- Λεπτομέρειες
-
Κατηγορία: Θεατρικές Παραστάσεις
-
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 02:08
Γιατί πάνω στον σταυρό όλοι ίδιοι είμαστε…
Λοιπόν, για να το εμπεδώσουμε μια και καλή. Οι Metallica είναι έξι! Και έχουν και έναν έβδομο μαζί τους. Οι έξι συν ένας ηθοποιοί εμφανίστηκαν όλοι τους με μαύρα ρούχα και ο συνειρμός δημιουργήθηκε αυτόματα – σε μένα τουλάχιστον. Σκηνικά δεν υπάρχουν, γιατί και ο ίδιος ο Ντάριο Φο δεν επιθυμούσε σκηνικά για το συγκεκριμένο έργο, υπάρχει όμως τάλαντο και μάλιστα με το κιλό. Το θέμα μας για απόψε: η κορυφαία ιστορία όλων των εποχών. Η ζωή του Χριστού, από τη γέννηση ως τη σταύρωση και όλα σχεδόν τα ενδιάμεσα. Γουίθ ε τουίστ…
Βασισμένο σε διάφορα κωμικά ιντερμέδια κατά την περίοδο του μεσαίωνα, σταχυολογημένα από τον ίδιο τον Νομπελίστα συγγραφέα, το έργο αυτό είναι στην ουσία ένα τρελοκομείο από μόνο του. Σκηνές από την πορεία του Θεανθρώπου και εμβόλιμα σκηνικά που προκαλούν το γέλιο, το αυθόρμητο γέλιο, ενώ παράλληλα βάλουν κατά της μεγαλύτερης μπίζνας-εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο στην ιστορία του γένους μας. Της εκκλησίας και των πρακτικών της. Όταν το συγκεκριμένο έργο παίχτηκε στην ιταλική τηλεόραση, το Βατικανό το χαρακτήρισε ως «Το πιο βλάσφημο έργο στην ιστορία της τηλεόρασης». Προφανώς τα μεγάλα κεφάλια της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ξεφύσηξαν με ανακούφιση, αφού η τηλεόραση ανακαλύφθηκε πολύ μετά την Ιερά Εξέταση κι έτσι τα δικά της βλάσφημα πέρασαν στη λήθη σχετικά εύκολα, αλλά όχι ευκολοχώνευτα.

Με μισή ώρα καθυστέρηση – πρεμιέρα γαρ – και πολλά κέφια, η ομάδα έρχεται από την πλατεία και ανεβαίνει στη σκηνή, δείχνοντας από νωρίς πως η διάδραση με το κοινό είναι μέσα στο πρόγραμμα. Το θέμα είναι σοβαρό, η απεικόνιση όμως είναι για πολλά γέλια. Θυμάμαι στην αρχή, που ο Jerome Kaluta και ο Δαυίδ Μαλτέζε αφηγούνται και πίσω τους βρίσκονται δύο από τις κυρίες της παράστασης, οι οποίες υποδύονται… τα χέρια τους. Κάποια στιγμή ο Jerome λέει «Αυτός» και τα χέρια σχηματίζουν «Ένα-μηδέν». Πήγα να πνιγώ από τα γέλια, νομίζω ότι μούσκεψα τη μάσκα και μάλλον φράκαρε η μύτη μου από το εν λόγω πνίξιμο. Κάπως έτσι κινείται η παράσταση. Ευρηματικές χειρονομίες και ατάκες και ατελείωτο κέφι από τους ηθοποιούς, οι οποίοι προζάρουν, τραγουδούν, παίζουν μουσική, αναρωτιούνται για το ποιος γιορτάζει σήμερα, ανεβάζουν μία από τους θεατές στη σκηνή και προσπαθούν να ζυγιάσουν συγκίνηση και γέλιο, για να μην ψυχοπλακωθούμε εμείς που παρακολουθούμε και δεν προλαβαίνουμε να γελάμε, αφού μερικά από τα γκαγκς είναι πανέξυπνα και μας παίρνουν λίγο χρόνο για επεξεργασία, πριν ξεκινήσουμε να γελάμε.
Guest star και έβδομος της μπάντας ο Μάκης Παπαδημητρίου, ο οποίος το διασκέδασε πολύ και αυτό φάνηκε. Ήταν κωμικότατος, εκκωφαντικότατος και τσαλακώθηκε με τον πιο όμορφο τρόπο.
Τι θεοπάλαβος αυτός ο Νίκος Πουρσανίδης, ρε παιδί μου! Ήταν που ήταν ο ρόλος για πολλά, εκείνος έκανε πολύ περισσότερα και το κανιβάλισε εντελώς χαριτωμένα. «Έλα, έλα, παιδιά, δεν γνωρίζετε ότι μετά ανασταίνεται»; Κλαυθμός πολλών οκτανίων. Εξαιρετική εμφάνιση από τον σπουδαίο ηθοποιό, η οποία ακολουθήθηκε από τους υπολοίπους συναδέλφους του, που κυριολεκτικά τα έσπασαν. Η Ελίνα Μάλαμα τη μάτωσε τη φανέλα της. Καλά, γίνεται μία καρακουκλάρα να μετατρέπεται σε ένα φρενοκομείο κωμικής υπόστασης; Αμέ! Αν έχει δουλέψει τόσο πολύ. Απίστευτη επί σκηνής, όπως και η έτερη των κυριών, Αρετή Πασχάλη, η οποία ήταν πιο Monty Python κι από Monty Python στη ροή του έργου. Και πηδούσε από το συγκινησιακό στο κωμικό σαν να αλλάζει κυλιόμενες στο μετρό. Φοβερή και τρομερή και η κυρία Μαρία Πετεβή, που έτρεξε πάνω κάτω τη σκηνή, έπεσε και σηκώθηκε, έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια της και το ξαναβρήκε, ενθουσιάζοντας το κοινό.

Ο Δαυίδ Μαλτέζε… Πέρα από την ατακάρα στην Πετεβή, «Να σου πω, βρε Μαρία μου… Θα πάνε οι Μέλισσες και του χρόνου;», ήταν και εκείνος καταιγιστικός. Όταν δεν έδινε το έναυσμα για τραγούδι με τη κιθάρα του, ήταν στον χαμό με τις ατάκες και τις χειρονομίες που προκαλούσαν πολύ γέλιο. Από την άλλη μεριά, ο Jerome Kaluta, αυτός ο δαιμόνιος πολυτάλαντος… Έπαιξε κιθάρα στην εισαγωγή, έδωσε το βροντερό παρόν στο ατακαριό, μας ξετρέλανε με τις αναφορές του σε ροδακινάκια και λοιπές ομορφιές και δεν έκατσε φρόνιμα ούτε καν στο μπιζάρισμα, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο χειροκρότημα. Ο Νικορέστης Χανιωτάκης έστησε ένα πολύ όμορφο θέαμα στη σκηνή, τοποθετώντας τους άψογους ηθοποιούς σε όλες τις θέσεις-κλειδιά, αφήνοντάς τους να ακροβολιστούν όπως θα το επέτρεπε ένα μεγαλοφυές σχέδιο.
Ωραία παράσταση, ρε φίλε! Πραγματική διασκέδαση. Ναι, θα την ξανάβλεπα χωρίς δισταγμό. Και μάλιστα θα ήθελα να έχω και μερικούς θεούσους απέναντί μου, οι οποίοι από την αρχή ως το τέλος θα έκαναν τον σταυρό τους και θα αναθεμάτιζαν ό,τι κινούταν μπροστά τους. Δεν πειράζει καθόλου, κύριοι. Τα καλύτερα μαγαζιά, έτσι κι αλλιώς, είναι στην κόλαση. Πολλά μπράβο στους συντελεστές!
Κώστας Κούλης

Συγγραφέας: Ντάριο Φο Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης Σκηνικά-Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα Πρωτότυπη Μουσική: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος Επιμέλεια Κίνησης: Φαίδρα Νταϊόγλου Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανθούλα Ευκαρπίδου Οργάνωση Παραγωγής: Εύα Πολυχρονιάδου, Σοφία Κούρου Παίζουν: (Βάση ταλέντου) Jerome Kaluta, Ελίνα Μάλαμα, Δαυίδ Μαλτέζε, Αρετή Πασχάλη, Μαρία Πετεβή, Νίκος Πουρσανίδης, Guest Star: Μάκης Παπαδημητρίου (έως 1η Μαρτίου) Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη στις 9 μ.μ. Εισιτήρια: 16 ευρώ κανονικό 12 ευρώ μειωμένο (μαθητές, φοιτητές, πολύτεκνοι, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι) 10 ευρώ (ανέργων, ΑΜΕΑ & ομαδικό άνω των 10 ατόμων) Διάρκεια: 99 λεπτά & 666 δευτερόλεπτα Θέατρο Άνεσις, τηλ. 2107718943 Λεωφόρος Κηφισίας 14, Αθήνα, 11526 Πρόσβαση στο θέατρο Άνεσις Μετρό: Στάση Αμπελόκηποι Λεωφορείο: 550, Α7, Β5, Ε14 Αμάξι: Parking (Κομοτηνής 2, Μενεμένη 11526) Χάρτης: parking_googlemaps 4’ περπάτημα από το θέατρο Χρέωση 5€ με την επίδειξη του εισιτηρίου της παράστασης Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/mistero-buffo/ Παραγωγή: People Presents / People Entertainment Group Καλλιτεχνική επιμέλεια: ΜΥΘΩΔΙΑ Προβολή - Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία Το Θέατρο «Άνεσις» αποτελεί χώρο αμιγούς λειτουργίας, όπου επιτρέπεται η προσέλευση μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους θεατές, καθώς και σε όσους έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου. Οι ανήλικοι κάτω των 12 ετών θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test. Κατά την είσοδο των θεατών, θα ζητούνται τα απαραίτητα πιστοποιητικά, όπως αυτό ορίζεται βάσει πρωτοκόλλου. – Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του θεάτρου.