= Βρεθήκαμε στο Θέατρο Τέχνης, Φρυνίχου - Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο Θέατρο Τέχνης, Φρυνίχου - Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα

 
   Ηθικόν δίδαγμα; Οι άνθρωποι, όλοι οι άνθρωποι, ΟΛΟΙ όμως, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε εκείνους που συνομιλούν με τον Θεό και σε εκείνους που ακούνε τους πρώτους να τους μεταφέρουν τις βουλές Tου. Είναι όντως ανάξια η ανθρωπότητα να σταματήσει το κακό; Είναι ικανό το ανθρώπινο γένος να ομορφύνει τη μέρα με το δίκιο; Η κορυφαία μπίζνα στην ιστορία του «σκεπτόμενου όντος» ήταν, είναι και θα είναι για πάντα η εκμετάλλευση της πίστης, του φόβου που απορρέει από την πίστη και η αδικία βασισμένη σε αυτή την εκμετάλλευση. Η ιστορία του Μίχαελ Κόλχαας, η ιστορία ενός έντιμου εμπόρου αλόγων, ο οποίος αδικήθηκε κατάφορα από έναν «ευγενή» της περιοχής και ο οποίος αποφάσισε να πάρει τον νόμο στα χέρια του, όταν διαπίστωσε ότι η επίσημη πολιτεία δεν επιθυμούσε να πάρει σαφή θέση ή όταν κάποιοι άλλοι αποφάσιζαν για λογαριασμό της, είναι μία ιστορία που μάλλον οφείλουμε να μάθουμε όλοι μας και να την εμπεδώσουμε όλοι μας.
 
mikroi2118

   Στη σκηνή του θεάτρου εμφανίζονται τέσσερις ηθοποιοί. Το πιάνο συνοδεύει ζωντανά. Οι κινήσεις τους συγχρονισμένες. Από το άνοιγμα της πόρτας στο πίσω μέρος της σκηνής, μέχρι τον επίλογο. Το χλιμίντρισμα της χορογραφίας χαρακτηριστικό. Γιώργος Γλάστρας, Χριστίνα Μαξούρη, Μάνος Πετράκης, Γιώργος Σαββίδης. Είναι άνθρωποι ή άλογα; Η αφήγηση ξεκινά. Η ιστορία περνά από μπροστά μας. Ζωντανή, γλαφυρή, σχεδόν κινηματογραφική. Ο ήρωας που δεν αντέχει το άδικο. Μαζί του κι εμείς, οι θεατές. Λεπτό με το λεπτό, ατάκα με την ατάκα, νιώθουμε ένα φούσκωμα στο στήθος, μία δυσκολία στην αναπνοή. Γιατί δεν τον βοηθά κάποιος; Γιατί οι άρχοντες σιωπούν μπροστά στο κακό και επιθυμούν να το διατηρούν και να το κάνουν να επιβιώνει; The evil that men do lives on and on;

   Οι τέσσερις ηθοποιοί υποδύονται όλους τους χαρακτήρες της ιστορίας. Ευγενείς, χωρικούς, τυχοδιώκτες, άρχοντες, κληρικούς, στρατιώτες… Είναι μία συνεχής κίνηση, μία αφήγηση που χορταίνει το κοινό. Δεν θα είχα πρόβλημα και αν ακόμα αυτή η παράσταση κρατούσε τρεις ώρες! Είναι τόσο όμορφα δοσμένο το κείμενο, που ο χρόνος δεν έχει πλέον την παραμικρή σημασία, δεν θεωρείται καν παράμετρος. Η ευρηματική σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού, ο οποίος έχει επιμεληθεί και το κείμενο, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Ο άλογος λόγος έρχεται να προστεθεί στις σκηνές που παίρνουν σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια μας. Τα κοστούμια της κυρίας Βάνας Γιαννούλα είναι ένα μεγάλο συν στην παράσταση, αφού δίνουν το εξωπραγματικό τόσο ανθρωπινά. Τόσο γήινα. Πανέξυπνη επιλογή υφασμάτων και δέρματος, που παραπέμπει στην εξιστόρηση των αλόγων.
 
mikroi2114

   Στο πιάνο βρίσκεται ο Σταύρος Διαμαντόπουλος, ο οποίος ντύνει με τη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου κάθε κίνηση, κάθε ξέσπασμα οργής, κάθε μάζεμα των αδυνάτων, κάθε γραμμή του μανιφέστου. Είναι ένα έργο που θα σας θυμώσει πολύ. Θα σας κάνει να εκραγείτε μέσα σας. Θα σας φτάσει να αναρωτηθείτε για τον συνάνθρωπό σας. Γιατί να είναι τόσο κακό ζώο ο άνθρωπος; Γιατί να συμβαίνει ακόμα και σήμερα αυτό; Γιατί μπορεί η ιστορία του Κόλχαας να εκτυλίσσεται τον δέκατο έκτο αιώνα, αλλά πεντακόσια χρόνια μετά δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα. Το κράτος καταπατά αναφαίρετα δικαιώματα των πολιτών, οι πλούσιοι παίζουν με δικούς τους κανόνες. Και όσο παίζουν έτσι, όλοι οι υπόλοιποι θα χάνουμε.
 
mikroi2115

   Η υπέροχη εξιστόρηση της πορείας, των έργων και των ημερών του Μίχαελ μας κάνει να εκτιμήσουμε έτι περισσότερον την τέχνη του θεάτρου. Οι άνθρωποι-ηθοποιοί που μεταμορφώνονται κάθε λίγο, για να μας δείξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα κείμενο που γίνεται ζωντανό, που κυλάει γάργαρα, που γίνεται κοινωνός προβληματισμών, εννοιών δικαίου και αγωγός σκέψεων και ίσως αποφάσεων. Αξίζουν τα μπράβο όλου του κόσμου σε αυτή την ομάδα, που διέπρεψε στη σκηνή. Αξίζει να σκεφτούμε πολύ αφού δούμε την παράσταση. Η μέρα ομορφαίνει με το δίκιο. Σωστά;

Κώστας Κούλης

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλους
Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Κέλλυ Παπαδοπούλου

Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Χριστίνα Μαξούρη, Μάνος Πετράκης, Γιώργος Σαββίδης
Μουσικός επί σκηνής: Σταύρος Διαμαντόπουλος
 
mikroi2116

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Sforaris
Εκτέλεση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα

Παραστάσεις
Θέατρο Τέχνης - Φρυνίχου 14, Πλάκα
13 Δεκεμβρίου 2021-22 Φεβρουαρίου 2022
Δευτέρα-Τρίτη 9μμ. (εκτός 27/12, 28/12, 4/1)
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 15 ευρώ / Μειωμένο: 10 ευρώ
 
mikroi2117
Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ.Α.
 
Joomla Social by OrdaSoft!