Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο Θέατρο Άνεσις - Το κουκλόσπιτο, μέρος δεύτερο

 
   Η πόρτα έκλεισε, η πόρτα ξανανοίγει. Ανάμεσα στις δύο συγκεκριμένες κινήσεις του άψυχου, από το συγκεκριμένο έμψυχο, μεσολαβούν δύο δεκαετίες. Ο Lucas Hnath στέκεται στο τελείωμα του έργου του Ibsen και πλάθει ένα νέο έργο, με μια νέα αρχή, εκεί, πάνω στο σημείο που τελείωσε το πρωτότυπο. Αυτή τη φορά όμως, το «νέο έργο» είναι κωμωδία. Η Νόρα επιστρέφει, είκοσι χρόνια μετά. Τότε είχε εγκαταλείψει σύζυγο και παιδιά. Τώρα έρχεται να… Ναι, είναι μια καλή ερώτηση και παρατήρηση αυτό. Έρχεται να κάνει τι; Στην ουσία πρόκειται για μία άλλη ζωή, που δεν συνδέεται με τίποτα με την τωρινή της. Στην ουσία είναι ένας άλλος άνθρωπος. Απ’ την άλλη όμως, ο άνθρωπος που ήταν κάποτε, δεν χάθηκε ποτέ. Παρέμενε στη σκιά, σκεπτόμενος πέντε χιλιάδες πράγματα, μεταξύ των οποίων και την επαναφορά. Και όταν θα άνοιγε ξανά την πόρτα… Οι άνθρωποι που θα αντίκρυζε ξανά, μετά από επτά χιλιάδες-και-βάλε μέρες… Εκεί είναι τα δύσκολα…
 
kouklospito2115

   Ο Μανώλης Δούνιας σκηνοθετεί. Το καθόλου υπερβολικό και κατά τι μπαρόκ σκηνικό οριοθετεί το σπίτι, έστω το πρώην σπίτι, της Νόρα. Η υποδοχή είναι μάλλον παγωμένη, το σοκ άλλωστε είναι μεγάλο. Η Ναταλία Τσαλίκη υποδύεται τη Νόρα. Είναι μία ηθοποιός που μπορεί να παίξει οποιονδήποτε ρόλο και μπορεί με ευκολία να ισορροπήσει ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα. Και τα δυο τους άλλωστε αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος. Είναι όμορφη, είναι γλυκιά, είναι ήπια, αλλά κάτι πάντα βράζει μέσα της. Ο εξαιρετικά ντελικάτος τρόπος με τον οποίο εκφέρει είναι διδακτορικού τύπου. Οι γκριμάτσες και λοιπές εκφράσεις του προσώπου προσθέτουν στο να βγει αβίαστα το γέλιο από τον θεατή, ο οποίος θα δει πολύ άνετα αυτό το έργο. Είναι μία δροσερή παράσταση, η οποία μόνο καλό μπορεί να κάνει στο κοινό. Θα γελάσουμε, θα ξεχαστούμε, θα μας βγει ένας προβληματισμός που θα αποτελέσει τροφή για σκέψη.

   Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς είναι υποδειγματικός στον ρόλο του συζύγου της Νόρα. Γλυκύτατος, με το εντελώς δικό του ύφος, με ένα πρόσωπο που μπορεί άνετα να σιγοντάρει την ατάκα και να βγάλει το γέλιο χωρίς κανένα θέμα, αποτελεί και εκείνος κλειδί για την παράσταση και τη ροή της. Απολαυστικός στις εντάσεις, μας έκανε και εκείνος να χαρούμε το έργο. Η Ντίνα Μιχαηλίδου είναι απολαυστική στον ρόλο της σαν Άννα-Μαρία, οικονόμος του σπιτιού και πάλαι ποτέ φίλη της Νόρα. Είναι εντυπωσιακή στις εκρήξεις της και απίστευτα κωμική όταν στραβώνει και εξίσταται. Στον ρόλο της κόρης της Νόρα βρίσκουμε τη Δήμητρα Βήττα. Η όμορφη ηθοποιός υποδύεται με άνεση την κόρη, η οποία στην ουσία… ΔΕΝ είναι κόρη της Νόρα! Δεν την έχει ζήσει σαν μάνα, είναι πρακτικά άγνωστες. Έχει την καλή θέληση να ακούσει και να μιλήσει, αλλά μέχρι εκεί. Δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο.
 
kouklospito2116

   Εξαιρετικά τα κοστούμια της κυρίας Εύας Νάθενα, ομοίως εξαιρετικοί οι φωτισμοί του κυρίου Νίκου Βλασόπουλου. Η παράσταση κυλάει χωρίς σαμαράκια, χωρίς κενά, είναι σαν το νερό. Την ευχαριστήθηκα πολύ και θα επιδιώξω να την ξαναδώ. Μία γυναίκα έρχεται από το πουθενά, για να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα για την ταυτότητά της, τη διαδρομή της, το αύριό της. Και που καταλαβαίνει ότι αυτό το αύριο είναι ουσιαστικά η προέκταση του σήμερα. Ενός σήμερα που οφείλει να σεβαστεί, μέσα από χιουμοριστικές καταστάσεις και μία γλυκιά συγκίνηση που πηγάζει από την ίδια τη ζωή, που ζωγραφίζεται στον καμβά της σκηνής. Το κουκλόσπιτο ξαναπήρε ζωή, γιατί έτσι επέλεξαν οι κούκλες. Να το δείτε! Θα μας βρείτε κι εμάς εκεί.

Κώστας Κούλης

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Μανώλης Δούνιας
Σκηνικά: Δημήτρης Πολυχρονιάδης
Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Μουσική: Λόλεκ
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Σωτηριανάκου
Βοηθός ενδυματολόγου: Δάφνη Φωτεινάτου
Παραγωγή: Kart Productions-Μαρία Ξανθοπουλίδου
 
Παίζουν: Ναταλία Τσαλίκη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Ντίνα Μιχαηλίδου, Δήμητρα Βήττα
 
kouklospito2117
 
Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου
Γραφιστικός σχεδιασμός: mavra gidia
Επικοινωνία-Προβολή στα ΜΜΕ: Ανζελίκα Καψαμπέλη
 
Θέατρο Άνεσις
Λεωφόρος Κηφισίας 14
Τηλ. 2107718943
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Σάββατο στις 17.00
Δεύτερα, Τρίτη στις 20.30
 
Διάρκεια:
100’
 
kouklospito2114
 
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 17 ευρώ
Μειωμένο: 12 ευρώ
Ατέλειες: 7 ευρώ
 
Προπώληση:
viva.gr
 
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
 
Παραγωγή: Kart Productions
 

Θεατρικές Παραστάσεις