= Βρεθήκαμε στο Θέατρο Αργώ - Η κυρία Κλάιν
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο Θέατρο Αργώ - Η κυρία Κλάιν

 
   Είχα σκεφτεί να γράψω για την παράσταση, αφήνοντάς σας στο σκοτάδι. Να μην αναφερθώ καν στην κυρία Melanie Reizes, η οποία στα είκοσι ένα της χρόνια έγινε κυρία Klein. H οποία έκανε τρία παιδιά και η οποία έχασε το ένα από αυτά. Δεν προτίθεμαι να το κάνω. Δεν μας αρμόζει το σκοτάδι. Όταν γκουγκλάρετε, όσοι δεν γνωρίζατε – κι εγώ μαζί σας, εννοείται – θα διαβάσετε για μία τεράστιας φήμης ψυχαναλύτρια, η οποία μάλιστα θεμελίωσε βασικές έννοιες γύρω από τη νηπιακή και παιδική ψυχολογία. Η οποία δεν δίστασε να αμφισβητήσει τις θεωρίες του Freud. Τεράστια προσωπικότητα, μοναχικός πολεμιστής σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο – όπως όλοι τότε άλλωστε – και γεμάτη ευαίσθητες απορίες, η κυρία Klein προσπαθεί να βάλει σε μία τάξη τα χαρτιά της και τα συγγράμματά της στο σπίτι της στο Λονδίνο, με τη βοήθεια της πολύ πρόσφατα προσλαμβανομένης γραμματέα της.
 
klein2214

   Την επισκέπτεται η κόρη της. Συνέχεια μίας φράσης σε έναν φάκελο. Η μητέρα δεν θέλησε να απαντήσει. Η θυγατέρα δεν θέλησε να αφήσει περιθώριο για ελιγμούς. Η γραμματέας παρακολουθεί και κινείται ανάλογα. Και οι σκελετοί στη ντουλάπα χτυπούν με δύναμη τα φύλλα, μήπως και ανοίξουν. Έστω και μια χαραμάδα… Ο Hans δεν είναι πια εδώ για να απαντήσει.

   Το σκηνικό είναι πανέμορφο! Ο κύριος Γιάννης Αρβανίτης και η κυρία Μελίνα Αναλυτή έχουν κάνει θαύματα, μεταφέροντας ένα μπαρόκ μοτίβο πάνω στη σκηνή – στην ουσία ένα κομμάτι του σπιτιού. Εκεί η κυρία Αιμιλία Υψηλάντη, μία από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες ηθοποιούς της χώρας μας, θα υποδυθεί τη Melanie Klein. Είναι μία πραγματική αρχόντισσα πάνω στη σκηνή, είναι τόσο άνετη και τόσο εντυπωσιακή, που από μόνη της ελκύει όλη την προσοχή. Είναι τυπική, είναι αυστηρή, αρκούντως σνομπ και ίσως κάπου να δίνει την εντύπωση πως νοιάζεται μόνο για την καριέρα της. Πως δεν θέλει να ασχοληθεί με τα παιδιά της. Για σεμινάριο ο τρόπος που αρθρώνει τις λέξεις. Και η χροιά της φωνής της… μαγική, όπως πάντα, σαν ψιχάλισμα στις ράχες των φύλλων.
 
klein2215

   Την κόρη της Melanie Klein, τη Melitta, υποδύεται η κυρία Νατάσα Καλογρίδη. Μέσα σε ένα λευκό κοστούμι – πραγματικά δίνει ρεσιτάλ η προσέγγιση του κυρίου Σπύρου Γκέκα στο όλο θέμα κοστουμιών και προκαλεί αίσθηση στο κοινό, ενώ θα αναφέρω εδώ και τον κύριο Βασίλη Ζούλια, εννοείται, γιατί έχω την εντύπωση πως το κοστούμι της Melitta είναι δικής του έμπνευσης – η κόρη της Klein, ψυχαναλύτρια και η ίδια, έχει έλθει για να δείξει τα νύχια και τα δόντια της. Οι απόψεις της μαμάς είναι της μαμάς της. Δεν είναι όμως επιβεβλημένες. H κόρη έχει σκεφτεί, έχει κατασταλάξει και επιθυμεί να γνωρίσει την παρούσα κατάσταση και στην πανδιάσημη μητέρα της. Η κυρία Καλογρίδη στέκεται απίστευτα πάνω στη σκηνή. Την ελέγχει, τη διαφεντεύει, την έχει κάνει δικό της κτήμα. Και όλο αυτό εισπράττεται από το κοινό.

   Η κυρία Σάρα Εσκενάζη ερμηνεύει τον χαρακτήρα της γραμματέως της κυρίας Klein. Ψυχαναλύτρια και εκείνη, στην αρχή της καριέρας της, συντηρητική στο ντύσιμό της, με αυστηρή όψη και εντελώς clean-cut, έρχεται να δουλέψει με μία μεγάλη επιστήμονα, της οποία η κυκλοθυμία την κάνει πότε να χαίρεται και πότε να προβληματίζεται. Είναι τίμια η προσέγγισή της, είναι αρεστή και δείχνει ότι η παρουσία της στη σκηνή έχει μπολιαστεί από εκείνη των συμπρωταγωνιστριών της.
 
klein2216

   Αυτό που θα αποκομίσετε από το έργο, από την παράσταση καθώς εκτυλίσσεται, είναι πως κανείς δεν τα ξέρει όλα. Δεν γίνεται, δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει ποτέ. Και όσο το αποκομίζετε αυτό, τόσο πιο πολύ ξεφεύγετε από τα όρια της ξεροκεφαλιάς και του «φωτεινού παντογνώστη», που θα έπρεπε να προκαλεί μειδίαμα, αλλά συνήθως πάει πολύ πιο βαθιά. Είναι ο προβληματισμός το ίδιο βαθύς. Ίσως και περισσότερο. Περιμένουμε να μας πείτε και εσείς, αφού δείτε. Και αφού θαυμάσετε φυσικά.

Κώστας Κούλης

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Αιμιλία Υψηλάντη
Νατάσα Καλογρίδη
Σάρα Εσκενάζη

Κείμενο: Νίκολας Ράιτ
Μετάφραση: Έλση Σακελλαρίδου
Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη
 
klein2217
Σκηνογραφία: Γιάννης Αρβανίτης
Συνεργάτης σκηνογράφος: Μελίνα Αναλυτή
Κοστούμια: Σπύρος Γκέκας
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Βαγγέλης Βογιατζής
Β βοηθός σκηνοθέτη: Βίλλυ Κοντονικολάκη
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Χάρης Φλέουρας
Φωτογραφία/Βίντεο: Παναγιώτης Μάλλιαρης
Διεύθυνση παραγωγής: Άρτεμις Υψηλάντη-Ναπολέων
Σχεδιασμός οπτικής επικοινωνίας: Άρης Σομπότης
Επικοινωνία: Art ensemble | Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Τα κοστούμια της φωτογράφισης είναι του κ. Βασίλη Ζούλια.
 
klein2218
Info
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 19:00
Διάρκεια παράστασης: 100’

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: €17 πλατεία, €15 εξώστης
Μειωμένα: €15 για άνω των 65, €12 φοιτητικό, €10 ανέργων και ΑΜΕΑ
Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr

Θέατρο ΑΡΓΩ: Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, Τηλ.: 2105201684
https://argotheater.gr/

Μια παραγωγή της καλλιτεχνικής εταιρείας Αργώ.
Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις