Θεατρικές Παραστάσεις

Βρεθήκαμε στο Vault - Ανδρόγυνο

 
   Τον οβολό μου για επικείμενη προσπάθεια δεντροφύτευσης; Φυσικά. Το γεγονός ότι δύο υπέροχες κυρίες επιθυμούν να με φλερτάρουν ενώ στέκομαι στο ταμείο; Ούτε στα όνειρά μου. Έχω ακούσει για υποθέσεις διαφόρων ταινιών για το εν λόγω θέμα, από κάτι φίλους από το χωριό. Μέχρι που η κυρία με τα ευμεγέθη γυαλιά φωνάζει να συγκεντρωθούμε γύρω της. Μας συστήνεται ως Επιστημονική Κοινότητα – άγνωστο το πατρώνυμο – και αναφέρεται στην επίσκεψή μας στο θέατρο, την επιλογή μας να παρακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη παράσταση και το βασικό θέμα. Το ανδρόγυνο.

   Ο ανήρ και το ιδανικό άλλο μισό του. Η γυνή και το όχι και τόσο ιδανικό «υπόλοιπό» της. Εκείνος κι αυτή. Οι δυο τους πλάθουν τον κόσμο μας. Η ένωσή τους δημιουργεί ζωή. Είναι ο μοναδικός λόγος που βρεθήκαμε ον του δις πλάνετ. Δανείζομαι τα λόγια της συγγραφέως. Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο του Vault και λαμβάνοντας τις θέσεις μας αντικρύζουμε τα σπέσιμενς. Ο άνδρας. Η γυναίκα. Με περούκες λουδοβικικές, ντυμένοι αμφότεροι στα λευκά. Η Επιστημονική Κοινότητα κάθεται ήδη στον καναπέ δίπλα τους. Θα παρακολουθήσουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις ανδρόγυνων που ίσως δεν θα έπρεπε καν να γνωριστούν, πόσο μάλλον να παντρευτούν. Ή μήπως δεν ξέρω τι μου γίνεται; Εσείς τι λέτε; Όχι, μην απαντάτε. Κρατείστε το. Θα επανέλθω…
 
androgyno2214

   Η Χριστίνα Σαμπανίκου γράφει ένα θαυμάσιο κείμενο, γεμάτο κέφι, γέλιο, συγκίνηση και ζωή. Η ίδια υποδύεται την πολυπτυχιούχο επιστήμονα, η οποία χάρη μας κάνει που μας απευθύνεται. Δεν είναι δα και εύκολο να σφάζονται στην ποδιά σου η NASA και το CERN και εσύ να προτιμάς την επικοινωνία με ένα μάτσο ανυποψίαστους θεατές, εκ των οποίων κάποιοι έχουν το ψώνιο να μιλάνε πολύ και να λένε τη γνώμη τους επί παντός επιστητού. Τι, δεν σας το είπα; Η παράσταση είναι ΚΑΙ διαδραστική. Πέρα από το δράμα που εκτυλίσσεται μπροστά μας, η διακεκριμένη απευθύνεται σε εμάς και ρωτά διάφορα πράγματα σχετικά με τη ροή του κειμένου, αλλά και κάποια άλλα, όχι και τόσο. Η ευστροφία της και η διάθεσή της για καλό γέλιο την οδηγεί να το τραβήξει λίγο. Όταν πας στην Αργεντινή, κάνεις πάντα τριτσέντα και κουαρτέτα; Είναι «μαστ»;

   Γέλασα πολύ, ταλαιπώρησα ελαφρά τη μάσκα μου, η οποία ήθελε να βγει από νωρίς και δεν τα κατάφερε τελικά και πέρασα καταπληκτικά. Ευτυχώς δεν μου απευθύνθηκε γιατί θα το είχα κανιβαλίσει τελείως και μάλλον θα με πετούσε έξω από την αίθουσα, μπορεί και δια του τοίχου. Το ζευγάρι της παράστασης, η Βίκυ Αδάμου και ο Γιάννης Οικονομίδης, ήταν υποδειγματικοί στους ρόλους τους, άλλαξαν αρκετές φορές ταυτότητα και έγιναν για χάρη μας, ελέω του κειμένου φυσικά, ένα μάτσο χαρακτήρες από διάφορες εποχές. Λίγο πριν να πέσει η χούντα, όταν πήραμε το Ευρωμπάσκετ, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του “The Book Of Souls” – Χριστίνα, αν η Jane είναι συγγενής, στείλτης το και θα το λατρέψει αυτό το τελευταίο. Θαυμάσιο το ιντερμέδιο με το τηλεφώνημα, το οποίο δεν προτίθεμαι να σποϊλάρω φυσικά.
 
androgyno2215

   Μία παράσταση διαφορετική. Ένα μείγμα μονολόγου με κατά διαστήματα stand up διαθέσεις, με προεκτάσεις και «παρεμβολές» από τρίτους χαρακτήρες. Ένα κείμενο καλογραμμένο και μία ιστορία με τέλος που προβληματίζει, με ευφυή σκηνοθεσία με την υπογραφή της Βίκυς Αδάμου. Δεν θέλω να παίξω άλλο. Να τα χαίρεσαι τα παιχνίδια σου. Αν είναι έτσι η νίκη, εγώ προτιμώ να χάνω. Και απαράταμας και ασταδιάλα! Τόσο απλά, τόσο ανθρώπινα, τόσο όσο. Φεύγεις από το θέατρο και γυρίζουν στο μυαλό σου οι ηχητικές στρώσεις καθόλη τη διάρκεια της παράστασης. Το «κούρδισμα» του ζεύγους στις εξίσου κουρδιστές κινήσεις, η βελόνα στα αυλάκια του βινυλίου, πριν εκείνο αρχίσει να λαλάει. Ο διάφανος κύβος που γίνεται κομμάτια. Δεν έχει ανάγκη από κλουβιά ο άνθρωπος. Δεν έχει.

   Να έχουμε καλή σεζόν! Μπήκαμε με το δεξί στην καινούργια χρονιά, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μία παράσταση για όλους μας και για κείνους που αγαπάμε. Μία αειθαλής υπενθύμιση για την κακοποίηση της γυναίκας, που οφείλουμε να εξαλείψουμε από τις ζωές μας, Αν τύχει να πάτε με τον άνθρωπό σας να δείτε το έργο, μην ξεχάσετε να κρατιέστε από το χέρι. Είναι αντίδοτο, είναι τρόπος διαχείρισης, είναι το μετά από το μετά. Παρατηρήσεις δεν έχω, γιατί είμαι ακόμα επηρεασμένος και ταρακουνημένος από τα προαναφερθέντα κατά-τι-φλερτ. Θα σταθώ μόνο με την κυρία με το εντυπωσιακό εξώπλατο, που μάλλον γύρισε πολλά κεφάλια στο πέρασμά της και μπράβο της, καθώς και στο 14.30 μετά μεσημβρίας. Ναι, αγαπάμε πλεονασμό. Καλώς μας ήλθατε, καλώς σας βρήκαμε, καλώς να ανταμώνουμε πάντα.

Κώστας Κούλης
 
«Ανδρόγυνο»
μια στερεοτυπική φάρσα από κουρασμένες λέξεις
Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού
η ανατρεπτική παράσταση
της Βίκυς Αδάμου και της Χριστίνας Σαμπανίκου
επιστρέφει στο Vault από τις 19 Σεπτεμβρίου
 
Η μαύρη κωμωδία που συνδυάζει το stand up, τον αυτοσχεδιασμό, την παντομίμα και το σωματικό θέατρο «Ανδρόγυνο» επιστρέφει τα Δευτερότριτα από τις 19 Σεπτεμβρίου, για έναν ακόμη κύκλο παραστάσεων στο Vault Theatre Plus. Το ευρηματικό έργο που έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από κριτικούς και κοινό σε παραγωγή της Life After Death Theatre Company μιλάει για την πατριαρχία και την έμφυλη βία, σατιρίζοντας τα στερεότυπα μίας συντηρητικής κοινωνίας.
 
Σύσσωμη η Επιστημονική Κοινότητα, επί σκηνής, με τη βοήθεια δύο Στερεοτύπων, αποκαλύπτει στους θεατές τα αποτελέσματα ερευνών και μελέτης επί σειρά ετών πάνω στο Αρσενικό και το Θηλυκό και τη μεταξύ τους σχέση και επιχειρεί με τη βοήθεια του κοινού, το οποίο συμμετέχει ενεργά, να δώσει απαντήσεις πάνω σε θεμελιώδη ερωτήματα: Τι ορίζεται ως Ανδρόγυνο; Είναι ο Γάμος μια κοινωνική απειλή; Μπορούν δύο ψυχές να μονιάσουν κάτω από την ίδια στέγη; Σπάνε τα στερεότυπα και αν ναι, τι ήχο κάνουν;

Στην πορεία της εξέλιξης της, η παράσταση έχει αναπτυχθεί και εμπλουτιστεί με την οπτική του φύλου μέσα και από την επιστημονική υποστήριξη και βιωματική συνεργασία με την Συμμαχία των Φύλων- Gender Alliance Initiative.
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Βίκυ Αδάμου
Κείμενο: Χριστίνα Σαμπανίκου
Κίνηση: Ιωάννα Καμπυλαυκά
Σκηνικά-Κοστούμια-Φωτισμός: Lazy Boy*
Μουσική επιμέλεια: Άλκης Μπούφης
Φωτογραφία: Φώτης Πλέγας Γ.
Aφίσα παράστασης: Σοφία Αποστολοπούλου
Trailer παράστασης: Στέφανος Κοσμίδης (ORKI)
 
Ερμηνεύουν:
Επιστημονική κοινότητα: Χριστίνα Σαμπανίκου
Θηλυκό: Βίκυ Αδάμου
Αρσενικό: Γιάννης Οικονομίδης
 
Μια παραγωγή της Life After Death Theatre Company
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 από 19 Σεπτεμβρίου έως 1 Νοεμβρίου
Χώρος:Vault Theatre Plus, Mελενίκου 26, (Γκάζι) Βοτανικός
Κρατήσεις: 213 0356472 - 6949534889
Προπώληση: Viva.gr
Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένο Εισιτήριο: 10 ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας/ Ατέλειες)
Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Μαρία Αυγέα
 
Joomla Social by OrdaSoft!