Συγκατοίκηση

Συγκατοίκηση
Κυκλοφόρησε 2016
Format CD
Είδος
Ενημερώθηκε στις Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016
Είδος Ελληνικά
Εταιρία Puzzlemusik

Review

1.Ατελείωτα Χρυσάνθεμα
2. Το κοράκι   
3. Το Δωμάτιο   
4. Κύκλωπας   
5. Θήτα   
6. Το άστρο  
7. Ασύρματος Κόσμος   
8. Νέα Ζωή
9. Πάρκο
10. Ταξίδι στη Γη
11. Η νύχτα
12. Ποπ Κατσαρίδα
 
 
   Στις 28 Σεπτεμβρίου 2013, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, πραγματοποιήθηκε μία συναυλία με τη συμμετοχή πάνω από είκοσι μουσικών. Μεταξύ αυτών ο Κωνσταντίνος Βήτα, ο Κορνήλιος Σελαμσής, η Θεοδώρα Μπάκα, οι ARTefacts Ensemble... Αυτή τη φορά ο Κωνσταντίνος δεν χρειάστηκε τους υπολογιστές του, αυτά που ήθελε να βγουν προς τα έξω αναπαράχθηκαν ηχητικά από τους μουσικούς. Ο δίσκος κυκλοφόρησε ακριβώς τρία χρόνια μετά, στις 28 Σεπτεμβρίου 2016, σηματοδοτώντας μία περίοδο ακουσμάτων, αυτοσχεδιασμών, φωνών και συνεργασιών. Όλα αυτά τα παιδιά που ακούτε στο άλμπουμ συγκατοίκησαν στην αυτή σκηνή και η ηχογράφηση αιχμαλώτισε το συγκεκριμένο αλισβερίσι.

   Η φωνή της Θεοδώρας Μπάκα είναι απλά μοναδική. Πανέμορφη χροιά, υψηλότατο τεχνικό επίπεδο. Η γνωστή μεσόφωνος μας κατακτά από το πρώτο δευτερόλεπτο. Είμαι ευτυχής που μπορώ και απολαμβάνω τέτοιες φωνές. Είναι το κερασάκι στην τούρτα σε αυτό το - κατά τα άλλα - ετερόκλητο χαρμάνι. Γιατί ΕΙΝΑΙ ετερόκλητο! Η σύμπραξη οργάνων όπως το τρομπόνι, το κόρνο, η τρομπέτα και το κλαρινέτο, παρέα με κιθάρες, τύμπανα και σαξόφωνα, δείχνουν ολοκάθαρα πως η μουσική είναι μόνο ΜΙΑ. Δεν υπάρχει άλλος ορισμός, δεν χρειάζεται πτυχίο φούγκας και αντίστιξης για να το καταλάβεις, δεν σου ορίζει κανείς όρια.
 
 
   Οι συνθέσεις του Βήτα, όπως ο «Κύκλωπας» ας πούμε, αποδίδονται με έναν απίστευτο τρόπο, ο οποίος θα ξενίσει το μέσο αυτί, θα φανεί θόρυβος στον αμύητο, θα απορριφθεί στο λεπτό από το μη υποψιασμένο. Για να μην νομίζετε ότι σας πουλάω φύκια για μεταξωτές κορδέλες, ούτε εγώ ανήκω στους μυημένους και τους υποψιασμένους. Πολλά από αυτά που άκουσα μου φάνηκαν πολύ «δύσκολα» στην ακοή. Αφηρημένη τέχνη στη μουσική; Ναι, αμέ! Από κει και πέρα επέλεξα να ακούσω. Ξέρετε τι... Όταν πετάς στον αέρα διάφορους ήχους με τη βοήθεια του κομπιούτερ, τότε θα βγουν ένα σωρό κακεντρεχείς να σε κράξουν. «Ναι, έτσι το κάνω κι εγώ» και λοιπά εμπριμέ. Από κει και ύστερα, όταν όλο αυτό το «πέταγμα» πάει να αποδοθεί από ορχήστρα, έξω από λούπες, προγράμματα και μηχανάκια, τότε ο «κόσμος» αντιδρά σύμφωνα με τη θεωρία της αγέλης. «Μεγάλε, τι τρελή Progα είναι τούτη»; Και τότε, διαβάζοντας όλα τα σχόλια των «τώρα πια υποψιασμένων» δεν αντέχεις να μη γελάσεις. Ας είναι... Το μειδίαμα ή ακόμα και το γέλιο σαν εσωτερική αντίδραση είναι δόκιμο.

   Τι ωραία σύνθεση αυτό «Το Άστρο»... Η Θεοδώρα Μπάκα μας δείχνει ξανά το πάθος της, το συγκινησιακό της φορτίο. Ένα εύθραυστο κομμάτι, με χορωδιακά υποβλητικά και μία ατελείωτα μαραζωμένη διάθεση. Μια στιγμή, μια εικόνα... Είναι ένα σημείο που χρειάζεται να εστιάσει ο ακροατής.

   Θερμό χειροκρότημα στο «Νέα Ζωή». Το θέμα παίζεται με τη συνοδεία τσέλο και ηλεκτρικής κιθάρας, μπουκάρουν τα τύμπανα και μετά το λόγο έχουν τα πνευστά με τις παρανοϊκές νόρμες τους κατά ριπάς. Εξαιρετική εκτέλεση, ίσως το καλύτερο σημείο της δουλειάς αυτής... Το καλύτερο από τα καλύτερα δηλαδή...   

   Δίσκος που οι οπαδοί των καλλιτεχνών που συμμετέχουν θα το λατρέψουν. Δίσκος που οι «υπόλοιποι», ανάμεσά τους και εγώ, θα δυσκολευτούν να ξανακούσουν. Είναι μία άψογη δουλειά, δεν είναι καθόλου του γούστου μου, όμως ούτε για μία στιγμή δεν θα πάψω να υποστηρίζω ότι ΠΡΕΠΕΙ να την ακούσετε. Είναι το διαφορετικό φύσει και θέσει, είναι η μουσική μέσα από ένα σουρεάλ πρίσμα, είναι ό,τι θα αφορίζατε αλλά και ότι θα ζαχαρώνατε τρελά. Νομίζω ότι είμαι έτοιμος να το απολαύσω και ζωντανά. Θα έλθει κανείς παρέα όταν ξανά-συγκατοικήσουν τα παιδιά;
 
Κώστας Κούλης
 

Σχόλια - Συζήτηση

comments powered by Disqus

Συγκατοίκηση

No more entries to show...

Items in this compilation

Chronology

Τελευταίες Καταχωρήσεις Καλλιτεχνών