War On Earth

War On Earth
Κυκλοφόρησε 2022
Format CD
Είδος
Ενημερώθηκε στις Σάββατο, 14 Μαϊος 2022
Είδος Heavy Metal
Εταιρία Soman Records

Review

Fire On Earth
Hail Mankind, Hail!
Soul Survivors (feat. Roberto Tiranti)
Genocide
Power And Glory
The Final Chance
One-Eyed Jack
Sacrifice
Darling (Stories cover)
One Day
The Battle Symphony (feat. Daniel Heiman)
Bonus Track
Los Guerreros (feat. Felipe Del Valle)
 
 
   O Νίκος Τζουάννης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Η ιδέα να γράψει ένα σενάριο και να το ντύσει μουσική τριγυρνούσε στο μυαλό του… Καλά, δεν θα γράψουμε τώρα αυτό πώς και γιατί, θα το κρατήσουμε για τη συνέντευξη. Η ιστορία έγινε δίσκος και όταν ήλθε η ώρα να πάρουν φωτιά μουσικά όργανα και αντίστοιχοι χώροι ηχογράφησης, έφτασαν στο σημείο του «εγκλήματος» μερικοί σπουδαίοι μουσικοί, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν ένα άλμπουμ που θα το ακούτε και θα το ξανακούτε. Για καιρό…

   Φουτουριστικό το κείμενο. Μια ομάδα ανθρώπων τα βάζει με γήινους και εξωγήινους σε πεδία μαχών του πλανήτη μας στο δυστοπικό μέλλον. Το λιμπρέτο είναι πολλά υποσχόμενο, η μουσική χτίζεται. Και μετά ήλθε ο Γρηγόρης Γιαρέλης (Badd Kharma) και ανέλαβε ενορχηστρώσεις και το σύνολο των πολεμικών επιχειρήσεων. Ο George Halliwell (Fortis Ventus) είχε το πρόσταγμα σε όλα τα ορχηστρικά μέρη. Και το αποτέλεσμα το τραγούδησαν οι παρακάτω πανάξιοι βοκαλίστες και το στήριξαν επίσης πανάξιοι οργανίστες. Roberto Tiranti (Labyrinth), Daniel Heiman (ex-Lost Horizon) Nicholas Leptos (Arrayan Path, ex-Warlord), Tasos Lazaris (Fortress Under Siege), Dee Theodorou (Illusory), hector.d (Mahakala), Gus Drax (Sunburst, Suicidal Angels, Black Fate), Stathis Pavlantis (Reflection), Julian Küster (Black Eden), Felipe Del Valle (Delta) και Katie Johnson.

   Επικό καρά-επικό αρχίνημα με το “Fire On Earth”. Τακατάν-τακατάν, χορωδιακά «Ω-ω» και μία νοοτροπία Dio με κάτι από Crimson Glory. To κουπλέ είναι απλά απογειωτικό (εννοείται πως βγάζω δικές μου λέξεις για να καλύψω το κενό στη λεπτομερή καταγραφή εντυπώσεων). Η παραγωγή λάμπει και εδώ θα πρέπει να εξάρουμε όλα τα παιδιά που δούλεψαν για να βγει τόσο άρτιο αυτό το πολυδαίδαλο πόνημα. Ο Έκτωρ Τσολάκης παίρνει τα εύσημα για την παραγωγή, τη μίξη και το μάστερινγκ, ενώ δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο υπερήφανος για ένα από τα δικά μου παιδιά, τον Δημήτρη Θεοδώρου, που έκανε, όπως πάντα άλλωστε, σπουδαία δουλειά στο collecting/editing.
 

   Το “Hail Mankind, Hail!” ξεκινά με στόμφο και μπαρόκ μοτίβα, για να αδειάσει ελαφρά πριν το πρώτο κουπλέ και να μπει ξανά δυναμικά, με χαμηλές ταχύτητες και άπειρη έκφραση. Στην αρχή αυτά. Μετά από το κρεσέντο το κομμάτι γίνεται τόσο Μέταλ, που δεν θα σας αδικήσω αν θελήσετε να κοπανηθείτε. Μην σας πω ότι θα σας κάνω και παρέα… Μπήκε το “Soul Survivors”. Ήπιο και λυρικό. Ατμοσφαιρικό και σχεδόν κινηματογραφικό. Τα πλήκτρα ετοιμάζουν το μπάσιμο. Up tempo τα όργανα και η φωνή συνεχίζει να συναρπάζει. Φοβερό ρεφρέν, τόσο μελωδικό και τόσο χαλύβδινο από την άλλη μεριά… Μα όταν διαθέτεις τέτοιες μελωδικές γραμμές, είναι δυνατόν να πας χειρότερα από άριστα; Και μετά το τρέξιμο ξαναπέφτουν οι ταχύτητες και ο ηλεκτρισμός αφήνει τα γκάζια πίσω του…

   Σπέρνει ο sequencer στο “Genocide”. Αιγυπτιακό το σκηνικό και ανάλογα τα κιθαριστικά. Η φωνή στέκεται κραταιή. Το ρεφρέν είναι πνιγμένο στα φωνητικά. Μελωδία απίστευτη από τα πλήκτρα πίσω τους. Και η γκρούβα στο μπασοτύμπανο… Τι να λέμε τώρα, το σχήμα αυτό κάνει ένα Panzer να φαίνεται σαν χάρτινο καραβάκι. Ένα λεπτό… Τι είναι αυτό τώρα; Ήλθαν οι Battle Beast και τζάμαραν με τα παιδιά στο στούντιο; Τι απίστευτη Pop εισαγωγάρα είναι τούτη στο “Power And Glory”; Κάτσε να ξαναβάλω μία… Και στη συνέχει η φωνή φροντίζει να γίνει το τραγούδι ΜΕΤΑΛ. Και κάπου στη μέση, όταν μπαίνουν τα γυναικεία φωνητικά… The messenger arrived!

   Επίσης εντυπωσιακή πλήκτρο-εισαγωγή στο “The Final Chance”, για να μπει μετά ένα φοβερό κιθαριστικό θέμα και να αναλάβουν στη συνέχεια οι φωνητικές χορδές. Επικολυρικό δημιούργημα, καταλαμβάνει όλες τις αισθήσεις. Ο δίσκος απλώνεται χωρίς σταματημό. Το “One-Eyed Jack” φιλοξενεί μία folk διάσταση, έχει ελληνικές γραμμές και πινελιές και στέκεται και εκείνο πολύ ψηλά. Με ενδοσκελετό Ροκ όπερας και πνευστές διαθέσεις, το συγκεκριμένο τραγούδι θα το άκουγε άνετα ο Lucassen και θα αναρωτιόταν πότε το είχε γράψει. Ναι, τόσο καλό είναι. Για να μην μιλήσω για τα σε σημεία φωνητικά αλά Blind Guardian, που θα σας ξετρελάνουν.

   Συμφωνικό το “Sacrifice”, μπαρόκ και χορωδιακό, με αυξανόμενη και κλιμακούμενη ένταση, με αλλαγή μέτρου και φωνή καλπάζουσα. To “Darling” είναι μία εμπνευσμένη διασκευή πάνω στην πασίγνωστη επιτυχία των Stories. Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά! Εντελώς εναρμονισμένο με το περιβάλλον του άλμπουμ και εντελώς στα μουσικά μονοπάτια της ιστορίας που το αυτό άλμπουμ αφηγείται. Θαυμάσια δουλειά στις φωνές. Το “One Day” είναι ένας φωνητικός καταρράκτης, με συμφωνικές διαστάσεις. Στην ουσία αυτός ο δίσκος είναι μουσικό χαλί για παράσταση και δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν ακούσω κάποτε πως βρέθηκαν σκηνή και «λοιποί συντελεστές», προκειμένου να ανέβει όλο αυτό. Κρατήστε τούτη την παράγραφο στο πίσω μέρος του μυαλού. Οψόμεθα…

   Επίλογος με το δεκατριάλεπτο “The Battle Symphony”, με καλπασμό και όλη τη μεγαλοπρέπεια που πρέπει σε τέτοια έπη. Οι κιθάρες ζωγραφίζουν και τα πλήκτρα αγκαλιάζουν. “The time has come, oh mighty lords”! Δεν χρειάζεται να σας πω πόσες φορές αλλάζουν ταχύτητες και σκηνικά, πόσες ιδέες υπάρχουν σε αυτό το κομμάτι. Θα τις ανακαλύψετε όλες μόνοι και μόνες σας. Και μάλλον θα κολλήσετε με τα κιθαριστικά σόλο, ένα πραγματικά υπερηχητικό κομψοτέχνημα. Έχει πολύ πράμα να ανακαλύψεις το τραγούδι. Και ο δίσκος εν γένει. Και μην νομίζετε ότι τελειώσαμε. Διαθέτει ΚΑΙ bonus track το άλμπουμ.

   Να ευχηθώ καλοτάξιδο και να ευχηθώ να γεμίσουμε τέτοιες δουλειές. Οίστρος, τάλαντο, ομαδική δουλειά, σοβαρή αντιμετώπιση, επαγγελματική ολοκλήρωση. Δεν χρειάζεται να ζητήσουμε τίποτα περισσότερο. Μόνο να ακούσουμε περισσότερο.

Κώστας Κούλης
 
 

War On Earth

No more entries to show...

Items in this compilation

Chronology

Joomla Social by OrdaSoft!

Τελευταίες δισκοπαρουσιάσεις