Seasons Of The Black

Rage

2017
Seasons Of The Black
Κυκλοφόρησε 2017
Format CD
Είδος
Ενημερώθηκε στις Σάββατο, 05 Αυγούστου 2017
Είδος Heavy Metal
Εταιρία Nuclear Blast

Review

Disc 1
1. Season Of The Black
2. Serpents In Disguise
3. Blackened Karma
4. Time Will Tell
5. Septic Bite
6. Walk Among The Dead
7. All We Know Is Not
8. Gaia
9. Justify
10. Bloodshed In Paradise
11. Farewell
 
Disc 2
1. Adoration
2. Southcross Union
3. Assorted By Satan
4. Faster Than Hell
5. Sword Made Of Steel
6. Down To The Bone
 
 
   Είναι απίστευτα εργατικοί, είναι ασταμάτητοι και η συνεχής παραγωγή άλμπουμ δεν μειώνει στο ελάχιστο την ποιότητα των «προϊόντων» τους. Τους παρακολουθώ παρά πολλά χρόνια και τους θαυμάζω για την παραγωγική τους έξαρση και τον οίστρο στις συνθέσεις τους. Έχω γράψει κατ’ επανάληψη για τις δουλειές τους και έχω αναφερθεί στη μπάντα σαν «Καθεστώς στο ΜΕΤΑΛ». Και να σας πω κάτι; Με άλμπουμ σαν κι αυτό, μόνο σε τέτοιους χαρακτηρισμούς μπορώ να καταφύγω. Ευτυχώς…
 

   Ξεκίνημα με το ομώνυμο κομμάτι (παρά ένα “s”) και μετά τα απαραίτητα δευτερόλεπτα της ψαρωτικής εφετζίδικης εισαγωγής, σκάει το απίστευτο riff, που θα ακούσετε και θα ευχηθείτε να είχατε μαλλιά να κοπανηθείτε άνετα, μεταξύ σκρίνιου και τραπεζιού… Καλά, για όσους έχουν μαλλιά δεν το συζητώ καν, ήδη έχουν πάθει το πρώτο αυχενοστραμπούληγμα και το έχουν ήδη κατευχαριστηθεί. Με απλά ελληνικά… ΤΙ ΡΙΦΦΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΤΗ; Έρχονται από δίπλα τα πολλαπλά δίκασα και το σεισμικό μπάσο και η φωνή του Peavy είναι σατανική! Χαμηλές οι συχνότητες, διπλογραμμένα τα φωνητικά (Τι, οι Paradise Lost ακολουθήθηκαν σε κάποια από τις κλασσικές συνταγές τους;) και η μπάντα παίζει σαν συμφωνική. Ξύλο κι άλλο ξύλο και ένα σόλο που πατάει πάνω σε ένα φοβερό και τρομερό backbone Βαγκνερικών περασμάτων. Και ΜΟΝΟ αυτό το τραγούδι να υπήρχε στο άλμπουμ, δεν θα είχα κανένα θέμα να υμνήσω. Αυτοί εδώ όχι απλά μπήκαν με το δεξί… Τα πήραν όλα σβάρνα!

   To “Blackened Karma” διαθέτει μια πωρωτική εισαγωγή. 6/8 το κομμάτι, με μπασοτύμπανο να παραπέμπει σε φολκ ορίζοντες και στη συνέχεια το γνώριμο ύφος των Τευτόνων. Να πω κάτι εδώ… Μόνο εγώ θα ήθελα τη φωνή λίιιιγο πιο μπροστά; Να, τόσο δα λιγάκι… Παραγωγάρα, εννοείται, απλά λέω κι εγώ το δικό μου το ζαβό… Να μην το ξεχάσω, η μίξη και το mastering ανήκουν και πάλι στο θαυματουργό Dan Swano.

   “Time Will Tell” και εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα χιτάκι πέντε λεπτών. Θαυμάσιο το κιθαστικό θέμα, εξαίρετη η ιδέα με τα τύμπανα όλα ισχυρά στο ταμπούρο και μπάσιμο σε 2/4, με τη μπάντα να λυσσομανάει. Ο Βασίλης Μανιατόπουλος, ο οποίος – όπως διαβάζω – έχει διατελέσει τεχνικός αλλά και μαθητής του Χρήστου Ευθυμιάδη, είναι τεχνικά απίστευτος! Πολύ διαβασμένος, πολύ καλό-κουμπωμένος, με θέματα που ανεβάζουν τα κομμάτια, τιμώντας την παράδοση των Rage, που πάντα φιλοξενούν πανάξιους drummer πίσω από το kit. O δε Marcos Rodrigues αποδεικνύεται λίρα εκατό, όσον αφορά τη συμμετοχή, για ακόμα μια φορά. Βιρτουοζιτέ παίξιμο και θαυμάσια σόλο!

   “Walk Among The Dead” και οι δίκασες ξανά-οπλίζουν. Γκαγκαριστό θέμα στις κιθάρες και πάλι όλα ισχυρά. Έρχεται το κουπλέ. Σκοτεινό, με τις κιθάρες να γρυλίζουν παράλληλα με τη φωνή του Peavy. Πανέμορφη η γέφυρα και ένα ρεφρέν ματζόρε, σχεδόν Power Metal! Ναι… Αυτή τη λέξη… Στο «Σχεδόν» αναφέρομαι… Σβήστε τη! Και αυτό το “All We Know Is Not”… Πω-ρε! Τι είναι πάλι αυτό, καλέ; Το έχουν βγάλει και σε βίντεο; Όχι, ε; Ε, νομίζω ότι πρέπει. Φοβερή σύνθεση.
 

   Μέχρι στιγμής το άλμπουμ φιλοξενεί τετράλεπτα κομμάτια (και το πεντάλεπτο που λέγαμε) και όλα περνάμε από μπροστά μας γάργαρα. Για τη συνέχεια όμως οι Rage βγάζουν λαγό από το καπέλο! Ένα εικοσάλεπτο έπος διαιρεμένο στα τέσσερα. Το “The Tragedy Of Man”, αποτελούμενο από τα “Gaia”, “Justify”, “Bloodshed In Paradise” και “Farewell”, είναι ακόμα μία υπέρτατη καλλιτεχνική έκφανση. Ακουστικός χαιρετισμός και στη συνέχεια ένα ΜΕΓΑΛΟ θέμα με μπαρόκ σκασίματα. Βούτυρο στο ψωμί τους κάτι τέτοια… Μπουκάρει το κιθάρι στο “Justify” και στη συνέχεια όλοι μαζί. Μιλάμε για πολύ ξύλο! Μελωδικό και κάργα πωρωτικό το “Bloodshed In Paradise”, με θαυμάσια κοψίματα και 6/8 καλπασμό, με ένα σόλο κιθάρα εκπληκτικό – μιλάμε για τρελή καψούρα! Όσο για τον επίλογο του έπους… Το “Farewell” είναι ένα τραγούδι τόσο μελωδικό, τόσο λυρικό… Όλες οι αρετές τους, στιχουργικά και συνθετικά, ξεδιπλώνονται μπροστά μας. Είναι ακόμα μια υπέροχη δουλειά από τους Γερμανούς, είναι ένα άλμπουμ που σέβεται την ίδια τη μπάντα, την τριαντάχρονη (και βάλε) ιστορία της και όλους εμάς/εσάς, που θα ξοδέψουμε για να φέρουμε αυτή τη δουλειά στα ηχεία και τα ακουστικά μας.

   Σαν δωράκι για όλους τους φίλους που θα πάρουν το άλμπουμ, οι Rage μας πάνε ένα ταξιδάκι στο παρελθόν. Αν θυμάστε, πριν αλλάξουν το όνομά τους σε Rage, είχαν βγάλει δυο δουλειές σαν Avenger. Έξι τραγούδια από κείνες τις εποχές λοιπόν επαν-ηχογραφήθηκαν και προσφέρονται σαν φόρος τιμής σε όλους εκείνους τους φίλους και τις φίλες που είχαν αγοράσει τότε και σε όλους αυτούς και αυτές που θέλουν ένα κομμάτι της χρονοκάψουλας σήμερα. Οι Rage πιστοποιούν ότι είναι μία από τις πιο δυναμικές μπάντες στο ιδίωμα και είναι μεγάλη χαρά μας, είναι τιμή μας να παρουσιάζουμε τις δουλειές τους. Καλοτάξιδο και πάντα επιτυχίες!

Κώστας Κούλης
 

Σχόλια - Συζήτηση

comments powered by Disqus

Seasons Of The Black

Rage

2017
No more entries to show...

Items in this compilation

Chronology

Τελευταίες δισκοπαρουσιάσεις

Τελευταίες Καταχωρήσεις Καλλιτεχνών