Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: ‘Άμλετ’


ammlet4   Η ιστορία του Άμλετ είναι κλασική… Τι γίνεται όμως όταν τρείς ηθοποιοί παίζουν δημιουργικά μαζί της δίνοντας εν τέλει ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο θέαμα; Ένας «Άμλετ» συνοπτικά περιεκτικός, επιτυχημένα μετατρέπεται σε θέατρο γκροτέσκο. Το βασίλειο της Δανίας μεταφέρεται υπογείως με σειρές φτυαριών να επισκιάζουν τα κεφάλια των ηθοποιών. Αφού θέλετε φαντάσματα, φαντάσματα θα έχετε. Οι καλαίσθητα αλλοπρόσαλλες ερμηνείες από την ομάδα Ars Moriendi προσφέρουν ένα θέαμα αν μη τι άλλο μοναδικό.
 
   Ένας Άμλετ παρανοϊκός αγγίζοντας τα άκρα σε έναν κόσμο ιδιαίτερα και προσεκτικά σχεδιασμένο για τις επιθυμητές, από το σκηνοθέτη Θάνο Νίκα, διαστάσεις για τους χαρακτήρες που οι ηθοποιοί του υποδύονται. Το γεγονός πως γυναικείοι ρόλοι ενσαρκώνονται από άνδρες ηθοποιούς, όχι μόνο δεν ξαφνιάζει αλλά προσδίδει ένα θέμα υψηλής αισθητικής. Η Οφηλία και η Γερτρούδη που ζωντανεύουν με τις ερμηνείες των Νίκου Κουνέλη και Θάνου Νίκα αντίστοιχα, εκπλήσσουν και συγκινούν.
 
amlet2   Η εκδοχή του «Άμλετ» της ομάδας Ars Moriendi καταργεί έξυπνα τα φύλα, δίνοντας τις θέσεις τους σε σκηνικά αντικείμενα και ανθρώπινους τύπους. Αξιοπρόσεκτες ήταν επίσης οι σκηνοθετικές τους επιλογές. Ένα θέατρο που δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει στο έπακρο τα μέσα που του δίνονται παράγοντας με αυτό τον τρόπο επιβλητικά θεάματα. Ξεφεύγοντας τελείως από το κλίμα της ελισαβετιανής εποχής, η ομάδα επικοινωνεί με σύγχρονα μέσα και μία πολύ ιδιαίτερη οπτική γωνία τα νοηματικά κέντρα του σαιξπηρικού αριστουργήματος.
 
   Ένας κόσμος μοναδικά όμορφος ζωντάνεψε μπροστά μας στο θέατρο Άνετον και ανεπαίσθητα μας συνεπήρε κατά τη διάρκεια της μικρής μεν (σχεδόν 50λεπτης παράστασης), πυκνής δε από ερεθίσματα παράστασης. Θεώρησα σημαντικό το ότι στο κοινό της Θεσσαλονίκης δόθηκε η ευκαιρία να έχει πρόσβαση σε ένα τόσο προσεγμένο θέαμα. Αισθάνθηκα μάλιστα την ανάγκη να συγχαρώ βαθύτατα την ομάδα για την τόσο ιδιαίτερη προσέγγιση της στο κλασικό έργο. Χωρίς να πέφτουν σε παγίδες που πολλές φορές το πειραματικό θέατρο κρύβει, μας απέδειξαν πως η σωστή κατανόηση του κειμένου και η προσεγμένη δουλειά με τους ηθοποιούς μπορούν σε συνδυασμό με το σκηνοθετικό ταλέντο να επιδείξουν εκστατικές σύγχρονες εκδοχές παλαιότερων έργων.
 
Έλενα Σκρέκα
 
Ταυτότητα της παράστασης
Συγγραφέας: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας 
Σκηνική εγκατάσταση: Πηνελόπη Χατζηδημητρίου 
Φωτισμοί: Θάνος Νίκας
Video art: Θανάσης Βρώτσος
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Κατερίνα Συναπίδου
Παίζουν: Νίκος Κουνέλης, Θάνος Νίκας, Σπύρος Χατζηαγγελάκης
 
Πληροφορίες
Χώρος: Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42 & Κωνσταντινουπόλεως, Θεσσαλονίκη
Διάρκεια παραστάσεων: 22, 23 και 24 Μαρτίου 2013
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Κρατήσεις Θέσεων και Πληροφορίες: 6932412121 (Ars Moriendi), 2310869869 (Θέατρο Άνετον)

Θεατρικές Παραστάσεις