρες. Μια από τα ίδια στο ρεφρένι. Οι άνθρωποι έχουν βαλθεί να μας μουρλάνουν. Στη μέση του κομματιού, πάνω στο σόλο, πέφτει η ταχύτητα, για να ξανανεβεί και να μας πορώσει ακόμα περισσότερο. Μήπως κουραστήκατε με όλες αυτές τις ταχύτητες; Μήπως να κόψουμε λιγάκι; “Open Water” το μπαλαντοειδές του μπουκέτου, με ηλεκτρακουστικές εξάρσεις και το Fox να διηγείται μια όμορφη ιστορία για ένα ταξίδι που δεν πρέπει να τελειώσει. Να μελαγχολήσουμε; Αμέ!

   Οδεύουμε προς το τέλος και το κέφι παραμένει αναλλοίωτο. Το “The Race Of My Life” είναι ένα ακόμη ομορφάκι σε ποζάτο ΡΟΚ περιτύλιγμα. Πάρε ακόμα μια ρεφρενάρα, πάρε και ξαναπάρε και κοίτα να το κουνήσεις λιγάκι, ναι; Τούτοι εδώ μας προσφέρουν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς που πέρασε και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να είναι καλά και να συνεχίζουν έτσι. Πάντα… Ο βαρβάτος επίλογος “The End Of Days” απλά επικυρώνει ό,τι ακούσαμε ως τώρα. Οι Shakra είναι μια ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ μπάντα, αποτελεί κεφάλαιο για το Hard Rock παγκοσμίως και ΠΡΕΠΕΙ να την απολαύσουμε και στη σκηνή. Απλά πρέπει… Καλοτάξιδο, κύριοι!

Κώστας Κούλης
 

Σχόλια - Συζήτηση

comments powered by Disqus

Snakes & Ladders

No more entries to show...

Items in this compilation

Chronology

Τελευταίες δισκοπαρουσιάσεις

Τελευταίες Καταχωρήσεις Καλλιτεχνών