= Βρεθήκαμε στο Θέατρο Σταθμός - Arizona
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο Θέατρο Σταθμός - Arizona

 
   Έχω έναν γνωστό που έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ, μένει στις ΗΠΑ και εργάζεται εκεί. Είναι μάλιστα γιατρός, κάτι που υποτίθεται πως του δίνει «έξτρα μονάδες», όσον αφορά την εν γένει εκπαίδευσή του και συνολική προσέγγιση των πραγμάτων. Κάποια στιγμή συζητούμε για ένα θέμα πολιτικό και πάνω σ’ αυτό θεώρησε καλό να μου πει πως δεν τον ενδιέφερε τίποτα πέρα από τα σύνορα της χώρας του. Κλασσικός γιάνκης, ε; Δεν έχει ιδέα πού πέφτει η Ελλάδα, δεν ξέρει αν η Ιαπωνία είναι κράτος ή ήπειρος, δεν υπάρχει περίπτωση να δείξει στον χάρτη την Ανταρκτική. Κοκκινόσβερκος του κερατά και πραγματικά επικίνδυνος. Όχι επειδή δεν ξέρει γεωγραφία. Αλλά επειδή την αγνοεί. Κατά συνέπεια αγνοεί κι άλλα πράγματα. Και μέσα σε αυτά και τους συνανθρώπους του.
 
arizona2219

   Κάπως έτσι εξελίσσεται και η ιστορία μας. Ένα ζευγάρι Αμερικανών, που μάλλον δεν δίνει δεκάρα για τον υπόλοιπο πλανήτη, πέρα από τη «γη των γενναίων και ελεύθερων», φτάνει στα σύνορα με το Μεξικό, εθελοντικά, ώστε «να έχει τον νου του», μην τυχόν και κάποιοι θελήσουν να περάσουν τη γραμμή παράνομα και εξαφανιστούν στις ΗΠΑ, πιθανότατα δουλεύοντας για τρία δολάρια την ώρα σε μία άθλια κουζίνα, χωρίς ασφάλιση και χωρίς κανένα μέλλον. Η σύζυγος είναι για τα πανηγύρια και ο σύζυγος δεν πάει πίσω, όσον αφορά όσα πρεσβεύουν πολιτιστικά και πολιτισμικά. Και το χειρότερο; Τους έχουν δώσει και ένα όπλο. Αληθινό. Δυστυχώς…

   Το έργο του Juan Carlos Rubio, τον οποίο πολύ πρόσφατα φιλοξενήσαμε σε συνέντευξη, έρχεται να ανεβάσει ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ. Και το καταφέρνει ιδανικά. Εξιστορεί μία κατάσταση, στην οποία ο κυνισμός έχει το πάνω χέρι. Στην οποία η αδιαφορία και τελικά το μίσος για τον συνάνθρωπο είναι εκείνα που επιβιώνουν, ενώ η κατανόηση και η αλληλεγγύη δεν φεύγουν καν από το παράθυρο. Εξωθούνται από τα σκαλοπάτια, μπορεί και από τον τοίχο. Ο κύριος Σταύρος Καραγιάννης υποδύεται τον σύζυγο. Κοινότυπος, απαίδευτος, αγενής, υπερφίαλος. Άψογη η απόδοση, ιδανική η ερμηνεία. Ήταν τόσο καλός που θέλησα το κακό του πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της παράστασης. Η απολυτότητα ενός κατά τα άλλα γκροτέσκου χαρακτήρα και οι χιουμοριστικές αναλαμπές τύπου «Τάρτα βατόμουρο; Αυτή εδώ είναι φράουλα».
 
arizona2214

   H κυρία Νικολέτα Παπαδοπούλου ερμηνεύει τη σύζυγο. Με την απίθανη αμερικάνικη dental care οδοντοστοιχία της και το καρό βλάχικο πουκάμισό της, παραπομπή σε μία Daisy Duke μιας άλλης εποχής. Είναι γλυκιά, χαριτωμένα αφελής, πιστή σύζυγος και τελικά… τελικά κάνει το ανθρωπιστικό και συναισθηματικό κομπλάν. Και μας τρελαίνει όλους. Θαυμάσια απόδοση χαρακτήρα από την κυριά Παπαδοπούλου, η οποία πρέπει να μας κέρδισε όλους εκείνο το βράδυ.

   Ο επίλογος είναι δασύς, σκοτεινός και ρεαλιστικός, ακριβώς όπως θα του έπρεπε. Είναι μία παράσταση που θα προβληματίσει πολύ. Γιατί αντικατοπτρίζει τη φύση του ανθρώπου. Την εμμονή του να θέλει το κακό του δίπλα του. Όχι, να μην ψοφήσει μόνο η κατσίκα. Να ψοφήσει και ο ίδιος ο γείτονας. Και όλο του το σόι ει δυνατόν. Αυτή η παράσταση αποτελεί και δική μας πρόταση. Να πάτε, να τη δείτε και όταν εκείνο το παιδάκι ανέβει στη σκηνή, να φροντίσετε να σπάσουν τα χέρια σας από το χειροκρότημα. Ό,τι συνέβη και στα δικά μας χέρια δηλαδή.

Κώστας Κούλης
 
arizona2215

Συγγραφέας: Juan Carlos Rubio
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Λουβάρη Φασόη
Σκηνικό: Νίκος Δεντάκης
Κοστούμια: Χρήστος Παρασκευόπουλος, Τόνια Πλατσά
Μουσική: Γιώργος Μυζήθρας
Φώτα: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Βίντεο: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Εκτέλεση παραγωγής: Κατερίνα Γεωργουδάκη
Παραγωγή: Dinos Film

Προβολή – επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία

Παίζουν
Σταύρος Καραγιάννης, Νικολέτα Παπαδοπούλου
 
arizona2216
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
26 &27/4 στις 21.00
2 & 3, 9 & 10, 16 & 17, 23 & 24/5 στις 21.00

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ
Σταθμός Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα (Μετρό Μεταξουργείο), τηλ: 2105230267
 
arizona2218
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Πρεμιέρα: Τρίτη 26 Απριλίου – για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Προπώληση: Viva.gr & στο τηλέφωνο του θεάτρου / Κινητό: 6979892541

Link προπώλησης:
https://www.ticketmaster.gr/ticketmasterse2005636.html

Τιμές εισιτηρίων : 15 ευρώ , 12 ευρώ (Φοιτητικό), 8 ευρώ (Άνεργοι, ΑΜΕΑ)
 
arizona2217
Στον ασύρματο ακούγονται οι φωνές των Αλμπέρτο Φάις, Μιχάλη Οικονόμου, Κωνσταντίνου Γαβαλά, Κυριάκου Σαλή, Κατερίνας Λούβαρη Φασόη και των μαθητών και μαθητριών των Δραματικών Σχολών της Αγίας Βαρβάρας και του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη όλων εκείνων των παιδιών, που προσπάθησαν να περάσουν ένα σύνορο, μία θάλασσα, ένα τοίχος και δεν τα κατάφεραν ποτέ.
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις