Vertalia

Vertalia
Κυκλοφόρησε 2022
Format CD
Είδος
Ενημερώθηκε στις Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022
Είδος Symphonic Metal
Εταιρία Rockshots Records

Review

Between Love and War
Birth Of Sadness
Vertalia
Cave Of Glass
Living Thorns (prelude)
Gothecia
Unveiling Path
My Death Is My Devotion
Door to the Unknown (prelude)
Reflections Of Myself
The Eagle’s Chase
Homeland
 

   H αγάπη… Ο πόλεμος… Αμέτρητα βιβλία έχουν γραφτεί, άλλες τόσες ταινίες έχουν γυριστεί. Η μουσική έχει τιμήσει τη σχέση με τόνους τραγουδιών. Αυτό, το κομμάτι που ακούμε τώρα, είναι μία κινηματογραφική μεταφορά οίστρου και τάλαντου, αναμεμιγμένων με σκληρή δουλειά. Η ελληνική μπάντα επανέρχεται μετά το 2017 και το ΕΡ “Haunted Heart”, με το πρώτο της full length. Και ανοίγει με μία ταινία χωρίς εικόνα, την οποία καλείται να παράγει ο εγκέφαλός μας. Το “Between Love And War” είναι μία συμφωνική Μέταλ ελεγεία και μάλιστα πολεμική. Ο George Halliwell υπογράφει τη μουσική και την ενορχήστρωση – όπως και την παραγωγή – και πραγματικά εντυπωσιάζει από το πρώτο λεπτό. Η Nancy Mos είναι απλά μία από τις καλύτερες φωνές που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια, μία ιδεώδης σοπράνο και ο Γρηγόρης Κοιλάκος ένας απίστευτα ταλαντούχος μουσικός, ο οποίος έχει παίξει κιθάρα και μπάσο στον δίσκο. Στο εναρκτήριο τραγούδι η Nancy συμπράττει φωνητικά με ένα δικό μου παιδί, τον Δημήτρη Θεοδώρου. Προφανώς και με γεμίζει περηφάνια η συνεργασία αυτή. Χωρίς συνέργειες δεν πας πουθενά.
 

   To “Birth Of Sadness” ξεκινά με ουράνια πλήκτρα, έτσι όπως μας έχουν κακομάθει οι Νυχτευχή. Σε ρυθμό έξι όγδοα και λυρικό όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε, τούτο εδώ το τραγούδι θα μπορούσε να είναι άνετα ο επίλογος κάθε συναυλίας των παιδιών. Η φωνή βρίσκεται σε άλλο επίπεδο, έχει αφήσει το έδαφος και δεν έχουμε ιδέα πότε θα προσγειωθεί. Ακολουθεί το ομώνυμο του άλμπουμ. “Vertalia” και οι κλασσικίζουσες αναφορές γεμίζουν το εισαγωγικό σημείωμα του κομματιού. Θεματολογία και sequencer, η σκιά του Hans Zimmer στις κουίντες και η φωνή που αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει για ακόμα μια φορά. Δεν θα χορταίνετε να την ακούτε αυτή τη φωνή, πιστέψτε με. Έψαξα στο διαδίκτυο να μάθω τι σημαίνει η συγκεκριμένη λέξη. «Πολύ ισχυρό πνευματικά άτομο, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στη διαίσθηση, όταν πρόκειται για λήψη αποφάσεων». Το τραγούδι είναι επίσης πολύ ισχυρό. Και πνευματικά και μουσικά και ό,τι θέτε. Τα πλήκτρα οδηγούν, οι κιθάρες στηρίζουν, το όλο δημιούργημα τρέχει με δύναμη και χάρη. Ο πανταχού παρών, ο δαιμόνιος Γρηγόρης Γιαρέλης, έχει φροντίσει για το τρεχαλητό των τραγουδιών.

   To “Cave Of Glass” μπουκάρει θεαματικά και συναρπάζει. Αν είχα εδώ μπροστά μου τον Holopainen, είναι σίγουρο ότι θα μου έλεγε «Δικό μου δεν είναι τούτο εδώ; Από το “Oceanborn” ίσως»; Και φυσικά θα χαμογελούσα με καλοσύνη και θα πρότεινα το εξώφυλλο του άλμπουμ. Είναι πολύ όμορφο το μοτίβο, είναι πολύ γλυκύς ο ρυθμός. Καθόλου τυχαίο που επελέγη σαν δεύτερο βίντεο. Στην αντίπερα όχθη, είναι πολεμικό το στήσιμο του “Gothecia”, με τους πλήκτρινους πυλώνες και τις φωνές που κάνουν το τραγούδι να ακούγεται τόσο επικό. Η φωνή παίρνει τον χρόνο της και μπαίνει στο κουπλέ στο δεύτερο λεπτό της σύνθεσης. Το συμφωνικό με το Μέταλ τόσο κοντά…

   Το “Unveiling Path” εκτείνεται σε μία επιφάνεια μερικών τετραγωνικών χιλιομέτρων και σε διάρκεια δέκα λεπτών. Εντελώς κινηματογραφικό και αυτό, με σκασίματα και θέματα από πλήκτρα, με tutti και διάφορες κλιμακώσεις. Up tempo το κουπλέ, με τη φωνή να αναλαμβάνει να μας φτάσει στην άλλη μεριά της περιοχής. Θα δείτε διάφορα στον δρόμο. Από δράκους μέχρι ιππότες με αστραφτερές πανοπλίες και πανέξυπνους κλέφτες. Και το μονοπάτι δεν έχει τέλος. Και δεν θέλουμε να έχει. Μας αρέσει το περπάτημα, έχουμε το καλύτερο soundtrack για τη διαδρομή, τι άλλο να ζητήσουμε δηλαδή;
 

   Η μπάντα κυκλοφόρησε σαν πρώτο βίντεο το “My Death Is My Devotion”. Ένα ομορφάκι σε 6/8 και γεμάτο λυρισμό και πάθος. Συμφωνικά ερωτεύσιμο και με έμφαση σε μία φωνή που στέκεται πάντα εντυπωσιακά, το τραγούδι αυτό είχε πάντα τον αέρα του «χιτακίου», θα πρέπει όμως να πω ότι έχει να αντιπαλέψει πολλούς μνηστήρες, μια και η δουλειά αυτή είναι γεμάτη τέτοια κομμάτια. Μάλλον η επιλογή του επόμενου βίντεο θα είναι ένας πολύ ευχάριστος πονοκέφαλος. Επόμενο το “Reflections Of Myself”. Τι λέγαμε πιο πάνω; Νάτο το επόμενο! Πανέξυπνα διπλογραμμένα φωνητικά στο κουπλέ, χορωδιακή διάσταση στο ρεφρέν. Και μην μου φεύγετε, μην μου πάτε πουθενά. Το “The Eagle’s Chase” θέτει επίσης υποψηφιότητα για το επόμενο βίντεο. Θεματάρα και χτίσιμο αριστοτεχνικό από τα παιδιά, με ένα ρεφρέν που θα πάρει πολλά κεφάλια στα LiVE τους. Ο τρόπος που δένουν τα πλήκτρα με όλο το στήριγμα είναι παράδειγμα προς μίμηση.

   Επίλογος με το “Homeland”. Υποτονικό στην αρχή του, ήπιο και επίσης κινηματογραφικό. Η επόμενη μέρα μίας συμπαντικής σύγκρουσης, η επιβίβαση με προορισμό τις όποιες αχαρτογράφητες γαίες. Δεν μας φτάνουν δέκα χιλιάδες μίλια, θέλουμε κι άλλα. Έχουμε τρόπο να περάσουμε την ώρα. Έχουμε αυτό το άλμπουμ. Μια ντουζίνα από μπουκέτα με μπλε τριαντάφυλλα για την πνευματική μας τέρψη, για τη Vertalia των ονειρικών μας εξορμήσεων. Καλοτάξιδο, παιδιά μου!

Κώστας Κούλης

Buy the album HERE!
 

Vertalia

No more entries to show...

Items in this compilation

Chronology

Joomla Social by OrdaSoft!

Τελευταίες δισκοπαρουσιάσεις