Θεατρικές Παραστάσεις

Βρεθήκαμε στο Θέατρο ELIART - #μπουάτ

 
   Να προσποιηθούμε απόψε ότι δεν ήλθαμε στο θέατρο ELIART; Να βαφτίσουμε την αίθουσα Τιπούκειτο; Και με τη δύναμη του νου, να πείσουμε όλους όσους ήλθαν ότι βρίσκονται κάπου στη δεκαετία του εξήντα, κάπου στην Πλάκα, κάπου ανάμεσα σε πιάνο και κιθάρα. Η μπουάτ και ο ορισμός της, το όνομα όπως το έδωσε ο Γιάννης Σπανός τότε και οι θαμώνες των μικρών κουτιών (ήτοι boite). O Γιώργος Φρατζεσκάκης που σκηνοθέτησε ένα οπτικοακουστικό θέαμα, ο Βαλεντίνο Βαλάσης που έφτιαξε το εξαιρετικό σκηνικό – μέσα από τα εξώφυλλα περιοδικών και δίσκων τότε – και οι τέσσερις πρωταγωνιστές.
 
mpouat2216

   Τέσσερις τραγουδιστές, με υποδειγματικές φωνές, οι οποίοι μας κράτησαν τη ζεστότερη των συντροφιών για αρκετή ώρα, σερβίροντας τραγούδια από εκείνη την εποχή, εκείνη τη δεκαετία, εκείνη τη χωροχρονική ζώνη. Νίκος Βατικιώτης, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Ιωάννα Παυλίδου, Έλμα Καφετζιδάκη. Η κυρία Καφετζιδάκη μάλιστα έπαιξε πιάνο και ακορντεόν, ενώ «φέρει την ευθύνη» για τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών. Ο κύριος Βατικιώτης έπαιξε και κιθάρα και οι δύο έτερες κυρίες, Κωνσταντινίδου και Παυλίδου, με ρούχα εκείνης της εποχής μάλιστα, τραγούδησαν όλα εκείνα τα κομμάτια που χαρακτήρισαν το Νέο Κύμα της όλης περιόδου.

   Εννοείται ότι θα σταθώ στις φωνές των τραγουδιστών. Μία και μία όλες τους, πολύ γλυκές, με ιδιαίτερη χροιά, έδεσαν αρμονικά, ήταν όλες τους μπαλαντέρ. Πολυφωνίες και σόλο, πολλή προσοχή και πολύς σεβασμός στο πρωτότυπο υλικό, πολύ χιούμορ και εκείνη η αισιόδοξη νότα του «Τίποτα δεν πρόκειται να χαλάσει την ατμόσφαιρα απόψε». Ο ίδιος ο Γιώργος Φρατζεσκάκης εμφανίστηκε παρέα με τους πρωταγωνιστές και στη συνέχεια πήρε τη θέση του στο κοινό, επεμβαίνοντας σε διάφορα σημεία της μουσικής παράστασης και παραθέτοντας πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις μπουάτ και τα δρώμενά τους. Το σκηνικό με τον Γιάννη Πουλόπουλο και τα κλειστά μάτια κατά τη διάρκεια των εμφανίσεών του, τον Γιώργο Μαρίνο και τα τέσσερα τραγούδια που έγιναν show, την Αρλέτα, τον Γιώργο Ζωγράφου, τον Νότη Μαυρουδή.
 
mpouat2214

   Τα Ταβάνια, ο Σκορπιός, η Λήδρα, ο Ρήγας… Πολιτισμικοί κόμβοι μίας άλλης εποχής, που ακόμα και το σήμερα ζηλεύει και θα ήθελε να είναι όπως τότε. Οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στα ποτά, ο κόσμος που ήθελε να ακούσει, οι καλλιτέχνες που είχαν τόσα πολλά να δώσουν. Όλα αυτά αναδύθηκαν στο ELIART, από μία παρέα που έδειξε πόσο πολύ άνετα μπόρεσε να αποδώσει το κλήμα. Μία παρέα που φάνηκε πόσο πολύ έχει δουλέψει, για να είναι τόσο άνετη πάνω στη σκηνή. Δεν νομίζω ότι σποϊάρω, αναφερόμενος σε μία στιγμή που ο κύριος Βατικιώτης τραγούδησε με συγκεκριμένο τρόπο, για να παρέμβει ο κύριος Φρατζεσκάκης… «Εε, στοπ, στοπ, Ζαμπέτας»! Γέλασα μέσα από τη μάσκα μου και το γέλιο πήγε και γαντζώθηκε κάπου μεταξύ καρδιάς και ψυχής. Μάλλον εκεί κατοικοεδρεύει ακόμα, αναμένοντας την επόμενη έξοδο, για μία παρόμοια βραδιά.

   Για όλες και όλους εσάς που τα τραγούδια σημαίνουν μικρά πολιτιστικά θαύματα και οάσεις στην έρημο της καθημερινότητας και της έλλειψης φαντασίας, μην το σκεφτείτε δύο φορές. Πάρτε τους ανθρώπους σας, πάτε μέχρι το ELIART και αφεθείτε στη μαγεία μίας εποχής που θα φύγει μόνο όταν εσείς αποφασίσετε να φύγει. Μέχρι τότε αφήστε τους πέντε ανθρώπους της τέχνης να αλωνίσουν στο μυαλό και την ψυχή σας. Μόνο κέρδος θα έχετε.

Κώστας Κούλης
 
mpouat2215

Τραγουδούν:
Νίκος Βατικιώτης
Χριστίνα Κωνσταντινίδου
Ιωάννα Παυλίδου
Έλμα Καφετζιδάκη
Σκηνοθεσία: Γιώργος Φρατζεσκάκης
Σκηνικά: Βαλεντίνο Βαλάσης
Παραγωγή: Ιωάννης Ρουμελιώτης
Πιάνο, ακορντεόν, ενορχήστρωση: Έλμα Καφετζιδάκη
Κιθάρα: Νίκος Βατικιώτης

Επικοινωνία θεάτρου ΕLIART: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Info
Πού: Θέατρο ELIART, Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός, τηλ.: 210 3477677
Πότε: Κάθε Τετάρτη
Ώρα έναρξης: 21.30
Διάρκεια προγράμματος: 100'( με διάλειμμα)
Εισιτήρια: 12€ με κρασί ή μπύρα

Προπώληση: www.viva.gr
και στο Ταμείο του θεάτρου ELIART
  • Η παράσταση θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες ασφαλούς διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων, ακροαμάτων & λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Joomla Social by OrdaSoft!