= Βρεθήκαμε στο Θέατρο Βρετάνια - Προδοσία
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο Θέατρο Βρετάνια - Προδοσία

 
   Χάρολντ Πίντερ, ένα ανήσυχο μυαλό, ένας μαχητής της ελευθερίας της έκφρασης, ακτιβιστής και Νομπελίστας το 2005. Έχει προσφέρει στον κόσμο της τέχνης απίστευτα έργα, σκετς και ποιήματα. Αρκετά από αυτά έγιναν ταινίες.

   Στο θέατρο Βρετάνια παρουσιάζεται το έργο του «Προδοσία». Βρισκόμαστε σε ένα καφέ το 1977, όπου δυο παλιοί εραστές συναντιούνται. Η Έμμα (Αθηνά Μαξίμου) και ο Τζέρι (Αιμίλιος Χειλάκης). Κανείς από τους δύο δεν ήταν και δεν είναι ελεύθερος. Είναι και οι δύο παντρεμένοι με παιδιά και ο Τζέρι εργάζεται με τον σύζυγο της Έμμα, Ρόμπερτ (Λάζαρος Γεωργακόπουλος) στον τομέα των εκδόσεων όλα αυτά τα χρόνια. Είχαν οικογενειακές και φιλικές σχέσεις, αλλά τίποτα δεν τους σταμάτησε.
 
prodosia2214

   Η παράνομη σχέση τους, εκτός των πρώτων και λίγων στιγμών ευτυχίας, τους πρόσφερε τύψεις, άγχος και διέλυσε την ψυχοσύνθεσή τους. Ξεκινούν την αναπόληση στιγμών, δύο χρόνια πίσω, τρία χρόνια πίσω και φτάνουν στην πρώτη τους γνωριμία και στην πρώτη συνειδητοποίηση της έλξης τους, που τους έφερε να τολμήσουν επί αρκετά χρόνια να απατούν τους συζύγους τους. Αρκετά στενάχωρη κατάσταση, παίζει με τον ψυχισμό του θεατή, παραπατώντας σε δρόμους άλλοτε σκοτεινούς και άλλοτε πιο διαυγείς. Αναδεικνύει συναισθήματα και γεμίζει ερωτήματα τον θεατή για αυτό που παρακολουθεί. Τι μένει μετά από μια τέτοια παράνομη σπίθα; Πώς, αλήθεια, την αντιμετωπίζουν τα δυο φύλα; Δεν θα μπούμε στη διαδικασία του λάθους ή του σωστού, αυτό δεν είναι δική μας δουλειά. Θα μπούμε όμως μέσα στην ψυχοσύνθεση των ηρώων, θα ψάξουμε πέρα από τους διαλόγους που κρύβουν πολλά και θα καταλήξουμε να δούμε όλη αυτή την παράνομη ιστορία να… όχι, δεν θα σας πω το τέλος.

   Είναι υπέροχο σε κάθε παράσταση να ανακαλύπτουμε μόνοι μας όλα όσα έχει να μας δώσει, να τριφτούμε σε αυτή και να δούμε το μοναδικό της τέλος.

   Το σκηνικό εκτελεί άρτια τον σκοπό του. Λιτό, εργονομικό γίνεται καφέ, εστιατόριο, δωμάτιο σπιτιού, ξενοδοχείο για τις ανάγκες του έργου. Μου έκαναν εντύπωση τα χρώματα των κουστουμιών που είχε επιλέξει ο Γιώργος Γαβαλάς. Πράσινο για την Έμμα, μπορντό για τον Ρόμπερτ και καφέ για τον Τζέρι. Η πλούσια χρωματική παλέτα της δεκαετίας του εβδομήντα παρέλασε μπροστά μας. Κάτι τέτοιες λεπτομέρειες βοηθούν τον θεατή να εισχωρήσει καλύτερα σε όλα τα επίπεδα μιας παράστασης.
 
vretania2215

   Ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, στον ρόλο του συζύγου Ρόμπερτ, ήταν άψογος. «Βαφτίστηκε» καθόλα Άγγλος, υποδύθηκε τον αέρα, τον ψυχισμό του ήρωα του με μεγάλη μαεστρία. Η Αθηνά Μαξίμου ως Έμμα, έκανε την ηρωίδα της γήινη, μπορούσες να ταυτιστείς μαζί της σε αρκετά επίπεδα. Πέρασε όλη την ψυχολογία της γυναίκας που προδίδει και προδίδεται. Μου άρεσαν πάρα πολύ και τα τεχνάσματα με τη φωνή της, μια να βαθαίνει, μια να υψώνεται, δίνοντας τις πρέπουσες έτσι εντάσεις στην ηρωίδα που υποδυόταν.

   Ο Τζέρι ή αλλιώς Αιμίλιος Χειλάκης, άστραψε για άλλη μια φορά. Αυτό το παιδί κάθε φορά με συναρπάζει. Γίνεται ο ρόλος ολοκληρωτικά. Δεν φεύγει τίποτα από τον έλεγχό του. Ίσως και για αυτό σκηνοθετεί τόσο δυναμικά τούτο το έργο του Χάρολντ Πίντερ. Τέλειος από κάθε άποψη και για πρώτη φορά, τουλάχιστον για μένα, άφησε πίσω από τη σκηνή τη βαθιά μπάσα φωνή που έχει και πέρασε στη φωνή που εικάζει ότι θα είχε ο ήρωάς του. Ακόμα και οι κινήσεις του προσώπου του ή των χεριών είχαν τη δική τους σημασία.

   Εν κατακλείδι, απορώ που ακόμα διαβάζετε και δεν έχετε πάρει τηλέφωνο να κλείσετε θέσεις σε αυτή την τόσο υπέροχη παράσταση.

Σπεύσατε λοιπόν και καλή σας θέαση!
Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
prodosia2216
Ταυτότητα παράστασης
«ΠΡΟΔΟΣΙΑ»

ΧΑΡΟΛΝΤ ΠΙΝΤΕΡ

Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης

Οκτωβρίος 2021 | ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Mια σπουδή στον χρόνο, τη μνήμη και την απιστία από 15 Οκτωβρίου

Ο Αιμίλιος Χειλάκης και η Αθηνά Μαξίμου καλωσορίζουν τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο για να συνεχίσουν το θεατρικό ταξίδι της παράστασης «Προδοσία», του Χάρολντ Πίντερ, που διέκοψε η πανδημία και θα ανέβει πάλι σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη στις 15 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Βρετάνια.
Η «Προδοσία» είναι η ιστορία τριών ανθρώπων που προδίδουν και προδίδονται.
Προδίδουν τους συντρόφους τους, τον γάμο τους, τη φιλία τους, τον εαυτό τους, τα ιδανικά τους και τα πιστεύω τους.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Χάρολντ Πίντερ εστιάζει στο πως ο χρόνος αλλάζει την αντίληψή μας για το παρελθόν, επιλέγοντας να αφηγηθεί την ιστορία αντίστροφα, αρχίζοντας από το τέλος της ερωτικής σχέσης και τελειώνοντας με την αρχή της.
Aφηγείται την ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου μεταξύ της Εμμα, του συζύγου της Ρόμπερτ και του Τζέρι που είναι ο καλύτερος φίλος του Ρόμπερτ.
Καθώς το νήμα της ιστορίας ξετυλίγεται χρονολογικά αντίστροφα, το έργο ξεκινάει με την τελευταία συνάντηση των δυο πρώην παράνομων εραστών και σταδιακά γινόμαστε μάρτυρες όλου του χρονικού τις σχέσης τους: την αποκάλυψη της σχέσης από τον σύζυγο, της αντιπαράθεσης των δυο πρώην φίλων και του πρώτου παράνομου φιλιού που ξεκίνησε τον αέναο κύκλο της προδοσίας.
Στην διάρκεια εννέα σκηνών, μέσα από τις εξομολογήσεις τους αλλά κυρίως από τις σιωπές τους, τρεις άνθρωποι αναλογίζονται πόση αξία έχει η αλήθεια όταν αυτή απειλεί την εύθραυστη καθημερινή ισορροπία τους.
Αξίζει κανείς να παλέψει για να διατηρήσει τις αυταπάτες του προκειμένου να μπορέσει να ζήσει; Και ποια τελικά είναι η βαρύτητα της προδοσίας όταν όλοι έχουν προδώσει και προδοθεί

Συντελεστές

Παίζουν:

Τζέρι: Αιμίλιος Χειλάκης
Έμμα: Αθηνά Μαξίμου
Ρόμπερτ: Λάζαρος Γεωργακόπουλος
Ένας σερβιτόρος: Νίκος Τσιμάρας

Μετάφραση: Μανώλης Δούνιας
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης
Συνεργαζόμενη σκηνοθέτις: Λίνα Ζαρκαδούλα
Σκηνικά Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικος Τσιμάρας
Φωτογραφίες: Γιάννης Βασταρδής
Θεατρικές Επιχειρήσεις: Κάρολος Παυλάκης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη - 21:00
Πέμπτη - 21:00
Παρασκευή - 21:00
Σάββατο - 18:00 & 21:00 (διπλή παράσταση)
Κυριακή - 19:00

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 15 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων

Για τις πρώτες παραστάσεις η τιμή των εισιτήριων είναι γενική είσοδος 10 ευρώ αποκλειστικά στα κανάλια πώλησης της Ticketmaster
  • Τετάρτη & Πέμπτη (Cosmote Deals for You): Α’ ΖΩΝΗ/ΘΕΩΡΕΙΑ - €20, €14 (φοιτητικό, νεανικό έως 26 ετών, άνω των 65 ετών), €10 (ανέργων) και Β’ ΖΩΝΗ €17
  • Παρασκευή:Α’ ΖΩΝΗ/ΘΕΩΡΕΙΑ - €20, €14 (φοιτητικό) και Β’ ΖΩΝΗ €17
  • Σάββατο: Α’ ΖΩΝΗ/ΘΕΩΡΕΙΑ €22 και Β’ ΖΩΝΗ €20 (βραδινή Σαββάτου)
  • Κυριακή: Α’ ΖΩΝΗ/ΘΕΩΡΕΙΑ - €20, €14 (φοιτητικό) και Β’ ΖΩΝΗ €17 €17 (λαϊκή απογευματινή), €14 (φοιτητικό απογευματινή Κυριακής)
Joomla Social by OrdaSoft!