Θεατρικές Παραστάσεις

Βρεθήκαμε στο Θέατρο Βεάκειο - Φιλοκτήτης

 
   Στην ταινία «Τροία» ο Πάρης ζει. Σαν άλλος Αινείας μάλιστα, αναλαμβάνει να αναστήσει την πόλη σε μία νέα χώρα, για μία νέα απαρχή. Στο αθάνατο έπος του Ομήρου, ο Πάρης πεθαίνει από το βέλος του Φιλοκτήτη. Ο κάτοχος της κληρονομιάς του Ηρακλή ήταν να συμμετάσχει στην αποστολή στο Ίλιον, αλλά ένα φίδι του ανέκοψε την πορεία. Το δάγκωμά του τον κατέστησε μιαρό ανάμεσα στους συμπολεμιστές του και έτσι τον παράτησαν στη Λήμνο πριν αντικρύσουν τα τείχη του Πριάμου. Επειδή όμως οι θεοί έχουν άλλα σχέδια και οι μάντεις υπάρχουν για να βασανίζουν τους αποδέλοιπους θνητούς, οι Δαναοί μαθαίνουν ότι ο πόλεμος θα τελειώσει όταν πεθάνει ο Πάρης. Και ο μόνος τρόπος να πεθάνει είναι τα βέλη του Ηρακλή.
 
filoktitis2218

   Ο Νεοπτόλεμος, γιος του Αχιλλέα, ο οποίος μετά τον θάνατο του πατέρα του, ήλθε να βοηθήσει να κατακτήσουν οι Αχαιοί την Τροία, πληροφορείται από τον Οδυσσέα όλο το σκηνικό και συναινεί να ταξιδέψει μέχρι τη Λήμνο, να βρει τον Φιλοκτήτη και να τον πείσει να έλθει στην Τροία, μαζί με το τόξο του φυσικά. Αν ο τελευταίος δεν είναι συνεργάσιμος, η διαταγή είναι να τον σκοτώσουν και να πάρουν τα όπλα του. Ο σπόρος του θρύλου αισθάνεται περίεργα και όλα αυτά που μαθαίνει δεν συνάδουν με το ήθος του και τις αρχές του. Παρόλα αυτά και με σκοπό να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και οι θάνατοι ανθρώπων που δεν έχουν φταίξει σε τίποτα, όσον αφορά αυτόν τον πόλεμο, ο Νεοπτόλεμος είναι πρόθυμος μέχρι και ψέματα να πει για να οδηγήσει τον Φιλοκτήτη στη γη των Τρώων.

   Ένα τεράστιο τόξο δεσπόζει στη σκηνή. Είναι ένας πανέξυπνος τρόπος να δειχθεί το μέγεθος του ίδιου του μέσου, το πόσο επηρεάζει τις ζωές γύρω του. Ο κύριος Γιώργος Γεωργίου έκανε πάλι ένα μικρό θαύμα στα σκηνικά. Ο κύριος Γιώργος Αμούτζας στον ρόλο του Νεοπτόλεμου είναι αβίαστα πειστικός και μάλιστα κερδίζει τις εντυπώσεις. Καθαρή άρθρωση, γεμάτη εκφορά, δυναμικό παράστημα και συνεχής κίνηση. Από την άλλη, τι πανέξυπνη ιδέα ήταν να παίξει τον Οδυσσέα γυναίκα; Και τι εξαιρετική επιλογή να βάλουν την κυρία Μαρία Πρωτόπαπα να ντυθεί πολυμήχανος και να κάνει το κομπλάν. Εντυπωσιακή παρουσία, θαυμάσιος λόγος και ό,τι πρέπει για να μας κάνει, εμάς τους θεατές, να σκεφτόμαστε πολλά άσχημα πράγματα για την υγεία του βασιλιά της Ιθάκης, ο οποίος είχε το θράσος να βαφτίσει επτά χρόνια πληρωμένων διακοπών ως περιπέτεια στη θάλασσα.
 
filoktitis2214

   Στον ρόλο του Φιλοκτήτη ένας πολύ μεγάλος ηθοποιός. Ο κύριος Τάσος Νούσιας είναι δραματικός, είναι κουμπωμένος στη μιζέρια αλλά και τη δύναμη του μίσους του ρόλου του, είναι πραγματικά η αιχμή του δόρατος, όσον αφορά την παράσταση. Συμπάσχουμε με την κατάστασή του, είμαστε όλοι μαζί του και όλοι θέλουμε να τον δούμε να θριαμβεύει απέναντι στο κακό των ανθρώπων. Η εξαιρετική σκηνοθεσία υπογράφεται από την κυρία Μαρλέν Καμίνσκυ, σε μετάφραση του κειμένου του Σοφοκλή από τον κύριο Γιώργο Μπλάνα.

   Τα καλύτερα και μόνο μπορούμε να πούμε για τον χορό, ο οποίος αποτελείται από έξι θαυμάσιους ηθοποιούς. Συγχρονισμένοι όλοι τους, με πλήρη αρμονία κινήσεων και λέξεων, έδειξαν ότι η οξύνοια και η πολλή πρόβα είναι οι παράγοντες που κάνουν τη διαφορά και αναγάγουν μία παράσταση σε επιτυχημένη. Γιατί αυτό ακριβώς ήταν και είναι η ουσία της παράστασης. Είναι μία επιτυχία από μόνη της. Και το έδειξε αυτό και τις δυο βραδιές στο Βεάκειο. Ιδίως τη δεύτερη, εκεί όπου η βροχή απείλησε, αλλά κανείς δεν έφυγε από τη θέση του. Το κοινό στήριξε, εντυπωσιασμένο από αυτό που έβλεπε και έμεινε εκεί μέχρι το πέρας. Αν αυτό δεν είναι επιτυχία, τότε αδυνατώ να συλλάβω τι μπορεί να είναι. Πραγματικά…

Κώστας Κούλης
 
filoktitis2217
Πρεμιέρα στην Αθήνα
4 και 5 Ιουλίου: Θέατρο Βράχων, Βύρωνας στις 21.00
7 Ιουλίου: Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη
8 και 9 Ιουλίου: Βεάκειο Πειραιάς

Ταυτότητα παράστασης
«Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Μαρλέν Καμίνσκυ
Σκηνογράφος: Γιώργος Γεωργίου
Ενδυματολόγος: Γιάννης Μετζικώφ
Πρωτότυπη μουσική χορικών και διδασκαλία: Ευαγγελία Βελλή-Κοσμά
Πρωτότυπη μουσική: Constantine Skourlis
Φωτισμοί: Αλίκη Δανέζη-Knutsen
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου
 
filoktitis2219
Πρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας (Φιλοκτήτης), Μαρία Πρωτόπαππα (Οδυσσέας), Γιώργος Αμούτζας (Νεοπτόλεμος)

ΧΟΡΟΣ:
Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος (Κορυφαίος του Χορού)
Παντελής Αρουσαλίδης
Μάρκος Γέττος
Βαγγέλης Κρανιώτης
Βαγγέλης Μάγειρος
Τάσος Θεοφιλάτος (Έμπορος)
 
filoktitis2215
Προπώληση εισιτήριων: viva.gr
Παραγωγή: Θεατρικά Δρώμενα-Ίασμος
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

Instagram της παράστασης: https://instagram.com/filoktitis_periodeia?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Facebook: https://www.facebook.com/filoktitisperiodeia

Πρόγραμμα περιοδείας έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής. Σίγουρα θα προστεθούν κι άλλες πόλεις

Πέμπτη 7 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ-ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 KAI 9 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟ -ΘΕΑΤΡΟ Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟ -ΘΕΑΤΡΟ Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΧΑΝΙΑ-ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ ΧΑΝΙΑ-ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟ - ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΩΦΙΛΗ (ΦΟΡΤΕΤΖΑ)
ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΑΤΡΑ
ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΑΤΡΑ
 
filoktitis2216

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑ-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ Γ.ΡΙΤΣΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΘΕΑΤΡΟ Ε.Η.Μ.(ΦΡΟΝΤΖΟΥ)
ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΘΕΑΤΡΟ Ε.Η.Μ.(ΦΡΟΝΤΖΟΥ)
ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑ-ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ
ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΒΟΛΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ- ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – Καβάλα 21:30

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων - Καβάλα 21:30

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Αμφιθέατρο Σίβηρης - Κασσάνδρα, Χαλκιδική 21:30
 
Joomla Social by OrdaSoft!