= Βρεθήκαμε στο Θέατρο Φούρνος - Αμερικάνικος βούβαλος
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο Θέατρο Φούρνος - Αμερικάνικος βούβαλος

 
   Βρισκόμαστε σε ένα παλαιοπωλείο. Ο ιδιοκτήτης Ντον (Χριστόφορος Στυλιανού), ένας άνδρας ταλαιπωρημένος από τη ζωή και την κοινωνία, σχεδιάζει ληστεία στο σπίτι ενός συλλέκτη, παρέα με τον τοξικομανή νεαρό Μπομπ (Πάρη Σκαρτσολιά). Η σχέση μεταξύ τους είναι γλυκιά. Ο Ντον γίνεται πατρική φιγούρα για τον Μπομπ. Του φέρεται με τόση ζεστασιά, τον προστατεύει, τον συμπονά, τον φροντίζει. Ο Μπομπ, ένα αγόρι εξαρτημένο από τις ουσίες, δέχεται την αγάπη και τη φροντίδα του Ντον και προσπαθεί όσο μπορεί να σταθεί στο ύψος της περίστασης (ληστεία), αλλά και να βοηθήσει. Το μυαλό του, θολωμένο από τα ναρκωτικά, τον κάνει αδύναμο και - χωρίς να το θέλει - βάζει ανάμεσα σε εκείνον και τον Ντον τον Δάσκαλο (Θανάσης Σαράντος). Ο τρόπος που μιλούν για αυτόν και σε αυτόν δείχνει μυστήριος. Γιατί άραγε τον αποκαλούν με τούτο το όνομα; Ποια η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου;
 
vouvalos2217

   Ο Δάσκαλος αρπάζει την ευκαιρία που βρίσκεται μπροστά του, υποσκελίζει και αφαιρεί τον ρόλο του Μπομπ στη ληστεία, με σκοπό να πάρει τη θέση του. Είναι ο άνδρας αρπακτικό, ο άνδρας που δεν έχει συναισθήματα, που κοιτά πρώτα από όλα το συμφέρον του. Ο Ντον πιστεύει ότι ο συλλέκτης κρύβει στο σπίτι του νομίσματα αμύθητης αξίας και ήδη έχει βρει μέσω κάποιου φίλου αγοραστή «άκρη» για τα κλοπιμαία. Πιστεύει ότι θα πιάσει την καλή, ότι θα αλλάξει τη ζωή του και θα ζήσει το αμερικανικό όνειρο. Παρόλο που η ιδέα και το σχέδιο είναι δικά του, αφήνει τον Δάσκαλο να κάνει κουμάντο. Νοιώθει συστολή και λόγω αυτού γίνεται και εκείνος έρμαιο του αρπακτικού. Το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή και λίγο πριν την εκτέλεσή του όλα ανατρέπονται, οι μάσκες πέφτουν και το αμερικάνικο όνειρο κάνει φτερά.

   Η γλώσσα του έργου είναι ελευθεριάζουσα, καθρεπτίζει την εποχή, το ύφος αλλά και τον ψυχισμό των ηρώων. Άνθρωποι του περιθωρίου που ζητούν την ευκαιρία μέσα από την παρανομία για να ξεφύγουν. Το εύκολο χρήμα, το μίσος προς τους κατέχοντες, η ουτοπία μιας καλύτερης ζωής, είναι το επίκεντρο του έργου. Παρακολουθεί τους τρεις χαρακτήρες, διεισδύει στον εσωτερικό τους κόσμο, βγάζει στη φόρα τους φόβους και τις ανασφάλειές τους. Οι σκηνές δημιουργούν εντάσεις και προβληματισμούς. Ο τρόπος συμπεριφοράς του Δασκάλου γίνεται μισητός. Αρκετές φορές βρίσκουμε τους εαυτούς μας να θέλουμε να σηκωθούμε από τα καθίσματά μας και να βάλουμε τέλος στη συμπεριφορά του με όποιον τρόπο μπορούμε. Αγκαλιάζουμε, χωρίς να το σκεπτόμαστε πολύ, τον Μπομπ, τον αδύναμο κρίκο της παρέας, ενώ δείχνουμε συμπόνοια και κατανοούμε τον Ντον, παρόλο που είναι ο ιθύνων νους της ληστείας.
 
vouvalos2215

   Η παράσταση είναι έντονη, οι τρεις άνδρες ζουν επικίνδυνα και οι σχέσεις μεταξύ τους κινούνται πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Ο Χριστόφορος Στυλιανού για άλλη μια φορά κλέβει τη παράσταση. Μεταφέρει την ενσυναίσθηση στον ήρωα του, τη συστολή, γίνεται οικείος καθώς ζει πλήρως τον ρόλο του. Ο Θανάσης Σαράντος ως δάσκαλος καταφέρνει με μαεστρία να γίνει ο μισητός χαρακτήρας του έργου. Ο άνθρωπος που μας «διατάζει» να πάρουμε θέση στα γεγονότα. Που «παίζει» με τα όριά μας και τη συνείδησή μας. Ο τρομαγμένος και εξαρτημένος νέος, ο Μπομπ, παίρνει σάρκα μέσα από τον Πάρη Σκαρτσολιά. Έχει δουλέψει πολύ τον ήρωά του, έχει πιάσει όλες τις λεπτομέρειες και έχει καταφέρει να κατακτήσει τις καρδιές μας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της Άση Δημητρολοπούλου γεμίζουν τον χώρο της σκηνής, δίνοντας υπόσταση στην παράσταση. Ο Θανάσης Σαράντος με τη σκηνοθετική του μπαγκέτα, περνάει ρεαλισμό και ζωντανεύει τον τρόπο που βιώνουμε το έργο και τους ήρωες.

   Τελικά, μήπως το αμερικάνικο όνειρο είναι μια αυταπάτη; Μήπως η ζωή δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από μια συνεχή πάλη, όπου οι αποφάσεις αλλά και οι δρόμοι που παίρνουμε αποφασίζουν για το αποτέλεσμα;

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
vouvalos2216

«Αμερικάνικος Βούβαλος»
του David Mamet
Μετάφραση: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Σκηνικό- Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Μουσική-Ήχοι: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Κακαβούλας
Βοηθός σκηνογράφου: Φανή Παϊτάκη
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Σύμβουλος δραματουργίας: Μάρκος Τσούμας
Παραγωγή: Ηθικόν Ακμαιότατον ΑΜΚΕ
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
Παίζουν: Θανάσης Σαράντος (Δάσκαλος), Χριστόδουλος Στυλιανού (Ντον), Πάρης Σκαρτσόλιας (Μπομπ)
Πού: Φούρνος
Πότε: 9 Μάϊου και κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21:00 έως και 8 Ιουνίου
Εισιτήρια: 15 € (κανονικό), 12 € (μειωμένο, φοιτητικό, άνω των 65),10 € (ανέργων, ατέλειες και προσφοράς προπώλησης).
Προπώληση: VIVA https://bit.ly/3JFyUZ2
Διάρκεια: 100’
Τιμή προσφοράς 10 € για προπώληση από viva.gr έως 30 Απριλίου (Για περιορισμένο αριθμό θέσεων)
 
vouvalos2214

Ακατάλληλο για ανηλίκους

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
 
Joomla Social by OrdaSoft!