= Βρεθήκαμε στο Θέατρο Τέχνης - Ο Ποπολάρος
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο Θέατρο Τέχνης - Ο Ποπολάρος

 
   Μια ιστορία με επίκεντρο τον έρωτα και στόχο το ανυπέρβλητο χάσμα των κοινωνικών τάξεων. Στη Ζάκυνθο, τότε που η κοινωνία χωριζόταν σε ευγενείς, αστούς και ποπολάρους (ιταλικά ο λαός), ένας νέος, ο Ζέππος ο Πεμπονάρος – γιος του σταφιδά - τόλμησε να ονειρευτεί και να αγαπήσει μια όμορφη αρχόντισσα, την κοντεσίνα Έλδα.

   Η ιστορία ξεκινάει στην εξοχή στην όμορφη Μπόχαλη, όπου δυο οικογένειες αποφασίζουν να περάσουν τις διακοπές τους. Η οικογένεια του γιατρού Μαρινέρη, ενός αξιοσέβαστου και αυτοδημιούργητου αστού, ο οποίος είναι παντρεμένος με μια γυναίκα ανώτερης κοινωνικής τάξης και του κόντε Ντιμάρα με την κόρη του ‘Ελδα. Την παρέα συμπληρώνει ο Ζέππος, ανιψιός του Μαρινέρη, που προσπαθεί μέσα από τις σπουδές του στην Αθήνα να ανέβει κοινωνικά και να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο. Ο Ζέπος είναι όμορφος και σεβάσμιος νεαρός, στοιχεία που δεν περνάνε απαρατήρητα από την Έλδα, η οποία δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς τον έρωτα και αναζητούσε διαρκώς νέες εμπειρίες.
 
popolaros2115

   Η ίδια θα ενθαρρύνει τον Ζέπο και θα τον παρασύρει στον έρωτα, τάζοντάς του αιώνια αφοσίωση και πίστη και φιλώντας τον τρυφερά στα μάτια. Εκείνος στο πρόσωπό της δεν ανακαλύπτει μονάχα την αγάπη, αλλά και την ελπίδα της γεφύρωσης του χάσματος ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις που τους χωρίζουν. Προσδοκά ισότητα και δικαιοσύνη, που μέχρι σήμερα τις στερούταν. Όταν το καλοκαίρι τελειώσει και επιστρέψουν στους ρυθμούς της πόλης, θα ανακαλύψει με βίαιο τρόπο, ότι πίστεψε σε μια ουτοπία, ότι οι ελπίδες του ήταν φρούδες και τα λόγια χάθηκαν και έσβησαν στα πρωτοβρόχια. Πληγωμένος βαθιά από έρωτα και θυμωμένος από την αδικία, θα διεκδικήσει το δίκιο του με κάθε τίμημα. Ανέλπιστες προσπάθειες του θείου του, ο οποίος μάταια προσπαθεί να τον πείσει να κάνει υπομονή και να δηλώσει υποταγή σε μια τάξη πραγμάτων που υπάρχει στην κοινωνία αιώνια.

«Φαίνεται πως θα περάσει πολύς καιρός ακόμα για να ξεσυνηθίσουν αυτοί οι άνθρωποι να μας θεωρούν εμάς τους άλλους σα σκυλιά.»
«Μα όσο η κοινωνία μας είναι τέτοια, όσο έχουμε τη γυναίκα όπως την έχουμε κι όσο αναγνωρίζουμε δυο τουλάχιστο κοινωνικές τάξεις — τον πατρίκιο και τον πληβείο, τον κόντε και τον ποπολάρο, — πρέπει, Ζέππο μου, ν’ αφήνουμε κατά μέρος το απόλυτο, να κρίνουμε με το σχετικό και να υποτασσόμαστε…».

   Η ομάδα ΟΠΕRΑ παρουσιάζει μια εκδοχή του «Ποπολάρου», εμπλουτισμένη με μουσική και αφήγηση. Πέντε ηθοποιοί, σε ρόλους διακριτούς αλλά και ως αφηγητές, παρουσιάζουν την ιστορία σαν παράσταση θεάτρου μέσα σε θέατρο. Λειτουργούν μεταξύ τους απόλυτα εναρμονισμένα, σα να είναι χορός αρχαίας τραγωδίας. Έξυπνη και ιδιαίτερη σκηνοθεσία, η οποία επιτρέπει στους ηθοποιούς να ξεδιπλώσουν όλη την εμπειρία τους και στο κοινό να δημιουργήσει εικόνες, τόσο με τα μάτια του όσο και με τη φαντασία του. Με αφορμή τον καταδικασμένο έρωτα του φτωχού ποπολάρου, επιλέγει να δώσει έμφαση στα πολιτικά μηνύματα του έργου. Τονίζει την εσωστρέφεια, τη μοναξιά, όπως και την υποκρισία των σχέσεων, του καθωσπρεπισμού και των στεγανών. Με φόντο μια αλλοτινή εποχή, φωτίζει τις σκιές του σήμερα. Υπέροχο κείμενο, μοναδικές ερμηνείες, εκπληκτική ζωντανή μουσική και μια ιστορία αγάπης εμπλουτισμένη με την ομορφιά και τον κυνισμό της ζωής, που θα σας μείνει αξέχαστη. Αποτελεί, το δίχως άλλο, μια εξαιρετική θεατρική πρόταση που θα σας διασκεδάσει, θα σας προβληματίσει και θα σας συγκινήσει.

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη
 
popolaros2116

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
Φρυνίχου 14
Διασκευή Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία/ Πρωτότυπη μουσική Θοδωρής Αμπαζής
Σκηνικά-Κοστούμια Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου
Συνεργασία στη σκηνοθεσία Ελεάνα Τσίχλη
Μια συμπαραγωγή με την ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRΑ

Ερμηνεύουν
Ζέππος: Γιάννης Καράμπαμπας
Έλντα: Ιφιγένεια Καραμήτρου
Μαρινέρης: Παντελής Δεντάκης
Μαρινέραινα: Μαρία Παρασύρη
Κόντε Ντιμάρας: Νίκος Αλεξίου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη και Κυριακή στις 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21.15

Τιμές εισιτηρίων
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 15 Ευρώ / 10 Ευρώ (μειωμένο) / 8 Ευρώ (άνεργοι)
Σάββατο: 18 Ευρώ / 12 Ευρώ (μειωμένο και ανεργίας)
Κυριακή: 16 Ευρώ / 12 Ευρώ (μειωμένο και ανεργίας)
Προσκλήσεις-Ατέλειες: 3 Ευρώ συνεισφορά στα έξοδα του θέατρου
Μειωμένα εισιτήρια για φοιτητές, άτομα κάτω των 23 ετών και άνω των 65
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις