Θεατρικές Παραστάσεις

Βρεθήκαμε στο Θέατρο Άλφα – Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό

 
   Πυρκαγιές, πλημμύρες, μόλυνση περιβάλλοντος αλλά και θαλασσών και τόσα άλλα είναι ο απολογισμός των καταστροφών που έχει επιφέρει ο άνθρωπος στη Φύση. Ο άνθρωπος δεν ξεκίνησε τη πορεία του πάνω στη γη τόσο επιθετικά. Τα πρώτα χρόνια ήταν εναρμονισμένος με τη Φύση. Κοίταζε γύρω του με σεβασμό και αγάπη. Θεωρούσε δώρα όλα όσα του πρόσφερε εκείνη, μέχρι που η απληστία άρχισε να τον κάνει όλο και πιο σκληρό. Δεν έφταιξε η επιστήμη ή η εξέλιξη.

   Ο ίδιος ό άνθρωπος έφταιξε, που μπροστά στο κέρδος και τη δύναμη κατάφερε να γονατίσει τον πλανήτη. Ακούμε σε δελτία ειδήσεων πως «Η Φύση εκδικείται»… Όχι, κύριοι, δεν εκδικείται η Φύση, ο άνθρωπος, με το να καταστρέφει, τιμωρεί τον ίδιο του τον εαυτό. Δεν υπάρχει δικαιολογία όταν υπάρχει η γνώση και πάντα μπορεί να βρεθεί ο τρόπος, αρκεί να το θέλεις. Ο άνθρωπος σταμάτησε να θεωρεί τη Φύση δώρο. Έγινε καταπατητής, θεώρησε κτήμα του κάτι που δεν του ανήκει και χωρίς να νοιάζεται για τις επόμενες γενιές, μολύνει, καταστρέφει, μόνο για να κερδίσει. Το βιβλίο του Λούις Σεπούλβεδα, που μιλά για όλα αυτά, έχει γίνει κείμενο, παράσταση και ανέβηκε στο θέατρο Άλφα κα παίρνει σάρκα και οστά με την αρωγή των Κώστα Γάκη, Ελευθερίας Μάζαρη, Ιωάννας Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Βασιλώττου.
 
skylos2117

   Ο Κώστας Γάκης γίνεται η φωνή του σκύλου και μας αφηγείται την ιστορία του. Μιλά για τη πρώτη του οικογένεια, τους Ανθρώπους της Γης. Μιλά για την ευγνωμοσύνη αυτών των ανθρώπων προς τη μάνα Γη. Τον σεβασμό για τα πλάσματα αλλά και τα φυτά. Μιλά για την πλήρη αρμονία, την αγάπη, τη ποιότητα ζωής. Μιλά όμως και για τον άδικο διωγμό αυτής της φυλής από εταιρείες και βιομηχανίες, για το κέρδος εις το όνομα της ανάπτυξης. Μιλά για την αγριότητα αυτών των ανθρώπων, για τους τρόπους που χρησιμοποίησαν αλλά και χρησιμοποιούν. Μην γελιέστε, όλα αυτά συνεχίζουν να γίνονται μπρος στα μάτια μας. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της καταστροφής του πλανήτη χωρίς να παίρνουμε θέση, αφήνοντας τους ισχυρούς να συνεχίζουν το παιχνίδι της κυριαρχίας τους και φυσικά το γέμισμα της τσέπης τους.

   Τα κοχύλια, τα κλαδιά, το νερό, τα λουλούδια, είναι όλα όσα χρειάζονται. Με γυμνά πόδια ανεβαίνουν στη σκηνή και γίνονται οι ίδιοι κρουστά, δίνοντας την αίσθηση μιας πλήρης εναρμόνισης με το περιβάλλον. Είναι μια γήινη παράσταση με μεγάλη εσωτερική ομορφιά. Μέσα στα ογδόντα λεπτά που διαρκεί νοιώσαμε θυμό για όλα όσα επιφέρει ο «πολιτισμός», φόβο για το μελανό αύριο, τρυφερότητα, παρακολουθώντας την ιστορία του σκύλου και τις γλυκιές του αναμνήσεις. Η παράσταση είναι ένα γερό ταρακούνημα συνειδήσεων. Μας αφορά όλους και το μόνο σίγουρο είναι πως η βύθιση στους καναπέδες μας δεν θα βοηθήσει σε τίποτα το σκοτεινό αύριο της γης και τις επόμενες γενιές.
 
skylos2115

   Πολλά μπράβο σε όλη την ομάδα που διαχειρίστηκε με τόσο σεβασμό το έργο και έδωσε σημασία και νόημα, μέσα από γήινες παρουσίες και ερμηνείες.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Αντί για επίλογο: ο θαυμασμός μας για τους Έλληνες ηθοποιούς είναι μεγάλος. Συνεχώς βλέπουμε παραστάσεις που δείχνουν πως οι ερμηνευτές μας είναι τόσο δουλευταράδες, πως ιδρώνουν και ματώνουν τόσο πολύ. Σε αυτό εδώ το έργο, ο θαυμασμός έσπασε το ταβάνι! Δεν είναι δυνατόν να δείτε αυτό το θέαμα και να μην απορήσετε πώς γίνεται ο άνθρωπος να τελειοποιεί τόσο πολύ κάτι. Ακόμα και οι πολέμιοι θα έχουν κάτι καλό να πουν. Η εναλλαγή των σκηνών, των προτάσεων, του λόγου και της κίνησης, της πρόζας και του τραγουδιού – γιατί είχαμε και ζωντανή μουσική και τραγούδι – δεν είναι απλά υποδειγματική. Είναι ο ορισμός της τελειότητας! Δεν υπήρξε ούτε nanosecond στο έργο που να ξέφυγε κάτι από το προβαρισμένο υλικό. Εξωφρενικά καλό θα έγραφε κάποιος. Το αντιγράφω και το υιοθετώ.

Κώστας Κούλης

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Λούις Σεπούλβεδα
Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης
Σκηνοθεσία – Μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης
Διασκευή: Κώστας Γάκης, Νατάσα - Φαίη Κοσμίδου
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: η ομάδα
Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης

Ερμηνεύουν: Γιάννης Βασιλώττος, Ελευθερία Μάζαρη, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου

Σύνθεση Body Percussion – Tap : Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη
Σκηνικές Κατασκευές: Στέφανος Λώλος
 
Στο ρόλο του Σκύλου ο Κώστας Γάκης
 
skylos2116
Παραγωγή: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΜ(Μ)Α

Επικοινωνία – προβολή θεάτρου Άλφα – Ληναίος-Φωτίου: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Trailer παράστασης:
https://www.youtube.com/watch?v=xKVWdWmNIz4&ab_channel=KostasGakis

Info
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα στις 21:00 έως 11 Απριλίου.
Διάρκεια 80΄
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (γενική είσοδος)
και 7 ευρώ για ΟΛΜΕ και ανέργους

Προπώληση εισιτηρίων:
https://www.viva.gr/tickets/festival/theater/istoria-enos-skylou-pou-ton-elegan-pisto/
 
skylos2114
ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ - ΛΗΝΑΙΟΣ-ΦΩΤΙΟΥ
28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα 104 32, Τηλέφωνο: 210-5201828
https://www.alfatheater.gr/
https://www.facebook.com/alfatheater.gr/

Το θέατρο Άλφα - Ληναίος-Φωτίου θα λειτουργήσει:
● κάθε Δευτέρα ως αμιγώς covid free κλειστός χώρος, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες με πιστοποιητικό σε ισχύ (180 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο).
● κάθε Τρίτη θα είναι μεικτός χώρος, δηλαδή για όσους έχουν κάνει rapid test με διάρκεια 48 ωρών, εμβολιασμένους και νοσήσαντες, και με πληρότητα 50%.
  • Αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο είναι απαραίτητα προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.
Joomla Social by OrdaSoft!