= Ο Βασιλιάς Της Λύπης - Νίκος Γρηγοριάδης

loogoo

Ο Βασιλιάς Της Λύπης

Ο Βασιλιάς Της Λύπης
Κυκλοφόρησε 2021
Format CD
Είδος
Ενημερώθηκε στις Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2021
Είδος Ελληνικά
Εταιρία Formiggart

Review

Κι Αν Έσβησε Σαν Ίσκιος… – Γιώργος Νταλάρας
Domestica – Νίκος Γρηγοριάδης
Η Μπαλάντα Της Μάνας – Κατερίνα Κυρμιζή
Θρήνος – Γιώργος Νταλάρας
Red Roses – Κατερίνα Κυρμιζή & Γιώργος Νταλάρας
Η Δωδεκάτη Ώρα – Μίλτος Πασχαλίδης
Ο Βασιλιάς Της Λύπης – Γιώργος Νταλάρας & Μίλτος Πασχαλίδης
Ξενιτεμένος Άγγελος – Κατερίνα Κυρμιζή
Το Κόκκινο Μήλο – Κατερίνα Κυρμιζή
Της Ζωής Η Σπίθα – Νίκος Γρηγοριάδης


   «Μου λέει για κάποια που ‘ζησα ζωή»… Ο χαρακτηριστικός ήχος του σπουδαίου συνθέτη και τραγουδοποιού ξεπηδά από τα ηχεία και τα ακουστικά, με τα δεύτερα να έχουν κερδίσει την προτίμησή μου εδώ και χρόνια – δυστυχώς. Και η φωνή. Αυτή η φωνή… Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Νίκο Γρηγοριάδη λοιπόν. Και όσοι είχαν πρωτακούσει αυτό το τραγούδι, χαμογέλασαν με ευχαρίστηση. Ο κορυφαίος των κορυφαίων Ελλήνων ερμηνευτών δίνει κάτι από τη λάμψη του και το «Κι Αν Έσβησε Σαν Ίσκιος...» φέγγει σαν τον ήλιο. Ποτέ δεν ακούστηκε η μπαγκέτα πάνω στη στεφάνη τόσο ερωτική και τόσο λυρική.

   Σε αυτό το άλμπουμ ο δημιουργός μελοποιεί ποιήματα των Πράξιλλας, Σαπφούς, Μήτσου Παπανικολάου, Μελισσάνθης, Shelley Percy Bysshe, Κώστα Καρυωτάκη και σε κάποια υπογράφει και τους στίχους, με τον Χρήστο Γαβρήλο να συμμετέχει στιχουργικά σε ένα τραγούδι. Η Dream Team του δίσκου φέρνει μπροστά μας ένα αγνό μπουκέτο τραγουδιών, με τις φωνές να μοιράζονται ανάλογα και αντίστοιχα και τη μουσική να κάνει τη διανομή κατ’ οίκον άνετη και απολαυστική. Το “Domestica”, τραγουδημένο από τον ίδιο τον Γρηγοριάδη, είναι μία σειρά από ακουστικές φράσεις, γεμάτη με πλάτες πλήκτρων. «Είναι λευκές οι νύχτες μας και μαύρες ειν’ οι ημέρες».
 

   «Η Μπαλάντα Της Μάνας» είναι ένα σκοτεινό νανούρισμα, με τη φωνή της Κατερίνας Κυρμιζή. «Της άρμης σας πικρά είναι τα φιλιά». Ήπιο, με ήχους από κύματα και ένα κρουστό σετάρισμα που θα σας ταξιδέψει ακόμα και στους Genesis! Τρυφερό τραγούδι, εύθραυστο, αλλά και με την πικρή γεύση του αλμυρού μετά από γλυκό του κουταλιού. Ακολουθεί το κομμάτι «Θρήνος», σε μοτίβο 3/4, με ένα εξαιρετικό παιχνίδισμα στο κουπλεδορεφρέν. Συναντάμε και εδώ τον Γιώργο Νταλάρα.

   “Red Roses”… Τα κόκκινα τριαντάφυλλα «ανθίζουν το χειμώνα»… Απαράμιλλης ομορφιάς βαλς, με πλήκτρα και ακουστικές κιθάρες, με τις φωνές της Κατερίνας Κυρμιζή και του Γιώργου Νταλάρα. Ακούστε πώς δένουν οι φωνές, ακούστε πως γίνονται ένα για χάρη του τραγουδιού. Κάνει πολύ κρύο σήμερα και τούτο δω το κομμάτι είναι το soundtrack της μέρας μας, παρέα με ένα ζεστό ρόφημα και μια τζαμαρία που μας ενώνει με θέες και σκέψεις. Ακολουθεί το «Η Δωδεκάτη Ώρα», με τον Μίλτο Πασχαλίδη να ερμηνεύει έτσι όπως μόνο εκείνος ξέρει. Γνήσιος, τίμιος, με χαρακτηριστική χροιά, ένας storyteller απ’ τους λίγους. Το κομμάτι έχει κάτι από Ροκ όπερα, έχει κάτι από μιούζικαλ, θα μπορούσε όμως να είναι και ένα χασάπικο του μέλλοντος.
 

   Και μόλις φτάσαμε στο ομώνυμο του δίσκου. Ερμηνεύουν Νταλάρας και Πασχαλίδης. Ο Γρηγοριάδης γράφει ένα ζεϊμπέκικο με μπαρόκ ορισμούς και τόνους και οι δύο φωνές λυρικά κάνουν κτήμα τους το ηχητικό χαλί. «Μοιάζουν η φτώχεια κι η οργή σαν αδελφές Σιαμαίες»… Σαν επαναστατικό μανιφέστο, σαν χαρμολύπη από εκείνες που αφηγούμαστε στις αγαπημένες μας ψυχές. «Ο Ξενιτεμένος Άγγελος», με τη φωνή της Κυρμιζή, είναι κι αυτό μία κίνηση σε τρεις χρόνους, με τα γνώριμα υπέροχα φαλτσέτα της Κατερίνας να λύνουν τους κάβους. Σε μια σωστή κοινωνία, θα το είχαν λιώσει αυτό το τραγούδι τα ραδιόφωνα, ας όψονται όμως εκείνοι που λυμαίνονται τους χώρους…

   «Το Κόκκινο Μήλο» είναι το τραγούδι που ακούμε από τη γειτόνισσα, που δεν ντρέπεται να βγει στο μπαλκόνι της και να βγάλει νότες αντί για κραυγές, που δεν ντρέπεται να εκστομίσει μελωδίες και να αγνοήσει βρισιές και κάθε κακή χρήση της γλώσσας. Θα μπορούσε να είναι και της τάβλας και της χαράς και ό,τι κάνει κέφι ο νους. Α, μην το ξεχάσω… Ρε δαίμονα, ποιος κατάφερε να ακούγεται η στεφάνη του ταμπούρου έτσι; Τη συνταγή και γρήγορα, παρακαλώ. Επίλογος με το «Της Ζωής Η Σπίθα», με τον Νίκο Γρηγοριάδη να εξιστορεί γιασεμί και δυόσμο από τον Κάτω Κόσμο. Νυχτερινό μελωδικά, με το μαύρο φως να βρίσκεται σε κάθε ψήγμα, σε κάθε ρίνισμα της μουσικής.
 
 
   Άλμπουμ σαν κι αυτό ΔΕΝ βγαίνουν συχνά. Δυστυχώς. Όταν όμως βγαίνουν, είναι καλό να τα ξεχωρίζουμε και να κάνουμε το πιο ωραίο βούκινο του κόσμου. Ο βασιλιάς της λύπης γεννήθηκε, ζήτω ο βασιλιάς!

Κώστας Κούλης

Buy the album HERE!

Ο Βασιλιάς Της Λύπης

No more entries to show...

Items in this compilation

Chronology

Joomla Social by OrdaSoft!

Τελευταίες δισκοπαρουσιάσεις