Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τους Kiriyama Family

 
   Έρχονται από την παγωμένη Ισλανδία, η μουσική τους όμως είναι ζεστή και με σχεδόν εντροπικό τρόπο ισορροπεί ανάμεσα στη μελωδική ποπ και τις ντελικάτες ροκ πινελιές. Οι περισσότεροι από εσάς πιθανότατα δεν θα τους γνωρίζετε, οι Kiriyama Family ωστόσο είναι ήδη ένα από τα δημοφιλέστερα μουσικά σχήματα της Ισλανδίας. Με το δεύτερο δίσκο τους, με τίτλο “Waiting For...” φιλοδοξούν να ανοίξουν τα φτερά τους στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα, έχοντας ήδη προγραμματισμένες συναυλίες στην Αγγλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Σημειωτέον ότι τα παιδιά χρηματοδότησαν την ηχογράφηση του δίσκου με τη μέθοδο του crowdfunding, υπερκαλύπτοντας μάλιστα το απαιτούμενο ποσό. Ο βασικός συνθέτης τους Kalli Bjarnarson ανοίγει την καρδιά του στο Noizy και δίνει την πρώτη συνέντευξη σε ελληνικό μέσο, εκ μέρους του συγκροτήματος. Διαβάστε για την ιστορία τους, τα σχέδιά τους αλλά και ποιο ελληνικό συγκρότημα γνωρίζουν και ανακαλύψτε τη μουσική των Kiriyama Family.

What are you... Waiting For?
 
kiriyamaf054
 
Ποιο ήταν το βασικό σας κίνητρο για να ξεκινήσετε να παίζετε μουσική και να φτιάξετε τους Kiriyama Family;
Όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε μουσική, ο Víðir, ο Jóhann και εγώ συμμετείχαμε σε μία μπάντα που έπαιζε grunge και indie rock. Στην πορεία όμως θέλαμε να παίξουμε μουσική που να είναι προσανατολισμένη περισσότερο στην pop. Έτσι φύγαμε από το συγκρότημα και σχηματίσαμε τους Kiriyama Family το 2008. Στην αρχή ήμασταν μόνο οι τρεις μας και γράφαμε μουσική στο γκαράζ του Jóhann με ένα συνθεσάιζερ Yamaha D-21, ένα κομπιούτερ, ένα μπάσο και μια κιθάρα. Σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι θέλουμε να μπορούμε να παίζουμε με “ζωντανά” τύμπανα, οπότε επικοινωνήσαμε με το Bassi και λίγο αργότερα ήρθε και ο Gummi. Αυτό ήταν το πρώτο μας line up. Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του πρώτου μας δίσκου ο Jóhann έφυγε από το συγκρότημα και έπρεπε να καλύψουμε το κενό. Ο Bassi ηχογραφούσε τότε με τους Aragrui και σκέφτηκε ότι η τραγουδίστρια (η Hulda) θα κολλούσε τέλεια ως guest σε ένα τραγούδι μας. Πράγματι κόλλησε ιδανικά και μετά δεν υπήρχε επιστροφή! Άρχισε να έρχεται στις πρόβες και ενσωματώθηκε στο γκρουπ. Ύστερα από λίγο ενώσαμε τις δυνάμεις μας και με το Bjarnialso για να γεμίσουμε και άλλο ένα κενό, αφού βάζουμε πολλά synth στη μουσική μας και είναι ένας μουσικός που θέλαμε να έχουμε μαζί μας.

Τι σας εμπνέει περισσότερο;
Το να ακούμε μουσική άλλων καλλιτεχνών είναι η βασική μας έμπνευση για τα τραγούδια που συνθέτουμε. Όλοι μας έχουμε διαφορετικά γούστα και έτσι το αποτέλεσμα είναι συνήθως ένας συνδυασμός διαφορετικών μουσικών ειδών. Αν και υπάρχουν πολλές ακόμα πηγές έμπνευσης, αυτό που μπορεί να μας δώσει ώθηση είναι ένας ήχος από το συνθεσάιζερ ή ένας ρυθμός όταν τζαμάρουμε. Επίσης μία καλή ταινία μπορεί να μας δώσει έμπνευση από τη στιγμή που όλοι μας βλέπουμε πολλές ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα. Ακόμα και μια βόλτα σε μια παιδική χαρά, το να παίζουμε φρίσμπυ και το να πετάμε κρίκους μας έχει δώσει συχνά ερεθίσματα που περνούν στη μουσική μας. Βασικά έχει να κάνει με το να βγαίνουμε έξω από το στούντιο και να κάνουμε το αίμα μας να κυλά. Όλοι μας στο συγκρότημα έχουμε ανάγκη να απελευθερώνουμε την έντονη ενέργεια που νιώθουμε και αυτό μπορεί να μας δώσει έμπνευση.
 
kiriyamaf022
Γιατί επιλέξατε τον αγγλικό στίχο στα τραγούδια σας και όχι τη μητρική σας γλώσσα;
Πέρασα τα παιδικά μου χρόνια στη Σουηδία και εκείνη την περίοδο έβλεπα πολλά καρτούν και εκπομπές στο MTV και έτσι βελτίωσα αρκετά τα αγγλικά μου. Έτσι, όταν μετακόμισα στην Ισλανδία, τα ισλανδικά μου δεν ήταν τόσο καλά. Δεν αισθανόμουν ότι ήξερα τόσο καλά τη γλώσσα ώστε να γράφω με τρόπο που να εκφράζει ακριβώς τις σκέψεις μου. Άρχισα λοιπόν να γράφω στα αγγλικά γιατί μου φαινόταν εντελώς φυσικό και ερχόταν αβίαστα. Σήμερα θα μπορούσα ενδεχομένως να γράψω στίχους στα ισλανδικά, όμως αισθάνομαι πιο άνετα με τα αγγλικά. Και φυσικά θέλουμε να μας καταλαβαίνουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι, όπως για παράδειγμα οι Έλληνες.

Πόσο διαφορετικό είναι να έχετε γυναικεία φωνητικά σε σχέση και με τον πρώτο σας δίσκο που είχατε αντρική φωνή;
Η μουσική κερδίζει πολύ από τα γυναικεία φωνητικά, σε σχέση με τη δυναμική του ήχου, και όλοι μας έχουμε ακούσει πολλές γυναικείες φωνές μέσα στα χρόνια. Πιστεύω ότι δίνει περισσότερα στοιχεία και προσφέρει ποικιλία επιλογών και φρέσκες ιδέες από την άλλη πλευρά του μουσικού φάσματος. Η Hulda είναι εκπληκτική τραγουδίστρια με μεγάλη δυναμική που καλύπτει ευρύ φάσμα στους τόνους που μπορεί να πιάσει. Είναι ευλογία να γράφεις μουσική για μία τέτοια φωνή. Επίσης, παίζει πολλά όργανα και στον επόμενο δίσκο μας θα μας προσφέρει περισσότερες μουσικές ιδέες.
 
kiriyamaf023
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;
Ο βασικός στόχος είναι να παίξουμε τη μουσική μας σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη στον κόσμο. Πάντοτε βέβαια στοχεύουμε στο να εξελισσόμαστε μουσικά αλλά και σαν ομάδα, σαν οικογένεια, αν μπορώ να το θέσω έτσι. Έχουμε ήδη αρχίσει να γράφουμε μουσική, οπότε λογικά δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να βγάλουμε τον επόμενο δίσκο μας.

Γνωρίζετε κάποιο ελληνικό συγκρότημα; Θα θέλατε να παίξετε ζωντανά στην Ελλάδα;
Δυστυχώς δεν έχουμε ακούσει καθόλου ελληνική μουσική, από όσο μπορούμε να θυμηθούμε. Είναι ένα συγκρότημα που λέγεται Keep Shelly in Athens, αλλά θα πρέπει να είναι από τις ΗΠΑ (σ.σ. είναι ελληνικό). Τώρα όμως πρέπει να επεκτείνουμε την έρευνά μας! Φυσικά και επιθυμούμε να έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε ζωντανά στην Ελλάδα. Κάποιοι από εμάς έχουν έλθει στην χώρα σας και θα επιθυμούσαμε πολύ να ξαναέρθουμε.

Νίκος Κασκαράς
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις μουσική περισσότερα