loogoo

Η Μεγάλη Λούπα

Η Μεγάλη Λούπα
Κυκλοφόρησε 2016
Format CD
Είδος
Ενημερώθηκε στις Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017
Είδος Ελληνικά
Εταιρία Self Released

Review

1. Δεν Θα Είμαστε Μόνοι
2. Ελευθερία
3. Λ. Δημοκρατίας
4. Το Δέντρο
5. Η Μεγάλη Λούπα
6. Μυστικό
7. Ότι Μισώ
8. Αναλώθηκα
9. Έχω Εδώ Κρυμμένο
 
 
   «Ελευθερία! Η μόνη λέξη που θυμάμαι να λέω σωστά»… Μπορεί μία εικόνα να είναι χίλιες λέξεις, μία τέτοια πρόταση όμως θέλει χιλιάδες εικόνες για να συνειδητοποιηθεί και εμπεδωθεί όπως πρέπει. Τα Γυμνά Καλώδια φτύνουν τα νοήματά τους χωρίς περιστροφές και φιοριτούρες. Αυτό που βλέπεις, αυτό παίρνεις. Δισκογραφικά υπάρχουν από το 2005, έχουν κυκλοφορήσει μπόλικες δουλειές, τις πιο πολλές σε δική τους παραγωγή, έχουν αποφασίσει να διανέμουν τους δίσκους τους στα Live τους, κάποιους και δωρεάν, έχουν γράψει τις δικές τους σελίδες στο μεγάλο βιβλίο της ελληνικής μουσικής. Διαθέτουν γκάζια, διαθέτουν όμως και τρελή γκρούβα. Το άλμπουμ αυτό βγήκε το 2016, πλην όμως το παρουσιάζουμε τώρα με μεγάλη μας χαρά και ακόμα μεγαλύτερη τιμή.

   Ωμή παραγωγή, με το τρίο να κάνει μπόλικη φασαρία και να διαθέτει «μόλις» τα παρακάτω. Κιθάρες που δαιμονίζονται και παράγουν θόρυβο για μια στρατιά εξάχορδα (υπάρχει διάχυτη μια όμορφη βρωμιά στο γκάζι της κιθάρας). Τύμπανα που πελεκούν και μπάσο που δένει άψογα με τις κρουστές δυνάμεις. Όσο για τη φωνή, εκείνη οδηγεί με σταθερότητα και βασισμένη σε στίχους που εξαπολύουν εικόνες, μηνύματα, συνθήματα και θύμησες, σε πείσμα των καιρών. Είναι μια μπάντα που δεν μιλάει για παπάτζες, αλλά για γνήσιους νταλκάδες. «Και όλοι σου οι εχθροί θα τρέχουν να κρυφτούν»… Δηλώνω οπαδός αυτού του επαναστατικού τρόπου έκφρασης και εκδηλώνω δημόσια το θαυμασμό μου για τούτα τα παιδιά.
 
 
   «Το Δέντρο» είναι ένα μόνο από τα εννέα πολύ όμορφα κομμάτια που απαρτίζουν το άλμπουμ και το σόλο που το διατρέχει είναι απλά ένα θαυμάσιο θεματικό τοπίο. Στο καπάκι μπαίνει το ομότιτλο, με το αρχικό θέμα να παίζεται μόνο του. Ένα τέμπο που προκαλεί να θέλεις να μάθεις να το αναπαράγεις από τα πρώτα δέκατα δευτερολέπτου ακρόασης ακολουθεί και στη συνέχεια παίρνουν το λόγο το λιμπρέτο και η οργή στα φωνητικά. «Είναι η μεγάλη λούπα, είναι η κατάρα αυτή που σου ‘πα»…

   Δεν ξέρω γιατί, αλλά το μυαλό μου ήλθε ο Άσιμος… Ο τρόπος γραφής, η πολυμορφικότητα στα μοτίβα των συνθέσεων… Ας με συγχωρέσουν τα παιδιά αν λέω άλλα ντ’ άλλων, αλλά αυτό μου βγήκε ακούγοντας. Η καυστικότητα των λέξεων, τα συμπυκνωμένα νοήματα… Είναι τόσο δυνατοί οι στίχοι που πραγματικά θα ήθελα όλοι οι αναγνώστες μας να μάθουν για αυτή τη μπάντα που δεν χαρίζεται, που δεν παίζει μόνο για να παίξει τραγούδια, που δεν αρέσκεται να χαϊδεύει ευχάριστα τον ουρανίσκο. Το «Μυστικό» είναι ακόμα ένα εντυπωσιακό διαπιστευτήριο των παιδιών και ένα από τα καλύτερα τραγούδια που θα ακούσετε. Το πολύκρουστο ρουμποειδές που εισβάλει προσδίδει έναν αέρα “Tribal” απόχρωσης στο θέμα που ακολουθεί και το κάνει ακόμα πιο συγκλονιστικό. Οι κιθάρες ουρλιάζουν ξανά… Αυτό κομμάτι αξίζει να το συμπεριλάβετε στη μεγάλη λούπα κομματιών που ακούτε κάθε μέρα.

   Σκότεινη εισαγωγή στο «Ότι Μισώ» και ένα κιθαριστικό θέμα που θα σας αρέσει πολύ. Ο ρυθμός ανεβαίνει σε ταχύτητα και «Πόρτες κλειστές, όλο χτυπάω»… Μανιφέστο εν είδη τραγουδιού και ρεφρέν που πάλλει επαναστατικά τις φωνητικές χορδές.

   Είναι ένας δίσκος που άκουσα με πολύ ευχαρίστηση, πολύ άνεση και πολλή σκέψη. Οι στίχοι θέλουν και ξαναθέλουν διάβασμα και τα κομμάτια που υπάρχουν εδώ είναι για να ακούγονται πολλές φορές. Σε λούπα. Μεγάλη. Καλή και πολλή επιτυχία, κύριοι!

Κώστας Κούλης
 

Η Μεγάλη Λούπα

No more entries to show...

Items in this compilation

Chronology

Τελευταίες δισκοπαρουσιάσεις