= Βρεθήκαμε στο θέατρο - Ιχνευταί
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο θέατρο - Ιχνευταί

 
   Άλλο ένα βράδυ κάτω από τον Αττικό ουρανό και αυτή τη φορά παρακολουθούμε το σατυρικό δράμα του Σοφοκλή με τίτλο «Ιχνευταί». Πρόκειται για ένα έργο που βρέθηκε ανάμεσα στους παπύρους της Οξυρρύγχου. Μόνο τετρακόσιες γραμμές δυστυχώς έχουν διασωθεί και μέσα από αυτό το κείμενο μας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την πρώτη επαφή των ανθρώπων με τη μουσική.

   Ο Απόλλωνας χάνει τα βόδια του… μάταια τα αναζητά. Αποκαμωμένος και δυστυχισμένος, αναθέτει στον Σιληνό και τους ιχνευτές του να βρουν το κοπάδι του και εκείνος θα τους ανταμείψει πλουσιοπάροχα. Τους τάζει χρυσό και ελευθερία και εκείνοι σπεύδουν να ιχνηλατήσουν τη περιοχή για να τα βρουν. Τα ίχνη τους οδηγούν σε μια σπηλιά, όπου για πρώτη φορά ακούν ήχους συνδεδεμένους. Ο νεογέννητος Ερμής, γιός του Δια και της Μαίας, μεγαλώνει ανεξέλεγκτα και κατασκευάζει διάφορα πράγματα.
 
ihneutai2114

   Μέσα σε αυτά είναι και μια λύρα, που για να την φτιάξει κλέβει τα βόδια του αδερφού του Απόλλωνα. Οι γλυκιές μελωδίες που βγαίνουν από αυτή μαγεύουν τους Σατύρους. Όταν εκείνοι τον ειδοποιούν ότι το κοπάδι βρέθηκε, ο Απόλλωνας θα έρθει αντιμέτωπος με τον νεαρό Ερμή και τη μουσική της λύρας του. Θα του υποσχεθεί ότι θα ανέβουν στον Όλυμπο και ο μικρός Ερμής είναι τόσο χαρούμενος που θα γνωρίσει πρώτη φορά τον πατέρα του Δία.

   Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι το τέλος του έργου του Σοφοκλή ή αν μετά από εκεί συνεχίζει. Είναι όμως μια υπέροχη ιστορία που περιγράφει ανάλαφρα και με παιχνιδιάρικο ύφος τις μετέπειτα τελετές του Διονύσου.
 
ihneutai2115

   Τέσσερις μουσικοί ήταν σπαρμένοι ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο διάζωμα, βοηθώντας ηχητικά την παράσταση. Εξαιρετικός ήταν στο ρόλο του Ερμή και ο Γερμανοβιετναμέζος Steve Katona. Το μόνο που έχω να καταλογίσω ήταν οι επαναλαμβανόμενοι φωνητικοί του συνδυασμοί, που κάποια στιγμή κούρασαν το κοινό. Ο τρόπος άρθρωσης του κόντρα τενόρου έδωσε την αίσθηση του νεογέννητου Ερμή, του παιδιού που τώρα βρίσκει και ανιχνεύει τον κόσμο.

   Καθηλωτικός στον ρόλο του Απόλλωνα ο Χάρης Φραγκούλης, που έδωσε με γλαφυρότητα την ψυχοσύνθεση του θεού που μαγεύεται από τη μουσική. Ο Σταμάτης Κραουνάκης ως Σιληνός, έδωσε στόμφο και σταθερότητα, ενώ ο χορός την ίδρωσε τη φανέλα με ένταση και υπέρμετρη κίνηση. Τα λιγοστά folk σκηνικά που έντυναν τη σκηνή έδιναν τον πρώτο λόγο στη κίνηση των ηθοποιών. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός έπλασε μια όμορφη παράσταση με τη βοήθεια ενός πολύ αξιόλογου επιτελείου. Μπορεί το έργο να είναι ημιτελές, σε εμάς όμως έφτασε μια παράσταση με αρχή, μέση και τέλος. Ο σκηνοθέτης σεβάστηκε το έργο, του έδωσε χρώμα και εικόνες.

   Το Ηρώδειο, αυτός ο μαγικός χώρος, για άλλη μια φορά άνοιξε τις πύλες του στην ιστορία μας, στην αρχαία δραματική μας κληρονομιά.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
ihneutai2116

Συντελεστές
κατά τη γερμανική μετάφραση και συμπλήρωση του Carl Robert
Ελεύθερη έμμετρη απόδοση: Εμμανουήλ Δαυίδ (1933)
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός
Επιστημονικός συνεργάτης: Σταύρος Τσιτσιρίδης
Καλλιτεχνική & Δραματουργική συνεργασία: Δηώ Καγγελάρη
Ειδικός συνεργάτης: Κωνσταντίνος Θωμαΐδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Σαπουντζής
Μουσική: Billy Bultheel
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Κίνηση – Χορογραφία: Τάσος Καραχάλιος
Βοηθός σκηνοθέτιδα: Μαριλένα Κατρανίδου
Σχεδιασμός ήχου: Κώστας Μπώκος-Studio 19st σε συνεργασία με Billy Bultheel
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλίκη Στενού
Βοηθός σκηνογράφου: Διδώ Γκόγκου
Βοηθός ενδυματολόγου: Δάφνη Αηδόνη
Σχεδιασμός κομμώσεων: Δημήτρης Αποστολίδης
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Ρούλα Λιανού
 
ihneutai2117

Τα πρόσωπα Χάρης Φραγκούλης (Απόλλων), Σταμάτης Κραουνάκης (Σιληνός), Αμαλία Μουτούση (Κυλλήνη), Steve Katona (Ερμής)

Χορός Σατύρων (με αλφαβητική σειρά): Λάμπρος Γραμματικός, Adrian Frieling, Αλεξάνδρα Καζάζου, Τάσος Καραχάλιος, Χρήστος Κραγιόπουλος, Άγγελος Νεράντζης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μάνος Πετράκης, Θεοδώρα Τζήμου, Ανδρομάχη Φουντουλίδου

Μουσικοί: Μενέλαος Μωραΐτης τούμπα, Σπύρος Βέργης ευφώνιο, Δημήτρης Αλεξανδράκης τούμπα, Λεωνίδας Παλαμιώτης ευφώνιο

Ηχοληψία: Ηλίας Φλάμμος
Διεύθυνση παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη, Ζωή Μουσχή
 
ihneutai2118
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις