= Βρεθήκαμε στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Το σφαγείο του έρωτα
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Το σφαγείο του έρωτα


   Μια από τις ομορφότερες σκηνές του Ελληνικού Θεάτρου είναι αυτή της οδού Κυκλάδων στην Κυψέλη. Ναι, νομίζω ότι κάθε φορά που επισκέπτομαι και μια νέα θεατρική φωλιά αισθάνομαι τυχερή για όλα αυτά που γνωρίζω. Το σφαγείο του έρωτα σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη. Το έργο είναι βασισμένο στο έργο του Παντελή Μπουκαλά «Το αίμα της αγάπης».

   Τρεις ηθοποιοί. Άννα Καλαϊτζίδου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Μαρία Χάνου. Τρείς μουσικοί. Αθηνά Λαμπίρη, Τάσος Μισυρλής, Δημήτρης Χατζηζήσης και η παράσταση αρχίζει.
 
sfageio2213

   Τι να σας πρώτο-περιγράψω, αγαπητοί μου αναγνώστες. Μια κατάμεστη αίθουσα και μια ομάδα συγκλονιστική. Η παραδοσιακή μουσική δεν είναι τίποτε άλλο από αφήγηση ιστοριών, κυρίως αγάπης, έρωτα και φονικών. Εδώ έρχεται και κολλά η παράσταση που παρακολουθήσαμε. Τα κοστούμια των ηθοποιών εκ πρώτης όψεως μοιάζουν «οξύμωρα», όταν όμως ο θεατής μπει στο κλίμα της ατμόσφαιρας που θέλουν να αποδώσουν, θα τα βρει πολύ έξυπνά. Όχι, δεν θα τα περιγράψω, γιατί θεωρώ ότι ανήκουν στα μεγαλύτερα μυστικά επιτυχίας της παράστασης. Δένουν με το μήνυμα που θέλει να περάσει ο δημιουργός στο κοινό. Φάρος της παράστασης η γυναίκα. Η γυναίκα, που ανάμεσα στους αιώνες προσπαθεί να ζήσει υπό την σκέπη του άντρα, της πεθεράς, της μάνας, του πατέρα, του αδερφού, της οικογένειας.

   Με γλαφυρό λόγο περιγράφουν φονικά κατά των γυναικών και όχι μόνο… Το δύσκολο στην παράσταση είναι ότι αποδίδουν το κάθε τραγούδι στην ντοπιολαλιά της περιοχής από όπου προέρχεται. Με άφησε άφωνη η ευκολία και των τριών ταλαντούχων ηθοποιών να μιλούν τόσες πολλές διαφορετικές διαλέκτους.

   Το έργο μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει οπερέτα, αν και δεν είναι, αλλά έχει αυτή την χροιά. Λείπει αυτό το είδος από την ελληνική σκηνή ή τουλάχιστον δεν το έχω συναντήσει εγώ, για να γίνω πιο ακριβής. Τραγούδι, ποίημα, πεζός λόγος, γίνονται ένας πίνακας ζωγραφικής με μοναδικό χρώμα το κόκκινο, έτσι όπως τρέχει το αίμα από τις φλέβες των εκείνων που σκοτώνονται, που – όπως προείπα – είναι κυρίως γυναίκες.
 
sfageio2212

   Το χιουμοριστικό στοιχείο δεν λείπει. Παρά το γεγονός ότι μιλάμε για τραγικές καταστάσεις. Το έργο μας παρασύρει σε ένα ταξίδι στον χρόνο, μέχρι και σήμερα. Μας μεταφέρει σε όλους τους τόπους της Ελλάδας δίνοντάς μας κάθε φορά μια άλλη εκδοχή της ίδιας συμφοράς… Το φονικό ενάντια σε μια γυναίκα. «Πυρ, γυνή και θάλασσα» δεν έλεγαν οι παλαιότεροι; «Τα τρία χειρότερα κακά». Η φωτιά θα σε κάψει, η θάλασσα θα σε πνίξει και η γυναίκα… η γυναίκα τι; Η γυναίκα μπορεί να καταφέρει και τα δύο δίχως δισταγμό, μας λέει η ελληνική παράδοσή. Κατά την αφήγηση, οι μουσικοί συνοδεύουν τους τρεις ηθοποιούς, άλλοτε με μουσική και τραγούδι, άλλοτε με ηχητικά εφέ, με μια ηλεκτρική κιθάρα και ένα βιολοντσέλο. Οι περιγραφές εκείνες μοιάζουν με καλογυρισμένο θρίλερ.

   Δεν θεωρώ καθόλου τυχαία την ύπαρξη ενός τέτοιου έργου στις θεατρικές αίθουσες. Έχω κατά καιρούς παρακολουθήσει πολλά θεατρικά που μας «μεταφέρουν» στην κακοποίηση που ασκείται επάνω στο «ασθενές» φύλλο. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχω δει ξανά. Είναι μια παράσταση έξυπνη (!), η οποία μας τονίζει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Στο παρελθόν και στο μέλλον η γυναίκα έχει την ίδια ακριβώς θέση, ακόμα και αν η ίδια έχει καταφέρει τα ακατόρθωτα, ακόμα και όταν η ζωή της έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη, στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι έχει ΖΩΗ και δικαιώματα.
 
sfageio2214

   Δυστυχώς διανύουμε μια σκοτεινή περίοδο, οι ανθρωποκτονίες και όχι γυναικοκτονίες, με θύματα γυναίκες, είναι πολλές. Οι αιτίες; ΑΓΝΩΣΤΕΣ! Πρόκειται για μια παράσταση σταθμό εν μέσω των γεγονότων που ζούμε. Μια παράσταση διδακτική για τις νέες γενιές. Σπεύστε λοιπόν. Είμαι σίγουρη ότι θα ανατριχιάσετε όπως εγώ και θα φύγετε πιο ολοκληρωμένοι μετά από αυτό το θέαμα, δίχως καμιά υπερβολή.

Κατερίνα Κονίτσα Σωπύλη

Σύλληψη – Δραματουργία: Θοδωρής Γκόνης, Ελένη Στρούλια, Ανδρέας Ανδρέου
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Σκηνικά: Ελένη Στρούλια
Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Συνεργάτης σκηνοθέτης: Ανδρέας Ανδρέου
Βοηθοί σκηνογράφοι: Σοφία Θεοδωράκη, Τζάνος Μάζης
Φωτογραφίες: Στράτος Καλαφάτης
Φωτογραφίες παράστασης: Μαρία Καλογιώργη, Ελένη Στρούλια
Συμπαραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας – Πολιτιστικός Οργανισμός Λυκόφως

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Άννα Καλαϊτζίδου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Μαρία Χάνου
Μουσικοί επί σκηνής: Αθηνά Λαμπίρη, Τάσος Μισυρλής, Δημήτρης Χατζηζήσης
 
sfageio2215
INFO
Παραστάσεις από Παρασκευή 6 έως και Κυριακή 22 Μαΐου 2022
(Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 19:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 20.00)
Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό, 12€ μειωμένο

Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής
Κυκλάδων 11, Αθήνα | Τηλ 2108217877
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις