= Βρεθήκαμε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - Έγκλημα και τιμωρία
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - Έγκλημα και τιμωρία

 
   Φτωχέ μου Ρόντια… Καλέ μου, μαυρόμοιρε Ρόντια… Την κοινωνία θέλησες να αλλάξεις, να την κάνεις καλύτερη. Και επέλεξες τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Ένας θάνατος για εκατοντάδες ζωές. Είναι τόσο απλή η εξίσωση; Είναι άραγε; Και το τίμημα… Μάλλον δεν τα υπολόγισες καλά. Και τώρα να ‘σαι, στη Σιβηρία, να αποζητάς να περάσουν τα επτά χρόνια, για να ξεκινήσεις από την αρχή. Καλά κάνεις και αδημονείς. Κάποιος σε περιμένει τουλάχιστον…

   Ένα εξαιρετικό κείμενο και ένα έργο που πρέπει να δείτε! Φυσιολογικά, θα έγραφα κάτι τέτοιο στο τελείωμα της ανταπόκρισης, δεν βλέπω όμως τον λόγο γιατί θα έπρεπε να περιμένω για να πράξω σε αυτό το μοτίβο. Με βάση μία, όχι απλά εμπνευσμένη, αλλά μάλλον αριστουργηματική, διασκευή του τεράστιου αναγνώσματος από τη Marilyn Campbell και τον Curt Columbus, καθώς και την ανάλογη μετάφραση του Στέλιου Βαφέα, η Όλια Λαζαρίδου σκηνοθετεί μία ριζοσπαστική παράσταση. Οι πολλοί χαρακτήρες έχουν εξαφανιστεί στις κουίντες. Στο προσκήνιο υπάρχουν μόνο ο Ρασκόλνικωφ, ο ανακριτής Πετρόβιτς και η Σοφία Μαρμελάντοφ, η αγαπημένη Σόνια του τραγικού προσώπου της ιστορίας. Οι τρεις τους μοιράζονται διαλόγους και εντάσεις, οι τρεις τους θα βρεθούν απέναντι από την κάθαρση και οι δυο τους θα δρομολογήσουν τις υπόλοιπες μέρες της ζωής τους με βάση αυτή.
 
egklima2114

   Με ένα παραλληλεπίπεδο που γίνεται δωμάτιο, σεπαρέ, κομμάτι του σκηνικού ή το ίδιο το σκηνικό – τα εύσημα στον σκηνογράφο και ζωγράφο Χρήστο Μποκόρο για το θαυμάσιο εφεύρημα – ξεδιπλώνεται ένα έργο που έχει να κάνει με τον άνθρωπο, τις σκέψεις του, τις πράξεις του, τον δρόμο του καλού και του κακού. Ο Ρόντια δεν παραδίνεται, δεν θέλει να ομολογήσει το έγκλημά του. Ο μονόλογος στην αρχή της παράστασης είναι αποκαλυπτικός. Και εκεί ενθουσιαζόμαστε με τον Νικόλα Μίχα. Απίστευτη χροιά και όμορφη προσέγγιση του ρόλου. Με φωνή που μας κατέλαβε όλους, ο ίδιος δείχνει το πόσο πεισματάρης είναι ο ήρωάς του, δείχνει όμως και πόσο ευάλωτος και πληγωμένος. Μα γιατί τη σκότωσε; Γιατί, που να πάρει; Στον ρόλο του Πορφύριου Πετρόβιτς βρίσκουμε τον Κωνσταντίνο Μπλάθρα. Ο πολυπράγμων καλλιτέχνης υποδύεται με έναν γλυκύ και λεπτεπίλεπτο τρόπο τον αστυνομικό. Είναι ευγενής, φανερά οξύνους και πολύ σίγουρος για το πού βαδίζει, όσον αφορά την έρευνά του. Έχοντας καταλάβει από την πρώτη στιγμή ότι ο Ρόντια είναι ένοχος, τον οδηγεί με μοτίβο που θυμίζει κάτι από μαιευτική μέθοδο στο να παραδεχτεί την ενοχή του.

   Η Χριστίνα Τασκασαπίδου είναι η Σόνια. Ντυμένη στα λευκά, σε εμφανή κόντρα με το μαύρο της ζωής του χαρακτήρα της, κινείται αέρινα, βγάζει από μέσα της ηπιότητα αλλά και πολύ πόνο και γίνεται σύμβολο, καθώς αποδέχεται χωρίς πολλά-πολλά να ακολουθήσει τον Ρόντια στη Σιβηρία. Ωραία ερμηνεία και πολύ όμορφες εκφράσεις προσώπου.
 
egklima2115

   Η κυρία Ελένη Φουρλάνου παίζει βιόλα κατά τη διάρκεια της παράστασης και όχι μόνο. Θα ακούσουμε κάποια πράγματα από την ίδια, που συνάδουν με την εξέλιξη του έργου και το αντίκτυπο στη σκέψη των θεατών. Οι οποίοι θεατές θα αναρωτηθούν. Τόσο για το έγκλημα όσο και για την τιμωρία. Το δίπολο που προκαλεί τον άνθρωπο, που τον φέρνει στα όριά του. Πρόκειται για μία παράσταση, η οποία εύκολα σου φέρνει στο μυαλό τις λέξεις «Τι είδα μόλις τώρα;» και μάλιστα αβίαστα. Η καλή πρόθεση και το κακό αποτέλεσμα. Η μαγεία του Ντοστογιέφσκι και η ευφυία των δύο διασκευαστών. Η ομάδα που έκανε τη σκηνή Ωμέγα σπίτι μας για όσο κράτησε αυτό το αξιολογότατο έργο.

Κώστας Κούλης

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σκηνή Ωμέγα
Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Έγκλημα και Τιμωρία

Σκηνοθεσία Όλια Λαζαρίδου

Από 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Για 15 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
 
egklima2116
Τo σκηνικό της παράστασης είναι δημιουργία του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου.
Στη βιόλα η Ελένη Φουρλάνου.

Παίζουν: Νικόλας Μίχας, Κωνσταντίνος Μπλάθρας, Χριστίνα Τασκασαπίδου

Συντελεστές
Διασκευή: Marilyn Campbell και Curt Columbus
Μετάφραση: Στέλιος Βαφέας
Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου
Σκηνογραφία: Χρήστος Μποκόρος
Φωτισμοί: Ζαφείρης Επαμεινώνδας
Βοηθός Σκηνοθέτη & Σκηνοθεσία σκιάς : Δανάη Ρούσσου
Φωτογραφίες παράστασης : Χριστίνα Γεωργιάδου

Ώρες παραστάσεων Τετάρτη 19:30, Πέμπτη 21:00, Σάββατο 18:00.

Διάρκεια παράστασης 70 λεπτά

Τιµές εισιτηρίων: 14 ευρώ κανονικό
8 ευρώ Αµεα, φοιτητικό και άνω των 65

Αγορά εισιτηρίων: ticketservices.gr και στα ταμεία του ΔΘΠ.
 
egklima2117
Δηµοτικό Θέατρο Πειραιά - Σκηνή Ωµέγα
Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς
Tηλέφωνο ταμείου: 210. 4143300

Ευχαριστούµε θερµά τους: Εύα Στεφανή, Ουρανία Κρασάκη, Γιώργο Μουρατίδη.

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ.Α.
 
Joomla Social by OrdaSoft!