Θεατρικές Παραστάσεις

Βρεθήκαμε στο θέατρο Φούρνος - Ανάμεσα στα ερείπια των Ελεύθερων Πολιορκημένων

 
   Δεκατρία χρόνια το έγραφε, το συνέθετε, το έβλεπε από δω κι από κει… ο Διονύσιος Σολωμός δημιούργησε το «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» - και μόνο ο τίτλος προκαλεί ανατριχίλα – για τους ήρωες του Μεσολογγίου. Η μεγάλη έξοδος και ταυτόχρονα σφαγή του 1826 ενέπνευσε τον τεράστιο μαχητή της πένας να μας αφήσει ένα από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά έργα όλων των εποχών. Τη γνήσια απελπισία, που πραγματικά γεννάται από τις συνεχείς αναβολές και την πείνα, που είναι ο χειρότερος όλων των συμβούλων, παρέα με την προδοσία, που στην Ελλάδα μας δρέπει δάφνες από τα αρχαία χρόνια…

   Τρεις ηθοποιοί εμφανίζονται μπροστά μας, ξυπόλητοι, με τρία μικρόφωνα μπροστά τους. Η Ρηνιώ Κυριαζή έχει επεξεργαστεί δραματουργικά το κείμενο, ενώ έχει σκηνοθετήσει τους Ειρήνη Κουμπαρούλη, Μιχάλη Κουτσκουδή και τον εαυτό της. Οι τρεις τους θα απαγγείλουν μέρη από το μεγάλο ποίημα, θα πορευθούν στον χώρο, θα στενάξουν, θα απορήσουν με τα στόματα και τα σώματά τους. Γιατί; Γιατί τέτοια τύχη να μας περιμένει; Γιατί η Άνοιξη να είναι η αρχή του τέλους μας;
 
ereipia2115

   Όμορφες φωνές, όμορφες χροιές και μία άσκηση απαιτητικότατη για κάθε ηθοποιό που θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές του. Οι εναλλαγές στις απαγγελίες, τα tutti των φωνών, ο τρόπος επικοινωνίας, όλα τους είναι πανεπιστημιακού επιπέδου και οφείλονται να διδάσκονται σε όλες τις σχολές υποκριτικής. Έτσι γίνεται, αν θέλουμε να γίνεται σωστά! Θα πρέπει να σημειώσω πως ο νους δεν πάει καθόλου σε παράσταση, αντίθετα πορεύεται προς τα μοτίβα ενός μεγαλειώδους σεμιναρίου για την έκφραση στην τέχνη, σε υποδειγματικές συνθήκες, πλήρως καθορισμένες από τους συντελεστές.

   Οι τρεις καλλιτέχνες επί σκηνής ήταν, για όση ώρα κρατούσε η απαγγελία – αφήγηση – εκμυστήρευση, αυτήκοοι και αυτόπτες μάρτυρες, ήταν μέσα στον χώρο του μαρτυρίου, ήταν εκείνοι που διασώθηκαν και στη συνέχεια αντιμετώπισαν τη χλεύη των συμπατριωτών τους, ήταν εκείνοι που σφαγιάστηκαν και μετατράπηκαν επιτόπου σε σύμβολα. Θέλει αρετή και τόλμη; Προφανώς και αυτό ήταν κάτι που πέρασε αγέρωχα ελέω των λόγων και των κινήσεων των τριών ηθοποιών. Παρακολουθούσα με προσοχή, μετρούσα ανάσες, λέξεις, παύσεις και unisona. Μία μελωδία από λέξεις και απουσία λέξεων λοιπόν. Μία ενορχηστρωμένη μουσική επέλαση, χωρίς μουσική όμως, με τις αφηγήσεις να γίνονται τραγούδια χωρίς όργανα, αλλά να αποδίδονται από το κυρίαρχο των οργάνων, την ανθρώπινη φωνή.
 
ereipia2116

   Είναι σπουδαίο να εκμεταλλεύεται ο ηθοποιός όλο το εύρος των δυνατοτήτων του. Αυτό που κάνουν τούτοι οι τρεις άνθρωποι, είναι να μετατρέπουν σε εικόνες τα λόγια, τα μουρμουρητά, τους ήχους. Είναι μία θεματική με ανάπτυξη, έτσι όπως την υπαγορεύουν το κείμενο και οι αισθήσεις. Είναι κάτι διαφορετικό. Μην σταθείτε ούτε για μία στιγμή στο ότι «Πρόκειται για αφήγηση του ποιήματος». Με καμία δύναμη! Πρόκειται μία τετρασδιάστατη εξιστόρηση μίας αθάνατης ιστορίας, πρόκειται για κάτι που ξεκίνησε σαν σπουδή και έγινε σκοπός, στόχος, ζωή.

Κώστας Κούλης

σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Ρηνιώ Κυριαζή
επιστημονικός σύμβουλος: Στέφανος Ροζάνης
μουσική: Νίκος Βελιώτης
κίνηση: Άλκηστις Πολυχρόνη
φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
ηθοποιοί: Ειρήνη Κουμπαρούλη, Μιχάλης Κουτσκουδής, Ρηνιώ Κυριαζή
βοηθός σκηνοθέτη - sound space: Αρετή Πολυμενίδη

φωτογραφίες αφίσας: Σοφία Χουλιαρά
φωτογραφίες: Βλαδίμηρος Γιαννακάκος
γραφίστας: Νίκος Κωτούλας
εταιρεία παραγωγής: Άλκη Α.Μ.Κ.Ε.
 
ereipia2114
Η παράσταση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος 2021 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων ενταγμένη στο πρόγραμμα του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Προπώληση:

https://www.viva.gr/tickets/theater/festivalanamesa-sta-ereipia-twn-eleutherwn-poliorkhmenwn/

Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 12€
Φοιτητικό- Άνω των 65: 10€
Ανέργων-ατέλειες: 8€
Διάρκεια παράστασης: 60΄
 
Joomla Social by OrdaSoft!