= Βρεθήκαμε στο Χυτήριο - Ο mπάτλερ
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο Χυτήριο - Ο mπάτλερ

 
   Από μικρό παιδί θυμάμαι να μου λένε για την αξία της σιωπής. Ότι καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς, ζύγιζε τα λόγια σου πριν μιλήσεις, βούτα τη γλώσσα στο μυαλό σου, κτλ, κτλ. Και ξέρετε όλοι τι έκανα τελικά. Τί κάνω ακόμα δηλαδή. Θέλω να έχω την τελευταία λέξη. Πολλές φορές μάλιστα λέω περισσότερα απ’ όσα πρέπει. Δεν το έμαθα το μάθημα αυτό ποτέ. Ποτέ είπα; Γράψτε λάθος. Αυτό ίσχυε μέχρι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου.

   Τότε που η τράτα μου ξεκίνησε ξανά τα ταξίδια της και με οδήγησε στο Θέατρο Χυτήριο, όπου κάτι περίεργοι τύποι, αποκαλούμενοι και ως ομάδα splish splash (Johnny O, Σίμος Κυπαρισσόπουλος, Δημήτρης Μικιός, Μαρία Μπαλούτσου, Ντίνος Ποντικόπουλος, Μάριος Συμεωνίδης), μας παρουσίασαν το έργο των Έφης Γαβρήλου, Παναγιώτας Καντιάνη, Αντώνη Πεξαρά, Johnny O, «Ο mπάτλερ». Σιγά το περίεργο, θα μου πείτε, ανοίξαν οι παραστάσεις, πολλές μάλιστα λόγω καιρού γινόντουσαν σε εξωτερικό χώρο (όπως και αυτή κι ας πήγε να μας τα χαλάσει η βροχή), οπότε τι το καινούργιο υπήρχε;
 
mpatler2115

   Αμ, δεν ήταν κάτι που υπήρχε, φίλοι μου, αλλά κάτι που έλειπε. Και αυτό ήταν Η ΟΜΙΛΙΑ! Ναι, καλά το διαβάζετε. Βωβό θέατρο, πως λέμε βωβός κινηματογράφος; Κάπως έτσι. Απλά σε έγχρωμο, καθώς ήταν πολύ δύσκολο να βαφτούν όλα ασπρόμαυρα. Αλλά μήπως υπήρχε κάποιο πρόβλημα με αυτή την κατάσταση; Όσο και να έψαξα, το μόνο που με ενόχλησε ήταν οι σταγόνες της βροχής που έσταζαν απειλητικές από πάνω μας, αναγκάζοντάς μας να μεταφερθούμε σε πιο προστατευμένο σημείο. Οι ηθοποιοί όμως, εκεί, αγέρωχοι, συνέχισαν τον «βουβό» αγώνα τους μέχρι το τέλος. Και το βουβό έχει εισαγωγικά, γιατί δεν έχω συναντήσει ποτέ ξανά τόση σιωπή να λέει τόσα πολλά κατευθείαν στην ψυχή! Στην αρχή ήμουν αρκετά διστακτικός, αλλά από το πρώτο πεντάλεπτο όλη η ομάδα με είχε κερδίσει. Κίνηση, μορφασμοί, βλέμματα, όλα ήταν μια ενορχηστρωμένη θεατρική πανδαισία. Δεν χρειαζόταν να ακούσεις οτιδήποτε, το ένιωθες. Αυτό βέβαια προαπαιτεί τέλεια ερμηνεία από όλους, διότι το κάθε δευτερόλεπτο μας έδειχνε και κάτι, η κάθε στιγμή είχε τη δική της αξία στην εξέλιξη της ιστορίας, το κάθε μειδίαμα ήταν μια σελίδα κειμένου. Και οι συντελεστές αποδείχθηκαν αντάξιοι των προσδοκιών και των συγγραφέων, αλλά και του κοινού. Νομίζω ότι το χειροκρότημα που έλαβαν στο τέλος ήταν λίγο, συγκριτικά με αυτό που πραγματικά άξιζαν. Ας όψεται όμως ο βροχερός καιρός, που προσπάθησε να μας χαλάσει μια καταπληκτική θέαση. Δεν τα κατάφερε, ευτυχώς. Και καταφέραμε να απολαύσουμε ρεσιτάλ ερμηνειών. Υπερβάλλω; Σκεφτείτε ότι για 75 λεπτά δεν έβγαλαν λέξη, κανένας τους και παρόλα αυτά το έργο κυλούσε σαν νεράκι, δεν υπήρχε καμία «κοιλιά», κανένα κενό, κανένα ζήτημα κατανόησης του τι παρακολουθούμε. Εγώ αυτό το θεωρώ πολύ δύσκολο, εξ ου και η αποθέωση.
 
mpatlere2116

   Στα του έργου. Ένας πολλά υποσχόμενος οικονομολόγος δέχεται με βαριά καρδιά τη θέση του μπάτλερ στην έπαυλη ενός μεγιστάνα, με την ελπίδα σύντομα να ανελιχθεί. Δείχνει να έχει συμβιβαστεί με το status quo, ώσπου προσλαμβάνεται μια επαναστατημένη μουσικός, η παρουσία της οποίας θα θέσει τα εξής ερωτήματα.

Έχει ηθικό ανάστημα η μεσαία τάξη;
Είναι ο μπάτλερ πάντα ο δολοφόνος;
Βλάπτει το κάπνισμα σοβαρά την υγεία;
 
Μια παράσταση με πολλά μηνύματα, αλλά κυρίως με πολλή μαγεία… Μην τη χάσετε!
Νάσος Κονίτσας
 
mpatler2114
 
Συντελεστές παράστασης:
Σενάριο: Έφη Γαβρήλου, Παναγιώτα Καντιάνη, Αντώνης Πεξαράς, JohnnyO
Σκηνοθεσία: JohnnyO
Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Καμπυλαυκά
Πρωτότυπη μουσική: Αντώνης Μοσχούτης, Αποστόλης Κοσκινάς, Μάνος Σπυριδάκης
Σκηνογραφία: Εύα Παραδέλη
Ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Γεωργάτου
Σκίτσα: Δήμητρα Σπυρίδωνος
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Νικολαΐδη
 
Παίζουν:
Johnny O
Σίμος Κυπαρισσόπουλος
Δημήτρης Μικιός
Μαρία Μπαλούτσου
Ντίνος Ποντικόπουλος
Μάριος Συμεωνίδης
 
Info
Πού: Θέατρο Χυτήριο - Σημείο Πολιτισμού
Πότε: Παρασκευή και Σάββατο, από 1/10 έως και 6/11 (εκτός από Σάββατο 9/10)
Ώρα έναρξης: 21:15
Διάρκεια: 75 λεπτά
Εισιτήρια - Γενική είσοδος: 15 €, ειδικές τιμές: 12€, 10€, 4€
Αγορά εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/mpatler/
 
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
Παραγωγή: ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις