Θεατρικές Παραστάσεις

Βρεθήκαμε στο Θέατρο Σταθμός - Ημέρα Κυρίου

 
   Βρισκόμαστε στον κήπο της έπαυλης της οικογένειας Ματθαίου. Πισίνα, γκαζόν, ξαπλώστρες και ο κύριος και η κυρία Ματθαίου νωχελικά απολαμβάνουν το πρωινό. Η Ιουλία Ματθαίου (Φαίη Ξυλά) διαβάζοντας στο κινητό της ένα άρθρο για την αύξηση της εγκληματικότητας, ενώ ο κύριος Ματθαίου (Μάξιμος Μουμούρης) διαβάζει για τις φορολογικές ακρότητες. Σαν να έχουμε στηθεί πίσω από κάποια κλειδαρότρυπα, παρατηρούμε αυτό το εύπορο ζευγάρι. Ο διάλογος μεταξύ τους έχει εντάσεις. Η Ιουλία φαίνεται λίγο εριστική προς τον σύζυγό της. Εκείνος είναι σχετικά ήπιος στις εκφράσεις του, συγκαταβατικός θα έλεγες. Ποτέ στο κείμενο δεν αναφέρεται το όνομά του. Είναι ο άρχων του σπιτιού και όλοι πρέπει να του συμπεριφέρονται με σεβασμό και χαμηλωμένο το κεφάλι. Δίνει την αίσθηση ενός φιλελεύθερου πνεύματος, αλλά όλο αυτό είναι απλά ένα δόλωμα, για να βρει τις αδυναμίες των συνομιλητών του.
 
imerakyriou2215

   Στο σπίτι βρίσκονται ο Άρης (Βασίλης Αθανασόπουλος), ιδιωτικός φύλακας και η Λένα (Αναστασία Παντούση), οικιακή βοηθός. Το προηγούμενο βράδυ κάποιος πέταξε μια πέτρα στη σοφίτα όπου κοιμόταν η κυρία Ματθαίου. Η κατάσταση είναι γενικά ηλεκτρισμένη, η ίδια έχει επηρεαστεί από το συμβάν. Γίνεται καχύποπτη και κάνει περίεργες ερωτήσεις στην οικιακή βοηθό. Ο κύριος Ματθαίου λίγο πολύ τα βάζει με τον φύλακα που δεν βρέθηκε ο δράστης, παρόλο που εκείνη τη στιγμή υπήρξε διακοπή ρεύματος και δεν λειτουργούσαν οι κάμερες. Στο σπίτι υπάρχει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, οι τέσσερις αυτοί διαφορετικοί άνθρωποι βρίσκονται να συνυπάρχουν κάτω από την ίδια στέγη, για διαφορετικές αιτίες ο καθένας.

   Το έργο ξετυλίγεται σιγά σιγά, αποκαλύπτοντας μυστικά που έρχονται να απαντήσουν σε πολλές ερωτήσεις που αιωρούνται κατά τη διάρκεια της παράστασης. Τα σκηνικά είναι όμορφα, υποδηλώνοντας την οικογενειακή ευμάρεια αλλά και τον ψυχισμό των ηρώων. Σε ένα τέτοιο όμορφο περιβάλλον πώς είναι δυνατόν να μην είναι κάποιος ευτυχισμένος; Και όμως τα φαινόμενα απατούν και όχι μόνο αυτά, καθώς η Ιουλία κάποια στιγμή μας αποκαλύπτει γιατί επέλεξε να κοιμάται στην σοφίτα.
 
imerakyriou2214

   Ο Γιάννης Τσίρος έχει φτιάξει ένα απίστευτα δυνατό κείμενο, το οποίο, παρά τον δραματικό του χαρακτήρα, χαρίζει και γέλιο μέσα από πέπλα μαύρου χιούμορ. Η σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη ευρηματική, ειδικά στον τρόπο εναλλαγής των σκηνών και των ηθοποιών. Δεν αποκαλύπτω το πώς, γιατί είναι ένα από τα μεγάλα χαρτιά της παράστασης. Αξίζει να το βιώσετε.

   Ο Βασίλης Αθανασόπουλος στον ρόλο του Άρη ήταν άψογος από όλες τις απόψεις. Τον παρακολουθώ πολύ τα τελευταία χρόνια και πραγματικά είναι ένας από τους καλύτερους νέους Έλληνες ηθοποιούς που έχουμε τη χαρά να βλέπουμε. Ταγμένος σε αυτό που κάνει, δίνεται στον ρόλο και σε κερδίζει αμέσως. Ένα θα σας πω, ότι σε μια συγκεκριμένη σκηνή (δεν θα spoilάρω) ήμουν έτοιμη να κάνω με τα κομματάκια τον κύριο Ματθαίου. Ήταν τόσο πειστικός στον ρόλο ο Βασίλης, που με συμπαρέσυρε η όλη σκηνή.

   Η γλυκιά οικονόμος Αναστασία Παντούση, χρωμάτισε τον ρόλο της, έδωσε υπόσταση στη Λένα και έγινε το γιανγκ στο γιν του ζευγαριού. Οι κοινωνικές διακρίσεις πέρασαν αφιλτράριστα μπροστά μας, με ρεαλισμό. Άλλωστε το θέατρο καταγράφει τη ζωή και έχει τον τρόπο να εισχωρεί βαθιά μέσα στην κοινωνία.
 
imerakyriou2217

   Ο Μάξιμος Μουμούρης έκλεψε την παράσταση με τον τρόπο που «έντυσε» τον ήρωα που υποδυόταν. Έγινε αρκετές φορές μισητός κατά τη διάρκεια του έργου, πράγμα που σημαίνει ότι πέτυχε τον στόχο του ρόλου στο έπακρο. Η όψη του άλλαζε ανάλογα με το συναίσθημα που περνούσε στον ήρωά του.

   Η Ιουλία ή αλλιώς Φαίη Ξυλά, ήταν υπέροχη στον ρόλο της. Μας έμπασε στον ψυχισμό αυτής της γυναίκας. Ακροβατούσε συνεχώς σε τεντωμένα νήματα, που έδειξαν στο τέλος τα χρώματά τους. Έκανε πολυδιάστατη την Ιουλία, την έκανε οικεία και πέρασε πολλά μηνύματα στο κοινό.
Ήμουν τυχερή που κατάφερα να δω αυτή την παράσταση και σίγουρα θα είστε και εσείς αν την προλάβετε. Θα είναι ακόμα για λίγες παραστάσεις ακόμα και θα πρότεινα να κλείσετε άμεσα τα εισιτήριά σας.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Κείμενο: Γιάννης Τσίρος
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Σκηνικό: Τέτα Τσαβδαρίδου
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Άγγελος Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Φίλιππος Παπαθεοδώρου
Φωτογραφία: Σπύρος Περδίου
Παραγωγή: Πολιτισμός Σταθμός Θέατρο

Ερμηνεύουν: Μάξιμος Μουμούρης, Φαίη Ξυλά, Βασίλης Αθανασόπουλος, Αναστασία Παντούση
 
imerakyriou2216
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή 18 Μαρτίου - για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 18:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Παρασκευή: 12 ευρώ και 10 ευρώ (μειωμένο)
Σάββατο & Κυριακή: 15 ευρώ και 13 ευρώ (μειωμένο)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/imera-kyriou/

Θέατρο Σταθμός
Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο Αθήνα (πλησίον του ΜΕΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ)

τηλ. 210 52 30 267
Joomla Social by OrdaSoft!