Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: 'Ένα Σπίτι Παραμύθια'

 
spiti param2   Επιτέλους μία παραμυθένια παιδική παράσταση στην Θεσσαλονίκη, που δεν έχει καμία σχέση με τις συνήθεις αθλιότητες (στην πλειονότητά τους) που ανεβαίνουν κάθε Κυριακή, συγκεντρώνοντας αμέτρητα παιδάκια, αλλά και γονείς που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το κακό θεατρικό έργο. Πόσες πούλιες και «μποάδες», πόσους ατάλαντους ηθοποιούς, πόσα άνευρα κείμενα και διαλόγους να χωρέσει μία Κυριακή;
 
   Βέβαια, θα αντιπροτείνετε πως οι λιλιπούτειοι φίλοι μας σε αυτές τις παραστάσεις περνάνε καλά. Τρώνε γαριδάκια, πίνουν αμαρτωλά αναψυκτικά, φωνάζουν, τρέχουν και ανακουφίζουν ή ταλαιπωρούν τους γονείς τους για κανένα τρίωρο.
 
   Έχοντας λοιπόν να αντιμετωπίσουν όλη αυτή την πραγματικότητα, ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου δημιούργησαν μια παράσταση με παραμύθια για παιδιά αλλάζοντας τους κανόνες του παιδικού θεάτρου με ένα κείμενο-ποίημα. Λαλίστατο, δροσερό και σφριγηλό που αγγίζει τις καρδιές των μικρών θεατρόφιλων και όχι μόνο.
 
   Όνειρο κοινό και των δύο από την σχολή ακόμη, στην Πάντειο των Αθηνών, ήταν να μελοποιήσουν αγαπημένα τους παραμύθια προσφέροντάς τα σαν δώρο στα παιδιά με την πεποίθηση πως θα μεγαλώσουν ωραία και οι γονείς θα γίνουν πάλι παιδιά. Ήρθε η ώρα λοιπόν να το πραγματοποιήσουν και τα κατάφεραν.
 
   Πέντε ονειρικά παραμύθια, «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα» του Hans Christian Andersen, «Η έξυπνη Γκρέτα» των αδερφών Γκριμμ, «Ο Τζακ κι η Φασολιά» του Joseph Jacobs, «Η συναυλία των ζώων» των αδερφών Γκριμ, και «Η πεντάμορφη και το τέρας» της Gabrielle Suzanne Barbot de Villeneuve, ζωντανεύουν με μουσική, χρώμα και φανερές μεταμφιέσεις στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς.
 
   Μία μικρή ορχήστρα (Τάσος Ματζάρης, πιάνο και Νίκος Βαργιαμίδης, κρουστά), ένας αφηγητής (Ελευθερία Πάτση) και τέσσερις χαρισματικοί ηθοποιοί (Στελλίνα Βογιατζή, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Δημήτρης Δάγκαλης και Απόλλωνας Δρικούδης) μας ταξιδεύουν αποδίδοντας άρτια την ρυθμική και μελωδική μουσική του Σταμάτη και τους στίχους της Λίνας.
 
spiti param   Με άκρατη φαντασία και ευρηματικότητα, οι ηθοποιοί τραγουδούν και χορεύουν αλλάζοντας ρόλους, κοστούμια (Στέλλα Γκρεκιώτη) και σκηνικά αντικείμενα, περνώντας από τον ένα μύθο στον άλλον και ζωντανεύοντας τους χαρακτήρες των παραμυθιών. Και επιτέλους χαρακτήρες αληθινοί, ολοκληρωμένοι, με τη δική τους προσωπικότητα, τις δικές τους συνήθειες. Το έργο κυλάει σε γρήγορους, γεμάτο ζωντάνια ρυθμούς, με κεφάτες καλοσχηματισμένες χορογραφίες (Τατιάνα Μύρκου), έτσι ώστε η δράση να κυλάει αβίαστα μέσα από αυτές παρασύροντας τους νεαρούς θεατές στα ταξίδια με αλλεπάλληλη διαδοχή εκπλήξεων αρμονικά συνδεδεμένων και άψογα ρυθμισμένων με την όλη δράση.
 
   Μία άριστη πρόταση για όλα τα παιδιά αφού περνάει μηνύματα για την κοινωνική αγωγή, την αρετή, την φιλομάθεια, την αγάπη για την τέχνη με εύσχημο και απλό παραμυθένιο λόγο, γιατί όπως είπε ο Γ. Σεφέρης «Αν σου μιλώ με παραμύθια είναι γιατί τ’ ακούς γλυκύτερα».
 
Σπύρος Μέλλιος

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Ιδέα και διδασκαλία θεάματος : Σταμάτης Κραουνάκης
Επιμέλεια κειμένων –στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου
Σκηνοθεσία – χορογραφία: Τατιάνα Μύρκου
Σκηνικό: Σταμάτης Κραουνάκης – Τατιάνα Μύρκου
Επιμέλεια κοστουμιών : Στέλλα Γκρεκιώτη
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Παραστάσεις έως και τον Φεβρουάριο 2013
Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7-9, Θεσσαλονίκη, Τ.2310- 458591)
Κάθε Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι/ Και καθημερινές παραστάσεις για σχολεία
Τιμή εισιτηρίου: 10€

 

Θεατρικές Παραστάσεις