b11 Noizy Banner

Concrete And Gold

Concrete And Gold
Κυκλοφόρησε 2017
Format CD
Είδος
Ενημερώθηκε στις Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017
Είδος Alternative
Εταιρία RCA/Roswell

Review

1. T-Shirt
2. Run
3. Make It Right
4. The Sky Is A Neighborhood
5. La Dee Da
6. Dirty Water
7. Arrows
8. Happy Ever After (Zero Hour)
9. Sunday Rain
10. The Line
11. Concrete And Gold
 
 
   Με ολόφρεσκες ακόμα τις μνήμες από την πρώτη αλληλεπίδραση των Foo Fighters με το ελληνικό κοινό, το “Concrete and Gold” έρχεται να λυτρώσει από την αναμονή μηνών. Οι FF έχουν αναχθεί πλέον σε φαινόμενο με τα γνωστά αποτελέσματα. Headliners μόνιμοι των μεγαλύτερων Festival παγκοσμίως, εξαιρετικά νούμερα πωλήσεων, σε σχέση με την εποχή, αναφορές διαρκείς από τα Μ.Μ.Ε ακόμα και σε “νεκρές” περιόδους τους και αποδεκτοί από ένα τεράστιο μέρος του αγοραστικού κοινού ανεξάρτητα από το είδος μουσικής που ανήκει.
 
   Ο αεικίνητος Dave Grohl “κολυμπά” πάνω από τρεις δεκαετίες σε όλες τις παραλίες και τα νησιά του μουσικού κόσμου κι αν το παρελθόν του με τους Nirvana θα μπορούσε να είναι ταφόπλακα οιασδήποτε ατομικής πρωτοβουλίας, ο ίδιος απέδειξε ότι είναι φτιαγμένος για πολύ σπουδαία πράγματα. Αποτύπωσε πάνω του κάθε τρελή εφηβική φαντασίωση περί του απόλυτου Rock Idol και σήμερα, πλαισιωμένος από μια εξαιρετική ομάδα ανθρώπων, πραγματοποίησε το απόλυτο. Ζει και αναπνέει για (και από) τη μουσική και δημιούργησε μια σχολή πολυπραγμόνων μουσικών, που δεν αφήνουν τίποτα στην επιρροή ασταθών παραγόντων αλλά βασίζονται στο σωστό σχεδιασμό και τη σκληρή δουλειά.
 
   Όλα τα παραπάνω είναι εκείνα τα βασικά συστατικά που μας οδήγησαν σήμερα σε αυτό που ονομάζεται “Concrete And Gold”. Σε αυτό δηλαδή που έψαχνε ο Grohl εδώ και πολλά χρόνια. Στον απόλυτο συνδυασμό εμπορικότητας, ποιότητας και δικής του πληρότητας. Η επιλογή του στην καρέκλα του παραγωγού, που ακούει στο όνομα Greg Kurstin, αντιμετωπίστηκε από την υπόλοιπη μπάντα με καχυποψία. Ο Kurstin είναι ο βασικός υπαίτιος για τη γιγάντια επιτυχία τραγουδιών όπως το “Hello” (Adele) και το “Chandelier” (Sia) κι αποτελεί ένα από τα πιο hot ονόματα της Pop σκηνής τα τελευταία χρόνια. Ο Grohl για άλλη μια φορά αποδεικνύεται εξαιρετικός αναγνώστης των μελλούμενων και όπως σπεύδει να μας αναλύσει στο Making Of/Animated βίντεο που ακολουθεί, τα riff των Foo Fighters δεν έχουν ακουστεί ποτέ ξανά τόσο heavy κι επιβλητικά και δεν υπήρχε κανένας τρόπος να επιτευχθεί κάτι τέτοιο πέραν του “αγγίγματος” του Kurstin, που έδωσε στο album μια Pop κατεύθυνση, που δεν αφορά σε μια cheesy μονοδιάστατη προσέγγιση του ήχου, αλλά σε μια τέτοια που δημιουργεί άμεσους δρόμους επικοινωνίας με το μέσο ακροατή. Ακόμα κι όταν εντός του ίδιου τραγουδιού συναντάμε πλήθος μουσικών θεμάτων, η συνοχή και το ύφος του κάθε track έχει μια τέτοια λογική single, που καταγράφεται άμεσα στη βραχυπρόθεση μνήμη και όπως τολμώ να προβλέψω και στη μακροπρόθεσμη.
 
 
   Το “Run” που προλόγισε τα όσα έφτασαν πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο, έκρυβε μέσα του στοιχεία που είχαμε ξαναδεί στους Foo Fighters, οι οποίοι αρέσκονται στις ξαφνικές μεταβάσεις ανάμεσα σε διαθέσεις αντιφατικές. Ο Grohl πάντα αντιμετώπιζε το κάθε τραγούδι σαν ένα μεγάλο refrain και το “Concrete And Gold” συνθέτεται από δεκάδες τέτοια. To “The Sky Is A Neighborhood”, που είναι και το προσωπικό αγαπημένο του album, αποδεικνύει περίτρανα ότι μπορεί ένα τραγούδι με έναν εξαιρετικό παραγωγό πίσω του και μια μπάντα δεμένη όσο οι Foo Fighters να εκτοξεύσει ακόμα και τις πιο απλές μελωδίες, που στα χέρια άλλων θα μπορούσαν να κριθούν ως αδιάφορες και αναλώσιμες. 
 
 
   Σε κάθε τομέα το “Concrete And Gold” κερδίζει κατά κράτος κάθε προηγούμενη δουλειά της μπάντας και αν η μεγάλη λίστα των guest θα μπορούσε κάλλιστα να κριθεί σαν τυράκι προώθησης, μετατρέπεται σε κάτι πολύ σημαντικότερο διατροφικά όπως είναι το κερασάκι στην τούρτα. Η καλά “κρυμμένη” παρουσία του Justin Timberlake και η εμφάνιση του Sir Paul McCartney πίσω από τα τύμπνα του “Sunday Rain” μπορεί να μην κάνουν καμία διαφορά στον τελικό ήχο, αλλά σίγουρα λογίζονται σαν δύο ακόμα επισκέπτες στο ατελείωτο πάρτι των Foo Fighters.
 
   Ένα από κείνα τα album που ακούγεται “μονορούφι” και ανεβάζει τη διάθεση δίχως δεύτερη κουβέντα. Άμεσο, καλοπαιγμένο, εξαιρετικά δομημένο και με μια παραγωγή πρότυπο για τη συνέχεια.
 
Δημήτρης Μπάρμπας
 
 

Σχόλια - Συζήτηση

comments powered by Disqus

Concrete And Gold

No more entries to show...

Items in this compilation

Chronology

Τελευταίες δισκοπαρουσιάσεις

Τελευταίες Καταχωρήσεις Καλλιτεχνών