Βιβλία

Υπάρχει χώρος για μένα;

 
Karyl McBride
Υπάρχει χώρος για μένα;
Οι περιπέτειες του ναρκισσισμού στην εποχή μας μέσα από τις σχέσεις μάνας-κόρης
Εισαγωγή: Φωτεινή Τσαλίκογλου
Μετάφραση: Χριστόφορος Ζώνας
Εκδόσεις Πορφύρα
 
   Η μητέρα είναι το κέντρο του σύμπαντος για το παιδί της… προφανέστατα το παιδί της είναι όλη της η ζωή, για το παιδί όμως… Η μητέρα είναι ό,τι πιο αγαπημένο, είναι ο απόλυτος προστάτης, είναι η μοναδική εγγύηση ότι «όλα θα πάνε καλά». Είτε είσαι κορίτσι και έχεις το Οιδιπόδειο με το μπαμπά είτε είσαι αγόρι και απεχθάνεσαι ακόμα και τη σκέψη της λέξης «μαμάκιας», η μητέρα σου είναι το λιμάνι, είναι ο φύλακας άγγελος, είναι τα πάντα σου για πάντα σου. Δυστυχώς, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις… Αυτές οι περιπτώσεις που όχι μόνο δεν επιβεβαιώνουν τον κανόνα, αλλά κάνουν την εξαίρεση μία απελπιστικά επώδυνη εμπειρία και προκαλούν θυμό σε όλες εκείνες τις κανονικές μητέρες.

yparheihoros

   Η Αμερικανίδα διδάκτωρ, η οποία εργάζεται ως θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας, αναφέρεται σε μία «ομάδα» γυναικών, οι οποίες έχουν πάνω τους ένα ό,τι πιο ανατριχιαστικά αποκρουστικό γνώρισμα… Είναι νάρκισσοι. Η ναρκισσιστική φύση τους δεν τους επιτρέπει να φερθούν στα παιδιά τους και ιδιαίτερα στις κόρες τους όπως ορίζει το πρωτόκολλο της φύσης. Είναι καταβρωχθιστικές, είναι αδιάφορες, είναι άνθρωποι που κάνουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν με ένα σωρό προβλήματα και να καταντήσουν να φέρονται με τον τρόπο που - μεγαλώνοντας – διατράνωναν ότι τον απεχθάνονταν.
 
   Στις σελίδες που ακολουθούν, η κυρία McBride αφηγείται ένα τσούρμο ιστορίες που αφορούν ασθενείς της, οι οποίες μεγάλωσαν όλες τους με ναρκισσιστικές μητέρες. Αν θεωρείτε πως όλο αυτό σας κάνει πολύ Αμερικανιά, θα συμφωνήσω μαζί σας. Όλο τούτο μου έρχεται στην κόντρα με την κουλτούρα μου και την πολιτιστική κληρονομιά μου στη χώρα μου. Η ουσία του βιβλίου έχει να κάνει με τη βάση οριοθέτησης του φαινομένου. Εδώ – πλέον – έχουμε να κάνουμε με ένα ον που είναι πολύ δυστυχισμένο και δεν το ξέρει καν και το οποίο οδηγεί στη δυστυχία, με μαθηματική ακρίβεια μάλιστα, τα παιδιά του και δη τις κόρες του.
 
   Διάβασα για μητέρες που ποτέ δεν αγκάλιασαν το κορίτσι τους, που ποτέ δεν του είπαν έναν καλό λόγο, που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για κείνο. Ο νάρκισσος θεωρεί ότι όλα μα όλα στροβιλίζονται γύρω από την αύρα του. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτός ο τύπος ανθρώπου είναι ο χειρότερος τύπος μάνας που μπορεί να υπάρξει. Η λέξη «μάνα» είναι συνώνυμη της αυταπάρνησης, της αυτοθυσίας της ύπαρξης για το παιδί. Πολλές μητέρες προτίμησαν να πεθάνουν για το καλό του παιδιού τους. Και έρχεται τώρα η ναρκισσιστική μητέρα, η οποία δείχνει στο παιδί της την πόρτα της εξόδου και θεωρεί μάλιστα ότι του κάνει και καλό.
 
   Τα περιστατικά που μας αναφέρει η συγγραφέας είναι όλων των λογιών και όλων των ειδών. Από τη μητέρα που κριτικάρει την κόρη της για το ντύσιμό της ή τους βαθμούς της ή το σώμα της, από τη μητέρα που χαριεντίζεται με το αγόρι της κόρης της, μέχρι εκείνη τη μητέρα που… που πούλησε την κόρη της! Θα διαβάσετε πράγματα που θα σας καθίσουν βαριά στο στομάχι. Θέλει τσαγανό, θέλει ψυχραιμία και από κει και πέρα… θέλει προσοχή. Διαβάζουμε για να έχουμε το νου μας. Δεν έχω ιδέα τι ποσοστά ναρκισσιστικών μητέρων έχουμε εδώ στην Ελλάδα, είναι όμως κάτι που δεν θα ήθελα να τύχει ούτε στο μεγαλύτερο εχθρό μου. Δεν νομίζω ότι υπάρχει χειρότερο βίωμα από μια μητέρα που αδιαφορεί για το παιδί της ή που το μανιπιουλάρει ή που του ασκεί ψυχολογική βία. Είναι τέρατα όλα αυτά και μέσα από τα «παραδείγματα» του βιβλίου θα μάθουμε να φωτογραφίζουμε τέτοιου είδους τέρατα από μακριά.
 
   Στο τρίτο μέρος του το βιβλίο αναφέρει μια σειρά από ενέργειες για την καταπολέμηση του προβλήματος, στην ουσία όμως ο ασθενής έχει μεγάλη ανάγκη από έναν ειδικό. Ομολογώ πως το περιεχόμενό του με ταρακούνησε και συνεχίζει να με ταρακουνά. Μητέρες και κόρες και το ναρκισσιστικό σύνδρομο… Μπαρούτι και φωτιά. Το αποτέλεσμα όλοι το γνωρίζετε… Διαβάστε, μάθετε και έχετε το νου σας. Η συγγραφέας το κάνει αυτό εδώ και τριάντα χρόνια. Κάτι θα ξέρει, σωστά;
 
Κώστας Κούλης

Η δρ. Karyl McBride εργάζεται ως θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας στο Ντένβερ του Κολοράντο και έχει περισσότερα από 28 χρόνια εμπειρίας τόσο στον δημόσιο τομέα, όσο και ως ελεύθερη επαγγελματίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με δυσλειτουργικές οικογένειες καταγωγής. Τα τελευταία 17 χρόνια ασχολείται ερευνητικά με τα παιδιά ναρκισσιστικών γονέων, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στις γυναίκες που μεγάλωσαν με ναρκισσιστικές μητέρες. Στα πλαίσια της άσκησης του επαγγέλματός της, έχει απασχοληθεί με τη θεραπεία πολλών θυγατέρων ναρκισσιστικών μητέρων. Περαιτέρω πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχει, καθώς και επιπλέον στοιχεία σχετικά με την επαγγελματική της εμπειρία μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα της,www.karylmcbridephd.com. Ο ιστότοπος που σχετίζεται με το βιβλίο, ο οποίος περιλαμβάνει και ένα forum διαλόγου για τις κόρες ναρκισσιστικών μητέρων, βρίσκεται στη διεύθυνση www.nevergoodenough.com.
 
karylmcbride
Joomla Social by OrdaSoft!