Άρθρα Μουσικής

Aρτέμης & Ευθύμης

ARTEMISLOGO

artemis6   1992, Αθήνα! Η χρονιά που οι Αρτέμης, DJ Alex και Ευθύμης, αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα από τα πλέον επιδραστικά hip hop σχήματα στην Ελλάδα, τους Terror-X-Crew. Έχοντας ήδη ασχοληθεί και με παράπλευρες δραστηριότητες της hip hop κουλτούρας (graffiti, skate κλπ.) από τα πρώτα τους βήματα δίνουν στο ελληνικό κοινό μια γερή δόση της κουλτούρας αυτής.

   1995 λοιπόν και το ομώνυμο LP κυκλοφορεί καθιερώνοντας τους Terror-X-Crew ως τους πιο γνήσιους εκπρόσωπους του hip hop στη χώρα μαζί με τους FFC. 1997 και το «Η Πόλις Εάλω» κυκλοφορεί και γίνεται χρυσό! Σκληρό κι επαναστατικό, είναι το LP που θεωρείται το πλέον κλασσικό ελληνικό hip hop, όπως και το κομμάτι «Ο Έλληνας που έχεις συνηθίσει». Ήδη από τότε οι Αρτέμης κι Ευθύμης κατάφεραν να μας δώσουν μια «εικόνα» του μέλλοντος τους με τη συνεργασία επί σκηνής στο βίντεο κλιπ «Hip Hop Hooligan», με τους cross-over Dog Eat Dog.

artemis3   1999  πλέον και το ελληνικό ακροατήριο παίρνει μια δόση από τη «Γεύση του μένους». Χρυσός δίσκος και αυτός, παραμένει ακόμα και σήμερα το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς τους, με απίστευτα καταιγιστικούς ρυθμούς, καινοτόμο στίχο και μουσική για τα ελληνικά δεδομένα. Κανείς δεν ξεχνάει κομμάτια όπως τη «Μέθοδο του Προκρούστη», ή την «Κομπόστα», με τον επίκαιρο πολιτικο-κοινωνικό στίχο. Τη μεγάλη επιτυχία του δίσκου είχε ακολουθήσει και ζωντανή εμφάνιση του συγκροτήματος στο Rockwave festival του 2000, όπου μοιράζονται τη σκηνή με τους μεγάλους Prodigy!

   2001, χρονιά ανανέωσης και πειραματισμού για τους Terror-X-Crew. Με το «Έσσεται ήμαρ», οι Αρτέμης κι Ευθύμης ακολουθούν ξεκάθαρα πιο πολιτικοποιημένο και φιλοσοφημένο στίχο, θίγοντας πιο πνευματικά θέματα. Βρίσκουμε ψήγματα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής σε αρκετά κομμάτα, ενώ το «Πυθαγόρειον» είναι το πρώτο hip hop κομμάτι σε αρχαία ελληνικά! Πιο καινοτόμος και πιο ενδιαφέρον δίσκος το «Έσσεται ήμαρ» με κομμάτια όπως «Το Ξόδι» να τιμάται ως το Νο. 1 Ευρωπαικό βίντεο για το γαλλικό κανάλι TV5.
facebookpagenoizy   Εσωτερικές διαμάχες οδηγούν τους Terror-X-Crew σε διάλυση κι έτσι το 2002, σαν Αρτέμης/Ευθύμης πλέον, κυκλοφορούν το «Εγείρεσθε άγομεν εντεύθεν». Πολιτικοποιημένο, αλλά με μια πιο ευχάριστη και dance διάθεση αυτή τη φορά, με τον Dj Smartie πίσω από τα decks.

   artemis2Και φτάνουμε στο 2006, χρονιά κλειδί για τη μουσική κατεύθυνση του σχήματος. Με την προσθήκη full μπάντας στο line-up τους, οι Αρτέμης/Ευθύμης, αλλάζουν το στυλ τους προς μια nu metal/electro/hip hop κατεύθυνση και εμφανίζονται ζωντανά με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας hip hop σκηνής όπως οι Busta Rhymes, Jay Z και Snoop Doggy Dog. Αυτή την εξελικτική πορεία ακολουθεί το 2007 ο δίσκος «Ο Διαλεχτός της άρνησης κι ο ακριβογιός της πίστης», δίσκος μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα, με κομμάτια δυναμίτες όπως το «Έτσι είναι γιατί έτσι πάει» και το «Οι στίχοι μου ποτέ δε σταματάνε».

   Τι άλλο να περιμένει κανείς από το φοβερό αυτό δίδυμο; Μουσικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εύστοχα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μας αφήσουν έτσι απλά σε ησυχία. Είτε περιοδεύοντας ασταμάτητα τόσο σαν Αρτέμης/Ευθύμης, γεμίζοντας μαγαζιά για πλάκα και σπέρνοντας τον πανικό, όσο και ξεχωριστά προωθώντας τις σόλο δισκογραφικές τους δουλειές, με τον Αρτέμη να έχει κυκλοφορήσει σχετικά πρόσφατα το δίσκο «Λυκόσχημος αμνός», τον οποίο και παρουσιάζει ζωντανά στις 31 Μαρτίου στο club Block 33!

Αλέξανδρος Δουρτμές

artemis4
Joomla Social by OrdaSoft!