= Βρεθήκαμε στο Θέατρο Άλφα - Εγώ δεν είμαι ο Μάνθος Μανδηλάκης
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο Θέατρο Άλφα - Εγώ δεν είμαι ο Μάνθος Μανδηλάκης

 
   Το 1923 ένας νέος άνθρωπος εγκαταλείπει το φτωχότατο νησί του και έρχεται στον Πειραιά. Στέρφα η γης, ανύπαρκτες οι πιθανότητες προκοπής. Κι από πάνω δυο αδελφάδες να παντρέψει. Πόσο πιο δύσκολο πια; Φτάνει στο λιμάνι και στη συνέχεια πιάνει δουλειά στην εταιρεία φωταερίου. Ταΐζει το καζάνι με λιγνίτη. Φτύνει αίμα και περιμένει… μάλλον τίποτα. Μέχρι που, έξι χρόνια μετά, βρίσκεται να απεργεί μαζί με κάποιους ακόμα συναδέλφους του, μπας και η εταιρεία αντιληφθεί ότι πρέπει να πληρώσει κάτι παραπάνω σε αυτούς τους ανθρώπους που πεθαίνουν κι από λίγο καθημερινά.

   Πανέξυπνο κείμενο από τη κυρία Βίλια Χατζοπούλου και αριστουργηματική προσέγγιση και σκηνοθετική τοποθέτηση των ηθοποιών στη σκηνή από την ίδια. Δεν υπάρχει διαμοίραση ρόλων. Υπάρχει μία αφήγηση που γίνεται σε κύκλο. Δεν θέλω να γράψω περισσότερα, γιατί μπορεί να χαλάσουν την πρόγευση όλων εκείνων που θέλουν να παρακολουθήσουν, μπορώ όμως να τονίσω τούτο. Είναι μία από τις πιο πρωτότυπες αποδόσεις επί σκηνής που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Ποιος υποδύεται ποιον; Θα το δείτε και μπορεί και να μην πιστεύετε τα μάτια και τα αυτιά σας.
 
manthos2214

   Ο κύριος Ηλίας Βαλάσης είναι στην αρχή τοποτηρητής και watcher μίας ζωντανής εξέλιξης. Κάποια στιγμή ξεπροβάλει. Ξεσπαθώνει. Και φέρνει τα πάνω κάτω στην παράσταση. Είναι σουρεάλ το μοτίβο, είναι το κάτι παραπάνω που θα εκπλήξει τον θεατή, είναι αρωγός στα φωνητικά, κρατώντας το ίσον, είναι φλόγα και μετά έκρηξη, είναι θέμα για συζήτηση. Στο αυτό επίπεδο και όλες οι κυρίες του θιάσου, οι οποίες έπλεξαν και έμπλεξαν ρόλους και καταστάσεις, προσδίδοντας στο θέαμα μία ασύλληπτη δροσιά και ένα κάτι που θα τολμούσαν μόνο οι Monty Python να πασπαλίσουν. Είναι υπεράνω κριτικής όλο αυτό και ελπίζω να το εκτιμήσει ανάλογα το κοινό που θα βρεθεί στο θέατρο. Ο κύριος Αντρέας Τσιλιβαράκος είναι ένας χαρακτήρας, ο οποίος θα μπορούσε να βρίσκεται σε οποιοδήποτε βιβλίο των μεγάλων παραμυθάδων του παρελθόντος, σε κάθε ταινία των γνωστών αφηγητών του σελιλόιντ. Δένει άψογα με το όλο σκηνικό και δεν μας αφήνει να εφησυχάσουμε ούτε δευτερόλεπτο.

   Ξαναγυρίζω στις κυρίες του έργου. Κατερίνα Γεωργιάδου, Δώρα Γιαννακοπούλου, Μαρία Καλαμποκιά, Αγγελική Μπούρα, Ασημένη Τούντα. Φωνές χαρακτηριστικές, μεστές, πρόζα ιδανική, τραγούδι που θα μπορούσε να αποδοθεί εν χορώ και με τη συμμετοχή των θεατών. Από την είσοδο μέχρι το τελείωμα και από το χτύπημα των ποδιών στη σκηνή μέχρι το σύρσιμο των πάγκων.
 
manthos2215

   Καμιά φορά αναρωτιέμαι τι άλλο θα σκεφτούν οι δημιουργοί για τις παραστάσεις τους. Τι καινούργιο θα εφεύρουν, ποια ιδέα θα ανακυκλώσουν, πώς θα διαχειριστούν αυτό που έχουν κατά νου. Και αυτή τη φορά η σκηνοθέτις εμφάνισε μία οπτική που πολλοί μπορεί να μην είχαν σκεφτεί καν. Έδωσε το πλάνο στον θίασο και φρόντισε αυτό το πλάνο να κάνει κυκλική διαδρομή. Να είναι οι ρόλοι κλειστά φύλλα πάνω σε ένα τραπέζι και ο κάθε ηθοποιός να παίρνει από ένα. Να το ανοίγει και να παίζει βάσει αυτού. Με μια διαφορά. Οι ηθοποιοί γνωρίζουν εκ των προτέρων τη σειρά των φύλλων. Και έχουν προβάρει πάνω σ’ αυτό. Και το θέαμα αποζημιώνει όλους μας. Κανείς δεν χάνει.

   Και κάτι που αξίζει να σημειωθεί. Αυτή η παράσταση έχει να κάνει και με το θέμα της προδοσίας. Για την περίπτωση που τιμάς τα παντελόνια που φοράς, ανεξαρτήτως φύλου και λες όχι σε όλους επιβουλεύονται να καταπνίξουν το σωστό και το πρέπον. Η φθορά μπορεί να είναι ανυπέρβλητη, το αποτέλεσμα πέρα από κάθε λογική, αλλά όταν ένας άνθρωπος στέκεται εκεί και λέει όχι, τότε πλέον το βήμα μπροστά έχει γίνει. Όσες σπρωξιές κι αν πέσουν, για να πάει πίσω…

Κώστας Κούλης
 
manthos2216

Κείμενο – Σκηνοθεσία : Βίλια Χατζοπούλου
Ηθοποιοί: Ηλίας Βαλάσης, Κατερίνα Γεωργιάδου, Δώρα Γιαννακοπούλου, Μαρία Καλαμποκιά, Αγγελική Μπούρα , Ασημένη Τούντα, Αντρέας Τσιλιβαράκος
Σκηνικά – Κοστούμια : Χαρά Κονταξάκη
Φωτισμοί: Χριστόφορος Κώνστας- Βίλια Χατζοπούλου
Βίντεο – Φωτογραφίες – Αφίσα: Χριστόφορος Κώνστας, Χρήστος Μαγγανάς @Xsquare DesignLab
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευγενία Σταμούλη
Μακιγιάζ : Γιούλη Λιτσαρδάκη

Εταιρία Παραγωγής: ΦΩΤΟΝΙΟ Τέχνης και Πολιτισμού
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ελίνα Λαζαρίδου

Θέατρο Άλφα, Πατησίων 37
Τηλέφωνο Ταμείου : 210 520 1828
Προπώληση: www.ticketmaster.gr
Τιμή εισιτηρίου : 10 Ευρώ
 
manthos2218
 
Joomla Social by OrdaSoft!