loogoo

Το Πιο Όμορφο Ταξίδι
Κυκλοφόρησε 2017
Format CD
Είδος
Ενημερώθηκε στις Κυριακή, 21 Μαϊος 2017
Είδος Ελληνικά
Εταιρία Cronos Music

Review

1. ΤΟ ΓΛΑΡΟΠΟΥΛΙ- ΛΕΤΑ ΚΟΡΡΕ
2. ΜΕΘΥΣΕ Η ΑΓΑΠΗ- ΕΛΕΝΗ ΛΕΓΑΚΗ
3. ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΥΜΑΤΑ- ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΛΑ
4. ΜΕ ΕΝΑ ΑΧ- ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ
5. ΜΟΥ ΛΕΝΕ- ΚΟΥΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΥ
6. ΠΟΙΟ ΒΑΠΟΡΙ- ΑΝΝΟΥΛΑ ΜΩΡΟΥ
7. ΑΝΕΜΕΛΗ ΖΩΗ- ΒΟΥΛΑ ΛΥΕΡΟΥ
8. Σ' ΕΧΩ ΑΝΑΓΚΗ- ΛΕΤΑ ΚΟΡΡΕ
9. ΑΓΑΠΗ ΘΑ ΠΕΙ- ΚΟΥΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΥ
10. ΤΣΑΛΙΜΙΑ- ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΥΛΑ
11. ΕΦΥΓΕΣ- ΑΝΝΟΥΛΑ ΜΩΡΟΥ
12. ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΦΩΣ- ΒΟΥΛΑ ΛΥΕΡΟΥ
 
 
   Φοιτητής ήμουν, στο πρώτο έτος, όταν ένας συμφοιτητής τότε και εξαιρετικός φίλος σήμερα (περίπου πεντακόσια χρόνια μετά) με είχε προσκαλέσει να τον επισκεφτώ στο νησί του. Στο καράβι πανικός, με τον κόσμο να ψάχνει να βρει τετραγωνικό εκατοστό να αφήσει πράγματα και κορμιά… Η θέση βρέθηκε και κάποια στιγμή οι κάβοι λύθηκαν. Το πλοίο ξεκίνησε και μετά από κάνα μισάωρο… μουσική! Αρκετοί από τους επιβάτες επιστράτευσαν κασετόφωνα και φορητά στερεοφωνικά και διάφορες νησιώτικες μελωδίες ξεχύθηκαν στο κατάστρωμα. Βλέποντας λοιπόν όλους αυτούς τους ανθρώπους να χορεύουν και να γελάνε – κι ας ήταν οι περισσότεροι άγνωστοι μεταξύ τους – ένιωσα πως αυτή η φύτρα η δικιά μας δεν είναι και τόσο χάλια όσο λένε. Φυσικά, οι Μαυροκορδάτοι που μας καταδυναστεύουν, φροντίζουν για το αντίθετο, εδώ όμως βρισκόμαστε για να μιλήσουμε για μουσική, όχι για κείνους…
 

   Ο Θανάσης Περιστεράκης έγραψε τους στίχους και ο Γιάννης Ανδρής τη μουσική. Αγνά, νησιώτικα τραγούδια, εκεί που η ρούμπα μας δείχνει περίτρανα ότι έχει το γενικό πρόσταγμα όσον αφορά τους αλέγρους ρυθμούς, ενώ διάφορα όργανα τονίζουν την ομορφιά των συνθέσεων. Βιολιά, ούτι, λαούτα και ένα μάτσο όμορφες φωνές οδηγούν κομμάτια που τα ακούς και πολύ απλά βγάζεις τα παπούτσια σου, για να παραδοθείς στο πνεύμα του χορού. Είναι ένα γλυκύτατο γλέντι που ξεδιπλώνεται μπροστά σου, είναι αφορμή για γιορτή αλλά και επιστέγασμα χαράς και γενικότερης ευφορίας. Στο άλμπουμ φιλοξενείται η Αρετή Κετιμέ και το μαγικό της σαντούρι, ενώ ακούμε μερικές από τις κορυφαίες νησιώτισσες ερμηνεύτριες. Ελένη Λεγάκη, Λέτα Κορρέ, Μαρία Σκουλά, Κούλα Μελισσουργού, Αννούλα Μώρου και Βούλα Λυερού.

   Η ενορχήστρωση ανήκει στο Νίκο Δρακάκη και αυτό που συγκρατώ είναι πως μια ομάδα ανθρώπων, ένας κήπος καλλιτεχνών, ξεκίνησε να δουλεύει πάνω σε τραγούδια που χαρακτηρίζουν μια υπέροχη πλευρά του λαού μας, πάνω σε κομμάτια που απαιτούν «Να γυρίσει η Γη όλη πάνω κάτω»! Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κάποιο πλοίο, με την παρέα σας, για να πάτε όπου θέλετε, μην ξεχάσετε τούτη δω τη συλλογή. Εφόσον είστε όλοι και όλες νέοι/νέες στην καρδιά και δεν μασάτε από καθωσπρεπισμούς και «οδηγίες», πατήστε το κουμπάκι, δώστε χώρο και χρόνο στη μουσική να κάνει τη δουλειά της όπως μόνο αυτή ξέρει και ξεκινήστε να κάνετε τους άλλους, που δεν συμμετέχουν, να ανησυχούν. Το πιο όμορφο ταξίδι πρόκειται να ξεκινήσει σε λίγο. Πλήρωμα και επιβάτες είστε εσείς και αν παίξετε καλά τα χαρτιά σας, θα έχετε πολλούς ακόμα συνακόλουθους.

   Το άλμπουμ κυκλοφορεί με την ευγενική χορηγία της Zante Ferries και αν ο τελικός προορισμός σας είναι ο Γέρακας ή οι Αλυκές ή οποιοδήποτε άλλο μαγευτικό ελληνικό μέρος σε οποιοδήποτε μαγευτικό ελληνικό νησί, η μουσική είναι μία και μάλιστα η συγκεκριμένη. Το καταχάρηκα αυτό το άλμπουμ, είναι ένας υπέροχος χαμός μέσα σε ένα μεταλλικό δισκάκι και η καλύτερη δικαιολογία να χαμογελάσεις σε χρόνο dt. Καλοτάξιδο να είναι! Όπως και σεις άλλωστε!

Κώστας Κούλης
 
No more entries to show...

Items in this compilation

Chronology

Τελευταίες δισκοπαρουσιάσεις