Κασσάνδρα

Κασσάνδρα
Κυκλοφόρησε 2022
Format CD
Είδος
Ενημερώθηκε στις Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022
Είδος Rock
Εταιρία Self Release

Review

Πάρε Καρδιά
Το Τσίρκο Της Ζωής
Στάχτες
Το Φιλί Της Κασσάνδρας
Ένα Αστέρι Που Δεν Έλαμψε Ποτέ
Μαύρος Άγγελος
Αυτά Τα Χρόνια
Το Ταξίδι
 
 
   Είχαμε ακούσει το «Μαύρος Άγγελος», είχαμε γράψει γι’ αυτό και περιμέναμε να φτάσει στα χέρια μας το άλμπουμ. Και εκείνο δεν μας άφησε να περιμένουμε. Εναρκτήριο το «Πάρε Καρδιά». Πάρε καρδιά, πάρε μυαλό και σήκω φύγε από δω! Γκαζάτο, με εξαιρετική παραγωγή στα όργανα και έναν ήχο κιθάρας που παραπέμπει στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Προφανώς και αγαπήθηκε ο εν λόγω ήχος αυθωρεί και παραχρήμα. Ευχάριστο το τραγούδι στην όψη και την ακοή. Και εκεί που μετράς με μανία τα νανοσεκόντ για το επόμενο… Funk, αρχηγέ μου; Καραγκρούβα, φίλτατοι; Και η σκακιέρα στημένη επιμελώς; «Το Τσίρκο Της Ζωής» αφίχθη, διαθέτοντας ένα σωρό στοιχεία. Από το Funk της αρχής μέχρι το Ροκ της ρεφρενάρας, μέχρι τις παύσεις και τα κοψίματα καθόλη τη διάρκεια του τραγουδιού. Και το χαμόγελο του κλόουν μια ψευτιά…

   To 2019 ξεκίνησαν να συνθέτουν. Και μόλις τρία χρόνια μετά, νάσου ο δίσκος. Δουλευταράδες τα παιδιά και ελπίζουμε συντομότατα να αριβάρει ο επόμενος. Μόλις μπήκε το «Στάχτες». Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χροιά. Τα πλήκτρα κάνουν διάφορες ζημιές ένθεν κακείθεν, φλερτάροντας ακόμα και με τον λευκό θόρυβο. Το τραγούδι είναι mid tempo, ανεβάζει ταχύτητες από ένα σημείο και μετά και διαθέτει ένα κιθαριστικό θέμα, το οποίο σίγουρα θα σας κολλήσει στο μυαλό. «Το Φιλί Της Κασσάνδρας» είναι μπαλαντοειδές στην αρχή του, ο ρυθμός αργότερα το κάνει ένα πανέμορφο μουσικό παραμύθι και σ’ αυτό βοηθά απίστευτα ο τρόπος αφήγησης. Η ταχύτητα αυξάνετεαι, τα riff ανεβάζουν τη θερμοκρασία και το rhythm section είναι απλά ονειρικό. Πανέξυπνη ενορχήστρωση και… και είναι αργά για ανάθεμα ή προσευχές. Πραγματικά θα πρέπει να εστιάσουμε στους στίχους των παιδιών. Έχουν δουλέψει παρά πολύ. Θα ακούσετε και θα διαπιστώσετε.
 

   «Ένα Αστέρι Που Δεν Έλαμψε Ποτέ». Αυτό μάλλον είναι το soundtrack της ζωής μας. Για όλους τους ανθρώπους που πάντα πονούσε το δοντάκι τους για την πεσιμιστική φύση τους. Που δεν τη θέλαμε αυτή τη φύση στο δρομάκι που διανύαμε. Που δεν επιθυμούσαμε να μαζεύουμε κομφετί στη μέση της πλατείας. Ίσως το αγαπημένο μου από το άλμπουμ. Τρεχάτο στη δομή του, με όμορφες κιθάρες, με το ride να γράφει όπως πρέπει στο ρεφρέν και δεύτερα φωνητικά τόσο ερωτεύσιμα όσο τα πρώτα. Πότε θα παίξουν LiVE τα τραγούδια τους, είπαμε; Δηλώνω συμμετοχή ως θεατής και κάτι από κονφερασιέ, όσον αφορά την επεξήγηση στην παρέα που ήλθε να δει και δεν γνωρίζει όσα πρέπει. Στο καπάκι το «Μαύρος Άγγελος», με την εύθραυστη υφή του και το βελούδινο περιτύλιγμα. Κόβει ελπίδες, όνειρα και την ψυχή… Και από τον ηλεκτροφόρο φράκτη του χιτακίου, φύγαμε για το «Αυτά Τα Χρόνια». Αγέρηδες στην εισαγωγή και ακουστικά θέματα. Η φωνή ακούγεται τόσο γεμάτη… Τα σκούρα ακόρντα συντροφεύουν και μόλις μπήκαν τα μπασοτύμπανα. Θεματάκια από το πλάι ελέω κιθάρας και προετοιμασία για το μεγάλο ξεφευγέν. Ντελικάτο τέμπο, με ταμπουριές στην άρση και κουπλέ με τα όργανα να ακολουθούν μία νόρμα πολύ φιλική στο αυτί. Και εκείνη η γέφυρα… Τόσο λυτή και τόσο εντυπωσιακή. Οι απλές ιδέες είναι πάντα οι καλύτερες.
 

   «Το Ταξίδι» θα μας κρατήσει συντροφιά για περίπου πεντακόσια δευτερόλεπτα. Στο σχολειό και στην πλατεία, από τότε μέχρι τώρα. Αναδρομή μίας ύπαρξης, εικόνες, λέξεις και ανάσες από μία διαδρομή που δεν έχει τελειώσει ακόμα – ευτυχώς. Λυρικό δημιούργημα, χτισμένο σημείο-σημείο, με τα όργανα να μπαίνουν ένα-ένα και να κάνουν το τραγούδι ένα επικό αφήγημα. Κλείνεις τα μάτια, αφήνεις το κορμί σου, πλανιέσαι και πλανάς ίσως; Οι Κασσάνδρα δείχνουν μέσα σε οκτώ λεπτά το δικό τους μουσικό ταξίδι. Άκουσα καλά, έχουν βάλει και σιτάρ; Οι άνθρωποι μας κάνουν δώρο μία δική τους προσευχή. Μπορεί εδώ κανένας να μην νικά, έχουμε όμως τη μουσική, τη μοναδική γλώσσα με την οποία μπορούμε να συνεννοηθούμε με οποιοδήποτε ανθρώπινο πλάσμα.
Εύχομαι ολόψυχα να είναι καλοτάξιδο το άλμπουμ. Έχουν τόσο πολλά να δώσουν αυτοί οι μουσικοί και καλά θα κάνουμε να αρχίσουμε να «εισπράττουμε» από τώρα. Πολλή και καλή επιτυχία!

Κώστας Κούλης
 
 

Κασσάνδρα

No more entries to show...

Items in this compilation

Chronology

Joomla Social by OrdaSoft!

Τελευταίες δισκοπαρουσιάσεις