Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Εθνικός Ελληνορώσων

 
   Μπαίνοντας μέσα στο θέατρο, το πρώτο πράγμα που βλέπεις πάνω στη σκηνή είναι μία μπασκέτα και μία μπάλα του μπάσκετ… γύρω γύρω χαλασμένο συρματόπλεγμα. Μόνο από το σκηνικό φαντάζεται εύκολα κανείς τι πρόκειται να δει, έναν αγώνα μπάσκετ ανάμεσα σε φίλους. Έτσι κι έγινε λοιπόν, στο περίπου τουλάχιστον. Έξι παιδικοί φίλοι κοντά στα σαράντα, βρίσκονται σε αυτό το γηπεδάκι αρκετά συχνά, για να ξεσκουριάζουν όπως λένε. Και θα με ρωτήσεις τώρα εσύ, φίλε αναγνώστη, που βιάζεσαι, τι το τόσο ιδιαίτερο έχει αυτή η παράσταση. Δώσε μου λίγο χρόνο και θα σου εξηγήσω αμέσως. Μπροστά στα μάτια των θεατών ξετυλίγονται γεγονότα του παρελθόντος με αφορμή την προσθήκη του έκτου φίλου στην παρέα. Διάφορα εγκλήματα που έγιναν στο παρελθόν, σοβαρά και μη, παίρνουν τη θέση του κουτσομπολιού που επικρατούσε στην αρχή του έργου. Κάθε λεπτό που περνάει ανατρέπει όλη την κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να αποφασίσεις ποιανού το μέρος θα πάρεις. Το τέλος συγκλονιστικό, χωρίς υπερβολές και φανφάρες.
 
ethnikos523
   Οι ηθοποιοί ήταν απλώς καταπληκτικοί. Αν και παρακολούθησα την πρεμιέρα της παράστασης, ήταν όλοι τους πολύ δεμένοι μεταξύ τους και αυτό φάνηκε στον ειρμό της παράστασης, καθώς όλα λειτούργησαν ρολόι χωρίς καθόλου αμήχανες στιγμές. Το κείμενο σε παρέσερνε μαζί του από τις άκρως κωμικές σκηνές, στην οργή, στη θλίψη και πάλι από την αρχή. Δε σε άφηνε ούτε λεπτό να βαρεθείς και να κουραστείς γιατί ποτέ δεν ήσουν σίγουρος για το τι θα έβλεπες μετά. Οι φωτισμοί, καθώς και η μουσική, ήταν πολύ απλοί και πλαισίωναν όμορφα ό,τι συνέβαινε πάνω στη σκηνή χωρίς να σου αποσπούν το βλέμμα από το κύριο γεγονός.
 
ethnikos524
   Σε αυτό που θα ήθελα να σταθώ περισσότερο είναι το σενάριο και αυτό είναι νομίζω το σημείο που θα πρέπει να σταθείτε κι εσείς. Ξεκινώντας το έργο, βλέπουμε τους ήρωες πολύ επιφανειακά, να ασχολούνται με θέματα που επηρεάζουν τη ζωή τους στο ελάχιστο. Πειράζουν ο ένας τον άλλο με πολύ παιχνιδιάρικο τρόπο και δείχνουν πολύ δεμένοι μεταξύ τους. Στη συνέχεια όμως η θεματολογία των συζητήσεών τους αλλάζει και γίνεται πιο «σκοτεινή» και εκεί βλέπουμε καθαρά το ποιόν του καθενός. Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δε θα είχε αναδειχθεί αν δεν ήταν τόσο μέσα στο ρόλο τους οι ηθοποιοί. Κάποιες φορές, ίσως και να ξέχναγες ότι αυτό που βλέπεις είναι απλώς μία παράσταση και να παρασυρόσουν στην ψευδαίσθηση.

   Σκέψεις ξεπηδούν από το μυαλό, αναμνήσεις που λίγο πολύ όλοι έχουμε ζήσει, ένα σχεδόν περιφραγμένο γήπεδο που έχουμε βρει όλες τις τρύπες για να μπαίνουμε και να καθόμαστε με την παρέα, είτε με μία μπάλα στα χέρια, είτε με τα rollers, είτε με ένα αναψυκτικό με σκοπό απλώς να κάτσουμε και να πούμε τα νέα μας. Σαν μικροί «εγκληματίες» σπάνια χρησιμοποιούσαμε την πόρτα για να μπούμε μέσα. Μεγαλώνοντας, μπορεί τα εγκλήματά μας να περιορίστηκαν στην απαγορευμένη είσοδο σε ένα γήπεδο και στο να ρίξουμε την τυρόπιτα του φίλου μας κάτω, μπορεί όμως και όχι.

   «Εθνικός Ελληνορώσων»… Είναι μία από τις παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Έχει να δώσει πολλά σε όποιον τη δει, στον καθένα διαφορετικά. Γι’ αυτό λοιπόν, σπεύσατε!
 
Σοφία Κοτσαλάρα
 
ethnikos525
Συντελεστές Παράστασης:
Κείμενο: Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Σκηνοθεσία / Δραματουργία: Γιώργος Παλούμπης
Σκηνικά: Ηλέκτρα Σταμπούλου
Κοστούμια: Ομάδα Boudoir
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Ηχητική επιμέλεια: Ανδρέας Μιχόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μιχάλης Ζαχαρίας
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Σχεδιασμός Αφίσας: Θωμάς Παπάζογλου

Ηθοποιοί:
Στάθης Σταμουλακάτος
Μάκης Παπαδημητράτος
Θάνος Αλεξίου
Κώστας Φυτίλης
Στέλιος Δημόπουλος
Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
 
ethnikos526
 
Θέατρο Από Μηχανής Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο
Τηλέφωνο: 210 52 32 097
Παραστάσεις:
Σάββατο 21:30, Κυριακή: 18:15

Εισητήριο:
Ανέργων: 8€
Φοιτητικό, άνω των 65: 10€
Κανονικό: 13€

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
Παραστάσεις: 21/4 – 3/6
 
Joomla Social by OrdaSoft!