Θεατρικές Παραστάσεις

Βρεθήκαμε στο Θέατρο Βεάκη - Μαύρη σαμπούκα

 
   Η Σονάτα του Σεληνόφωτος χωρίς γκάζια. Η αυτή Σονάτα με γκάζια και τύμπανα. Μας κράτησε συντροφιά μέχρι το τρίτο κουδούνι. Τα φώτα έσβησαν και όταν ξανάναψαν, είδαμε δύο ανθρώπους επί σκηνής. Ο ένας κρατούσε μία σφουγγαρίστρα. Ο άλλος ένα πιστόλι. Ποιος άραγε να κερδίσει τούτη τη μονομαχία; Και γιατί; Ο κάτοχος του περιστρόφου είναι ένας άμοιρος φτωχοδιάβολος, που μπήκε σε μία πολυτελή πολυκατοικία για να κλέψει. «Από μέσα» η πληροφορία. Πέμπτος όροφος. Πολύ χρήμα. Θα λείπει ο ιδιοκτήτης. Ευκολάκι; Παλιά! Γιατί, βλέπεις, ο επίδοξος ληστής θα κάνει λάθος. Μάλλον στο ασανσέρ έμοιαζε πολύ το πέντε με το έξι και κάπως έτσι ανέβηκε στον έκτο όροφο.

   Στο διαμέρισμα του έκτου κατοικεί ένας πολύ καλλιεργημένος κύριος, μουσικός, με τεράστια οικονομική επιφάνεια, ο οποίος κάνει καριέρα γράφοντας σουξέ για κατακτητές πίστας και ηγέτες τραπεζανέβινγκ (με γερούνδιο για τους Αγγλομαθείς). Παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και κανείς δεν έχει δει ποτέ το πρόσωπό του. Γιατί, βλέπεις, όταν φοιτούσε στα καλύτερα ωδεία και αποφοιτούσε με άριστα, πού να πάει το μυαλό του ότι θα παράγει μουσική, η οποία θα συνοδεύει γαρδένιες, μίνι και ψιλοτάκουνες γόβες; Η στιγμή της επαφής με τον διαρρήκτη είναι η στιγμή που απεύχονται αμφότεροι, ο καθένας για λόγους που παραμένουν «αδιευκρίνιστοι». Η συνέχεια είναι απλά εκρηκτική. Ατάκες, χειρονομίες, συντονισμένα χορευτικά, τρικ αλά Μελ Μπρουκς και όχι μόνο και ένα κείμενο που έχει γεννηθεί για να παράγει γέλιο. Αβίαστα.
 
mavrisambooka2214

   Ο Τόλης Παπαδημητρίου υποδύεται τον ταξιτζή/wannabe-ληστή και κάνει τρελό σαματά. Η παράσταση παίζεται εδώ και χρόνια, είναι όμως φρέσκια, είναι δροσερή, είναι πραγματικό τρελοκομείο! Έχοντας γράψει το κείμενο και έχοντας σκηνοθετήσει όλο αυτό που βλέπουμε, ο κύριος Παπαδημητρίου έχει δοθεί ψυχή και σώμα στον ρόλο και όχι μόνο πείθει… κατεδαφίζει! Τι γιορτή είναι αυτή; Δεν προλαβαίνεις να γελάσεις και πας κατευθείαν στο επόμενο αστείο, ξαναγελάς, στο μεσοδιάστημα θυμάσαι το προηγούμενο και το ξεχνάς, γιατί μόλις ήλθε το επόμενο του επομένου. Και ξανά-ξαναγελάς.

   Το alter ego του ταξιτζή/wannabe-διαρρήκτη είναι ο Αντώνης Στάμος. Τον έχει ματώσει τον ρόλο, τον έχει κάνει κτήμα του εδώ και τόσο καιρό, τον έχει και στον ύπνο του. Στον ξύπνιο του προτιμάει να μας κάνει να ασθμαίνουμε από το γέλιο, με τις γκριμάτσες και το όλο φέρσιμο. Το βιβλικό της όψης δεν συνάδει με το αρλουμπέ της κατάστασης, το ατακαριό είναι ακαριαίο και μάλλον επικίνδυνο και η οπλοφορία… τι να μας πει κι αυτή; Αφού τον στόχο τον πετυχαίνουμε. Δύο φορές! Θα πρέπει να πω εδώ πως από το πολύ γέλιο κάποια στιγμή επηρεάστηκαν και οι δύο πρωταγωνιστές, οι οποίοι για κάνα λεπτό περίπου δεν μπόρεσαν να κρύψουν και τα δικά τους γέλια. Και ΟΛΟΙ μας κατηγορούμε τη Φούλη γι’ αυτό! Εννοείται ότι το έσωσαν πολύ γρήγορα και εννοείται ότι μας άρεσε πολύ όλο αυτό. Εύφημο μνείαν και μάλιστα οπωσδήποτε, στους δύο ηθοποιούς που στήριξαν το όλο εγχείρημα και τα κατάφεραν με εξαιρετικό τρόπο, εισφέροντας και εκείνοι στο γέλιο, στο δάκρυ από το γέλιο, στο να ξεχαστούμε πολύ ευχάριστα, την κυρία Γραμματική Γκόρου και τον κύριο Ανάργυρο Βαζαίο. Ο τελευταίος υποδύεται τον Μήτσο. Πώς είπατε; Ποιος είναι ο Μήτσος; Ναι… ΔΕΝ θα σας πούμε. Απλά θα κρατήσουμε επτασφράγιστη την ιδιότητα, τα έργα και τις ημέρες του εν λόγω Μήτσου, αφού το έργο περιστρέφεται και γύρω από εκείνον.
 
mavrisambooka2215

   Παραστασάρα; Φοβερή και τρομερή συνταγή για όσους πάσχουν από έλλειψη γέλωτα; Φάρμακο από τα λίγα για εκείνους που θέλουν να σκάσει το χειλάκι τους και όλο γυροφέρνει το λεμόνι; Διαλέξτε και πάρτε. Και ελάτε μαζί μας, να το ξαναδούμε. How much more can you take? Πολύ, παιδιά μου, πολύ. Πολλά μπράβο και στην κυρία Λία Ασβεστά, για τα εξαιρετικά σκηνικά.

Κώστας Κούλης
 
Μαύρη Σαμπούκα
Πρεμιέρα: Σάββατο 26 Φεβρουαρίου
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Τόλης Παπαδημητρίου
Πρωταγωνιστούν: Τόλης Παπαδημητρίου, Αντώνης Στάμος
Μαζί τους: Ανάργυρος Βαζαίος, Γραμματική Γκόρου
Βοηθός σκηνοθέτη / Φωτισμοί: Κλαίρη Ζουμπεράκη
Σκηνικά: Λία Ασβεστά
Λογότυπο: Inkaholic Tattoo
Φωτογραφίες: Θοδωρής Χανιώτης
Graphic Design: Μαριλένα Σιμάτου
Μουσική Επιμέλεια: Τόλης Παπαδημητρίου
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη
Πού: Θέατρο Βεάκη, Στουρνάρη 32, Αθήνα, τηλ.: 210 5223522.
Πότε: Από 26 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00
Διάρκεια: 100’ χωρίς διάλειμμα
Εισιτήρια: Από 13 €
Προπώληση εισιτηρίων: https://bit.ly/3rDZn34
 
mavrisambooka2216
 
Joomla Social by OrdaSoft!