Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τους Chrysilia

 
   Οι Chrysilia είναι μια ατελείωτα συναισθηματική βόμβα που ευτυχώς εξερράγη και τα σκάγια της μας βρήκαν με κάθε δυνατό τρόπο. Το ντεμπούτο τους, “Et In Arcadia Ego”, μας έκανε να αισθανθούμε για μία ακόμα φορά πολύ υπερήφανοι για τα μουσικά μυαλά της Ελλάδας μας, για τη Μέταλ σκηνή που ανθίζει σε μόνιμη βάση, για τους καρπούς που δρέπουμε τώρα, για τις μελωδίες που απολαμβάνουμε, για τα συγκροτήματα που έχουν αναλάβει να μας κάνουν να περνάμε καλύτερα και να εντρυφούμε στη ζεστή αγκαλιά των ηχείων και των ακουστικών μας. Το άλμπουμ των παιδιών μας ταρακούνησε για τα καλά και ήταν μόνο θέμα χρόνου η συνέντευξη μαζί τους. Η τραγουδίστρια και συνθέτις του σχήματος, Χρυσώ Σταματοπούλου, είναι η οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι γνωριμίας με τη μπάντα και τα μουσικά ραντεβού του μέλλοντος. Δεν έχω ψάξει τα μυστικά της Αρκαδίας, ανακαλύπτω όμως με περισσή χαρά τα φανερά των Αρκάδων που έχω απέναντί μου και αδημονώ να τους δω να παίζουν αυτά τα πανέμορφα τραγούδια ζωντανά.
 
chrysilias558
 
Πρώτα απ’ όλα, επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την επιλογή του τίτλου του δίσκου σας! Πώς σκεφτήκατε να χρησιμοποιήσετε την εν λόγω φράση; Η ιστορία με την Αρκαδία ήταν κάτι που γνωρίσατε από παλιά ή κάτι που διαβάσατε πρόσφατα;
Ευχαριστούμε πολύ! Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα μάς ήρθε κατά τη διάρκεια του γυρίσματος ενός... video clip! Ήμασταν στην καρδιά του Μαίναλου Όρους, για το γύρισμα του “Desperate Wings” και διαπιστώσαμε ότι όλοι, ανεξαιρέτως, καταγόμασταν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από την Αρκαδία. Ο co-composer Elias Pero είναι ένας εξαιρετικά περήφανος Αρκάς, ο σκηνοθέτης και παραγωγός μας Bob Katsionis επίσης, ο διευθυντής φωτογραφίας μας, Γιώργος Φρέντζος και φυσικά... εγώ! Τότε ουσιαστικά γεννήθηκε η ιδέα του concept album γύρω από την έννοια της Αρκαδίας, έτσι όπως γεννήθηκε στο Μεσαίωνα την Ευρώπη, ως μιας βουκολικής ουτοπίας, μέσω διάσημων ποιημάτων και εικαστικών, όπως του Nicolas Poussin. Εμείς απλά «πειράξαμε» λίγο την ιδέα και στο concept album μας, την μεταφέραμε στο σήμερα, ως μεταφορά.
 
Τι ανταπόκριση έχει ως τώρα το άλμπουμ; Τι κριτικές έχετε πάρει;
Εκπληκτικές, μεταξύ των οποίων και τη δική σας! Η μεγάλη μας χαρά είναι να διαβάζουμε συγκρίσεις με soundtracks, θέλαμε εξαρχής αυτό να είναι ένα σύγχρονο rock/metal soundtrack, χωρίς υπερβολές, με τις εξάρσεις και τις υφέσεις ενός soundtrack…
 
 
Παίζετε συμφωνικό Μέταλ, έχετε όμως στη μουσική σας ένα σωρό ακόμα στοιχεία. Folk, λυρικά περάσματα και πολλές ακόμα μελωδίες από άλλα «είδη». Οι επιρροές σας καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα της μουσικής, σωστά;
Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλαμε να παίξουμε «συμφωνικό μέταλ»! Θεωρούμε τον όρο πλέον παρεξηγημένο, αλλά καταλαβαίνω πώς το λες. Γενικά το στίγμα του “symphonic” ή του “female-fronted” πρέπει σιγά σιγά να αρχίσει να αποβάλλεται. Φταίνε φυσικά και η μουσική και δισκογραφική κοινότητα που επέβαλαν τον όρο, αλλά μην ξεχνάμε ότι όταν πρωτοβγήκαν οι Nightwish και οι Within Temptation, διαφημίζονταν πάνω στα CD ως “Gothic metal”, οπότε δεν βγάζεις άκρη! Οι ταμπέλες βοηθούν μόνο τις εταιρείες. Αν εξαιρέσουμε το μινιμαλιστικό αριστούργημα “Fifth Season”, που προσέθεσε ο Bob Katsionis στον καμβά μας, οι κύριοι συνθέτες, ο Elias και εγώ, έχουμε ένα εύρος ακουσμάτων που ξεκινούν από την Jazz του μεσοπολέμου, τα musical του Webber, την υπεραγαπημένη κέλτικη και βόρειο-ευρωπαϊκή folk, τα soundtrack του Hans Zimmer και του John Williams και καταλήγουν - εμφανέστατα! - στο μελωδικό metal. Ο Elias για παράδεγιμα, δεν έκρυψε ποτέ ότι κατά βάθος είναι ένας pumpkinhead, με ευρωπαϊκό power metal μεγάλωσε (το οποίο με τη σειρά του συνδυάζει πολλές μη metal επιρροές ούτως ή άλλως), αυτό ακούει ακόμα, απλά ξέρεις, μεγαλώνοντας όλοι αλλάζουμε και κυρίως διευρύνουμε την παλέτα μας.
 

Πόσο καιρό σας πήρε να ολοκληρώσετε το δίσκο;
Είκοσι δύο χρόνια! (γέλια) Προφανώς κάνω πλάκα, απλά κάποιες ιδέες υπήρχαν από τον Elias και τους «μη δισκογραφημένους» Sovereign, που είχε από τότε! Επί της ουσίας τώρα, ξεκινήσαμε με τρία τραγούδια, το ομώνυμό μας “Chrysilia”, το “Arcadia” και το “Desperate Wings”. Μετά από την παρότρυνση και καθοδήγηση του καλού μας φίλου και μέντορα, Bob Katsionis, σε περίπου έξι μήνες το album είχε ολοκληρωθεί.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα να παίξετε σε αυτό το μοτίβο;
Συγκερασμός επιρροών... Δεν υπήρχε συγκεκριμένος προσανατολισμός. Ήρθε όλο καθώς γράφαμε και πάντα με την ιδέα της «συνοχής» στο μυαλό, για να ταιριάζει με το κλίμα που θέλαμε να χτίσουμε. Αν μπορώ να σου πω κάτι πιο συγκεκριμένο, είναι ότι θέλαμε να ξεφύγουμε λίγο από το μονότονο δρόμο που ακολουθεί το είδος τα τελευταία χρόνια. Αν το καταφέραμε, θα κριθεί...

Έχετε ήδη κάνει δύο βίντεο για τον καινούργιο δίσκο. Να περιμένουμε και τρίτο σύντομα;
Συγκεντρώνει πολύ μεγάλες πιθανότητες ένα lyric video για τη διασκευή που κάναμε στο “King Οf Α Stellar War” των Rotting Christ. Ο Σάκης Τόλης είναι κατενθουσιασμένος και όποιος το έχει ακούσει επίσης. Πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο! Στο επόμενο εξάμηνο θα ακολουθήσει και περαιτέρω οπτικοποίηση. Ζούμε στους καιρούς της εικόνας, ευτυχώς ή δυστυχώς... Ο κόσμος έμαθε να «βλέπει» μουσική.
 
chrysilias559
 
Με χαρά μας μαθαίνουμε ότι θα παίξετε σύντομα LiVE. Να περιμένουμε κι άλλες ημερομηνίες στο κοντινό μέλλον;
Βεβαίως και με πολύ μεγάλα ονόματα που δεν έχουν ξαναέρθει στην Ελλάδα. Προγραμματίζουμε κάθε live πολύ προσεκτικά, τα gigs θα είναι λίγα αλλά, κατά το δυνατόν, με high impact.

Ευχαριστημένοι με τη Lion Music; Πώς προέκυψε η συνεργασία;
Η δισκογραφία.... ξέρεις πώς είναι. Απευθυνθήκαμε και σε μεγάλες εταιρείες, αλλά αυτά που ζητούν πλέον είναι λίγο πολύ πολτοποιημένα, ταμπελοποιημένα... Η Lion πίστεψε πολύ στο υλικό, μας στηρίζει με κάθε τρόπο, είναι δεκαετίες στο χώρο και έχει παγκόσμια διανομή. Από τις προτάσεις που είχαμε, επιλέξαμε μια πιο «ανθρώπινη» εταιρεία για το ντεμπούτο μας. Και η αλήθεια είναι ότι το φροντίζει με αγάπη, οποιοδήποτε θέμα προκύπτει είναι εκεί για μας και αυτό για μια πρωτοεμφανιζόμενη μπάντα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που κοιτούν πώς θα εκμεταλλευτούν το μεράκι σου. Ο Lars της Lion, μουσικός ο ίδιος, κάνει επίσης το μεράκι του και «νιώθει» μαζί με τον καλλιτέχνη. Αυτό δεν είναι το σύνηθες.
 
Κώστας Κούλης
 
chrysilias560
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα