= Βρεθήκαμε στο Τζένη Καρέζη - Χριστόφορος Ζαραλίκος '1821-2021, Διακόσια Χρόνια Δανεικά'
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο Τζένη Καρέζη - Χριστόφορος Ζαραλίκος '1821-2021, Διακόσια Χρόνια Δανεικά'

 
   Έχει πάει σχεδόν εννιάμισι και ο κόσμος συνεχίζει να μπαίνει στην αίθουσα. Έρχονται, ξανάρχονται, σηκώνονται από τις θέσεις τους και πάνε μέχρι το κιλικίο, μπαίνουν, κάθονται, ανασηκώνονται και ξανακάθονται. Μήπως να έγραφαν ότι ξεκινάει στις οκτώ και μισή, ώστε όντως να ξεκινήσουμε στις εννιά; Ναι, ναι, εννοείται πως κι εγώ έχω αργήσει και μάλιστα μπόλικες φορές, αλλά, ρε μάγκα μου, αυτό εδώ είναι γνήσια απεικόνιση της ελληνικής γραψοτέτοιας συμπεριφοράς. Το μόνο καλό είναι ότι το θέατρο γέμισε. Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος έχει ρεύμα, αρέσει στον κόσμο και ο κόσμος του το ανταποδίδει. Όταν είσαι γνήσιος σε αυτό που κάνεις, όταν βγάζεις γέλιο αβίαστα και έχεις κι ένα βαρβάτο κείμενο… Ε, τότε είναι μόνο θέμα χρόνου να γεμίσεις το μαγαζί. Έστω κι αν σου αργήσουν μερικοί… κάμποσοι, τέλος πάντων…

   «1821-2021, Διακόσια Χρόνια Δανεικά». Τα περίφημα δάνεια που πήραμε τον δεύτερο χρόνο της επανάστασης. Και που τα χρωστάμε μέχρι σήμερα. Όχι, να μην μου πει κανείς ότι τα είχαμε ξεπληρώσει το έτος 2525 και στη συνέχεια δανειστήκαμε ξανά. Το ίδιο μου κάνει. Ο Ζαραλίκος, παρέα με τον Πιτσιρίκο, καταπιάνονται με ένα θέμα πολύ λεπτό και πολύ δύσκολο. Η επανάσταση του ’21 είναι απόλυτα ωραιοποιημένη, από την αρχή ως το τέλος της. Η αηδία, η καφρίλα και η σαβουριά που «υπερήφανα επέδειξε» μερίδα «Ελλήνων» κρατούνται με επιμέλεια στο περιθώριο. Οι Μαυροκορδάτοι έβαλαν φυλακή τον Κολοκοτρώνη, μέσα στην επανάσταση. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν ήταν καν στο μοναστήρι όταν «κηρύχτηκε» η επανάσταση. Μπίχλα και δυσωδία στον ανώτατο βαθμό. Και ο Ζαραλίκος τα παίρνει όλα αυτά και τα κάνει θέμα και θέαμα.
 
zaralikos.2115

   Με σχολική ποδιά μας υποδέχτηκε ο συμπαθής κωμικός. Και κατάλευκο γιακαδάκι. Και φυσικά μου θύμισε τα σχολικά μου χρόνια. Όταν μου έδωσαν το καλύτερο ποίημα στο σχολείο για τη γιορτή και όταν χτύπησα δυνατά το πόδι μου, στον τελευταίο στίχο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ένδοξη ιστορία συγκεκριμένων λαμόγιων της ελληνικής επανάστασης, συνδέοντας πάντα το τότε με το τώρα και με διάφορα εμβόλια… εμβόλιμα. Θα αναφερθεί σε διάφορες καταστάσεις, θα φέρει στη μνήμη διάφορα περιστατικά. Πάντα με τον δικό του τρόπο και πάντα με γέλιο, γέλιο και πολύ γέλιο. Κάποια στιγμή δεν μπορούσα να ακούσω, γιατί απλούστατα γελούσα πολύ δυνατά και μάλλον έκανα εσωτερική αντήχηση, λόγω της μάσκας φυσικά.

   Και τι δεν έκανε ο Ζαραλίκος, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη σκηνή… Ανέβασε – για την ακρίβεια κατέβασε – έναν από τους θεατές, να απαγγείλει ποίημα και κατάφερε να κάνει όλο το θέατρο να παραληρεί από τα γέλια. Πάντα ετοιμόλογος και πάντα με την ατάκα στην άκρη της γλώσσας, ο άνθρωπος με το μικρόφωνο κατάφερε να μας κάνει να ξεχαστούμε, να ξεχάσουμε και να μην θέλουμε να θυμηθούμε.

   Ασχολήθηκε με μερικούς ακόμα θεατές, ρωτώντας τα ονόματά τους και αναφέροντάς τους στη συνέχεια, αφηγήθηκε και εξιστόρησε και εννοείται πως αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της παράστασης σε κλασσικούς ελληνικούς τύπους γλεντιού. Και του φαγητού που τους συνοδεύει. Χρειαστήκαμε νέους κοιλιακούς, κοιταχτήκαμε με τους γύρω μας, έτσι για μια στιγμιαία επιβεβαίωση ευδαιμονίας και ξαναστραφήκαμε στη σκηνή, παρακολουθώντας έναν ακούραστο Ζαραλίκο, ο οποίος δεν άφησε τίποτα όρθιο. Σάτιρα και stand-up τεχνοτροπία, πανέξυπνο κείμενο και απολαυστική απόδοση.
 
zaralikos2114

   Τον έχω δει πολλές φορές, σκοπεύω να τον δω ακόμα περισσότερες και ελπίζω να κάνει όλα όσα σκέφτεται πολύ σύντομα. Ποια όλα; Μα αυτά για τα οποία μας μίλησε στη συνέντευξη. Τι, νομίζατε ότι έτσι απλά θα πηγαίναμε, θα βλέπαμε και θα γράφαμε μισό καζάνι λέξεις; Παλιά! Παλιά στο Γουισκόνσιν!

Κώστας Κούλης

Κείμενο : Πιτσιρίκος - Χριστόφορος Ζαραλίκος
Ηχοληψία – video - προβολές: Άρης Πρόδρομος

Info:
Τοποθεσία: Θέατρο "Τζένη Καρέζη", Ακαδημίας 3 Αθήνα (στάση Μετρό-Σύνταγμα)
Έναρξη: Πέμπτη 21 Οκτωβρίου στις 21:00
Παραστάσεις: Κάθε Πέμπτη στις 21.00. Διάρκεια: 90 λεπτά
Πληροφορίες και κρατήσεις: Τηλ.: 2103636144 – 2103625520, Δευτέρα με Σάββατο από τις 11:00 έως τις 15:00 - www.theatrotzenikarezi.gr
 
zaralikos.2116
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 14 ευρώ, 12 ευρώ μειωμένο (Α.με.Α. / άνεργοι, φοιτητές με την επίδειξη της αντίστοιχης κάρτας

Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου
Link προπώλησης: https://www.viva.gr/tickets/standupcomedy/festival1821-2021-diakosia-chronia-daneika/
Τηλέφωνο και ώρες ταμείου
ΤΗΛ: 2103636144

FB event: https://www.facebook.com/events/293874605490978/

Site: http://zaralikos.gr
FB: https://www.facebook.com/Christoforos.Zaralikos
Youtube: https://www.youtube.com/user/zaraleaksTV
Twitter: https://twitter.com/zaralikos

Site: https://theatrotzenikarezi.gr/
Social media θεάτρου:
@TzeniKareziTheater
theatrotzenikarezi
 
Joomla Social by OrdaSoft!