Θεατρικές Παραστάσεις

Βρεθήκαμε στο ΑΛΜΑ - Οι δούλες

 
   Οι Δούλες του Ζαν Ζενέ δεν είναι πλάσματα ανθρώπινα, αλλά πλάσματα σκοτεινά και μαγεμένα. Αμφιταλαντεύονται διαρκώς ανάμεσα στην πραγματικότητα και στην επιθυμία. Η Κυρία τους αποτελεί αντικείμενο ζήλιας, φθόνου αλλά και θαυμασμού και αγάπης. «Η Κυρία είναι όμορφη», «Η Κυρία είναι καλή», «η Κυρία μας νοιάζεται», η Κυρία πρέπει να πεθάνει.

   Ένα παιχνίδι σε επανάληψη, σαν πρόβα τζενεράλε ενός αναπόφευκτου θανάτου. Ένα παιχνίδι ρόλων, ματαιοδοξίας και απελευθέρωσης. Κάθε μέρα, όταν κανένας δεν κοιτά, οι δύο αδελφές, Κλαιρ και Σολάνζ, αλλάζουν ταυτότητες και ρόλους. Γεννημένες και καταδικασμένες για να υπηρετούν, παντρεύουν τη φαντασία με την αλήθεια και υπομονετικά κεντούν την παγίδα τους. Στον κόσμο τον ψεύτικο που στήνουν, η Κλαιρ αποκτά τη μορφή και τα ρούχα της Κυρίας τους, ενώ η Σολάνζ παριστάνει την Κλαιρ. Επιτρέπονται οι αλήθειες και οι προσβολές. Η δούλη γίνεται Κυρία και η Κυρία υποδουλώνεται, ώσπου να αφανιστεί. Το τέλος φαίνεται δελεαστικό και μονόδρομος για τις δυο γυναίκες που ασφυκτιούν ανάμεσα στα πλούτη και τη χλιδή που ποτέ δεν θα αποκτήσουν.
 
doules6878

   Συκοφαντούν τον Κύριό τους και καταφέρνουν να τον στείλουν φυλακή, με σκοπό να μείνει η Κυρία μόνη, συντετριμμένη και απροστάτευτη. Αυτή «η Κυρία», η πάντα προσεγμένη και ευγενική, αλλά συνάμα και υποκρίτρια που τις καταδυναστεύει, αλλοιώνοντας το σώμα και τη ψυχή τους. Τη γνωρίζουμε μέσα από το παιχνίδι τους, ενώ ελάχιστα αλλά καταλυτικά εμφανίζεται στην σκηνή και συστήνεται στους θεατές. Η εμφάνισή της είναι αρκετή, ώστε να αντιληφθεί το κοινό το δέος και τον τρόμο που σκορπάει η παρουσία της. Η ζωή όμως είναι απρόβλεπτη και η νύχτα που τις παρακολουθούμε διαφορετική. Οι κανόνες αλλάζουν αναπάντεχα και οι Δούλες καλούνται να προστατευθούν. Το σχέδιο υπάρχει και είναι καλά προβαρισμένο.

   Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε το έργο του από το πραγματικό έγκλημα των αδελφών Παπέν, που είχε συγκλονίσει τη μικρή πόλη Λε Μαν της Γαλλίας, το 1933. Ο Ζενέ κατάφερε να συντάξει με αριστουργηματικό τρόπο ένα έργο αλληγορικό, γεμάτο συμβολισμούς, ασκώντας πολιτική κριτική για τις σχέσεις εξουσίας και τις κοινωνικές αντιξοότητες των ανθρώπων. Πρόκειται για παράσταση «θέατρο μέσα σε θέατρο», χρησιμοποιώντας στοιχεία του θεάτρου του παραλόγου. Θεωρείται κλασικό έργο της σύγχρονης δραματουργίας και είναι ένα από τα σπουδαιότερα του Ζενέ.
 
doules6909

   Οι ερμηνείες στο σύνολο τους ήταν πραγματικά συγκλονιστικές. Στον ρόλο της Κλαιρ συναντάμε την Ιωάννα Λέκκα, η οποία τολμώ να πω ότι ήταν σχεδόν έξω από την όρια της ανθρώπινης φύσης. Δημιούργησε ένα πλάσμα απόκοσμο και σκοτεινό, εύθραυστο και δυνατό. Καταδυναστεύεται τόσο από την Κυρία, όσο και από την αδελφή της. Ως Σολάνζ, μας συστήθηκε η Ντένια Στασινοπούλου. Υπέροχη! Εμμονικά δοσμένη στην ανάγκη της για εξουσία και κυριαρχία. Εύστροφη, διψάει για λύτρωση και ελευθερία, είναι αποφασισμένη να σπάσει τα δεσμά της και πάλλεται με τον εαυτό της, φτάνοντας ακόμα και στα άκρα. Ο Θέμης Θεοχάρογλου, ως Κυρία, γίνεται η κυρίαρχος του χώρου. Αποτελεί το τέλειο σύμβολο της γυναίκας κατακτήτριας. Καλή, θλιμμένη, δοτική μα και αδιάφορη επί τοις ουσίας και επιβλητική. Εκείνη είχε, έχει και θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχο της ζωής της και της ζωής των δούλων της. Κουστούμια, μουσική και σκηνικά εξυπηρετούν να δοθεί έμφαση στην πολυπλοκότητα των χαρακτήρων και στους συμβολισμούς του κειμένου. Σκηνοθετικά δίδεται η ευκαιρία στους ηθοποιούς να αναπτύξουν τους ρόλους τους και να παρουσιάσουν τις Δούλες του Ζενέ με επάρκεια και καθαρότητα.

   Σας την συστήνω ανεπιφύλακτα από καρδιάς και σας υπόσχομαι ότι αν με εμπιστευθείτε, η παράσταση θα σας αποζημιώσει.

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη
 
doules6918

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Ζαν Ζενέ
Μετάφραση: Ντένια Στασινοπούλου, Βάσια Χρονοπούλου
Σκηνοθεσία: Βάσια Χρονοπούλου
Σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμια: Βάσια Χρονοπούλου
Μουσική: Γρηγόρης Ελευθερίου
Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς
Χορογραφία: Κωνσταντίνος Παπανικολάου

Παίζουν: Σολάνζ: Ντένια Στασινοπούλου Κλαιρ: Ιωάννα Λέκκα Κυρία: Holly Grace (Θέμης Θεοχάρογλου)

Διάρκεια: 90 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό 15€ | Μειωμένο (φοιτητικό- άνω των 65) 12€ | 5€ ανέργων και ατέλειες | Γκρουπ άνω των 7 ατόμων 10€
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
Φωτογραφίες: Ίρις Κατσούλα
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο ΑΛΜΑ, Ακομινάτου 15, Αθήνα | Τηλ: 21 05220100
 
Joomla Social by OrdaSoft!