= Βρεθήκαμε στο Θέατρο Αλκμήνη - Το έκτο πάτωμα
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο Θέατρο Αλκμήνη - Το έκτο πάτωμα

 
   Έχει πολύ κόσμο στο Αλκμήνη. Και στις θέσεις των θεατών και μπροστά από τη σκηνή και στην ίδια τη σκηνή. Σκάλες και απλωμένα ρούχα, μέρος ενός ιδιαίτερου συμβολισμού, που θα πάρει σάρκα και οστά σε λίγο, μπροστά στα μάτια μας. «Οι κυρίες της αυλής» λοιπόν, αυτή τη φορά δοσμένες μέσα από το πρωτότυπο κείμενο του Αλφρέντ Ζερί, ενός πανέμορφου έργου, που έγινε παρόμοια όμορφη παράσταση. Μισό, μισό… εγώ δηλαδή γιατί δεν πήρα καραμελίτσες από την υπέροχη κυρία που στεκόταν μπροστά μου και αριστερά, κοντά στα καθίσματά μας; Τώρα βρήκαν να με πιάσουν οι ντροπές;

   Το έργο γνωστό, μέσα από την ελληνική διασκευή. Σε ένα κτίριο, στο Παρίσι αυτή τη φορά, σε μία σειρά «διαμερισμάτων», στην ουσία άθλιων δωματίων, διαδραματίζονται διάφορες ιστορίες. Κάπου ενώνονται μεταξύ τους, κάπου ακολουθεί η μία την άλλη, κάπου εμπλέκονται και χωρίζουν, κάπου ακολουθούν σε ομόκεντρους κύκλους. Η ιδιοκτήτρια που δεινοπαθεί για τα νοίκια της. Ο ατάλαντος ζωγράφος, ο οποίος πρέπει να καπνίζει όταν «δημιουργεί», όπως και το αντίθετο. Η επίδοξη αρραβωνιαστικιά, η οποία θέλει έναν άνδρα δίπλα της, ανεξαρτήτως εθνικότητας (μα ακόμα και Ιάπωνα, βρε μάτια μου;), η γλυκύτατη δεσποινίς που θέλει να αγαπήσει και να αγαπηθεί, η κυρία με τα ροζ, το alter ego του κυρίου με τα ροζ και πολλοί ακόμη χαρακτήρες, με το γκροτέσκο να βαδίζει χέρι-χέρι με το «κανονικό», κάνοντάς μας να απορούμε και να διερωτόμαστε για το ποιο είναι ποιο.
 
toektopatoma2214

   Έμαθα με χαρά μου για αυτή την παράσταση από έναν καλό φίλο και εννοείται ότι πήγα να παρακολουθήσω. Η ομάδα λειτούργησε σαν πραγματική ομάδα και μας έδωσε ένα θαυμάσιο θέαμα, έκανε το έργο να απογειωθεί και πραγματικά φρόντισε για την ψυχαγωγία μας. Γελάσαμε πολύ, συγκινηθήκαμε και ελπίζουμε να ξαναδούμε, το αυτό έργο ή κάποιο άλλα, από τα ίδια παιδιά φυσικά. Με μία πανέξυπνη σκηνοθεσία, υπογεγραμμένη από την κυρία Ανατολή Αθανασιάδου, η οποία σκηνοθεσία άνετα μετέφερε ένα ολόκληρο κτίριο πάνω στη σκηνή και με όπλο τις ερμηνείες και το κέφι των συντελεστών, γίναμε μάρτυρες μίας παράστασης που θα μπορούσε με πολλή άνεση να σταθεί δίπλα σε μεγάλες παραγωγές. Και ας μην ήταν η ίδια. Στις ψυχές και τα μυαλά μας ήταν Broadway και λίγα λέω.

   Όλοι οι ηθοποιοί με κέρδισαν με τον τρόπο που προσέγγισαν τους χαρακτήρες τους. Ήταν όλοι τους μπριόζοι, καλοστημένοι και καλοβαλμένοι στους ρόλους τους, ήταν όλοι και όλες άψογα στημένοι και στημένες στο σανίδι και συμπεριφέρθηκαν σαν καλοκουρδισμένη μηχανή. Θα ήθελα μόνο να εστιάσω στην κυρία και τον κύριο με τα ροζ. Απίστευτος τρόπος κουμπώματος στον ρόλο από τον κύριο Βλάση Ματσούκα! Πραγματικά εκπληκτική απόδοση και πηγαία έκφραση και έκφανση.

   Μακάρι όλες οι ερασιτεχνικές ομάδες να είναι έτσι. Εγώ το πιστεύω, το έχω ξαναδεί και το έχω εμπεδώσει. Όλα αυτά τα παιδιά είναι ποτισμένα με αγνή αγάπη για το θέατρο και δεν αφήνουν ευκαιρία που να μην το δείξουν. Εντυπωσιάστηκα, πραγματικά με έκαναν να μην θέλω να αφήσω τη θέση μου και να παρακαλάω από μέσα μου να μην τελειώσει η παράσταση. Αν αυτό δεν είναι επιτυχία, τότε…

Κώστας Κούλης

Το έκτο πάτωμα
Θέατρο Αλκμήνη
Θεατρική ομάδα Dramaκαΐτειο
Σκηνοθεσία: Ανατολή Αθανασιάδου
Shooting editing: Χρυσάνθη Γαβριλάκη
Κοστούμια: Πάνος Θάνος
Παίζουν αλφαβητικά
Βαγγέλης Καπαραλιώτης
Αποστόλης Κυράνης
Ελεάννα Ματσούκα
Βλάσης Ματσούκας
Αλεξάνδρα Μερτζανάκη
Δημήτρης Παγουρτζής
Άννα Πιτσινού
Σουμέλα Σαρρή
Κατερίνα Σοβατζή
Χριστόφορος Τάχιας
Μαρία Ειρήνη Φλουτσάκου

Παραστάσεις: 25 και 26 Ιουνίου

Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8-12, Αθήνα 118 54
Τηλέφωνο: 21 0342 8650
 
Joomla Social by OrdaSoft!